Γιώργος Μουχτάρης: “Η μουσική, μέσα από τη δημιουργική και την κοινωνικά έντονη φύση της, μου έδωσε και μου δίνει την ευκαιρία να βλέπω τον εαυτό μου όσο πιο καθαρά μπορώ και να βελτιώνομαι”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;
Η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι νομίζω κάπου στο Δημοτικό. Θυμάμαι άκουσα από κάποιο γουόκμαν φίλου τον πρώτο δίσκο των Ημισκούμπρια και εντυπωσιάστηκα τρομερά. Τότε δεν είχα καμία συναίσθηση του βαθμού ευφυΐας και καλαισθησίας που έκρυβε μέσα του αυτό το φαινομενικά κωμικό τρίο, αλλά με συνεπήραν με την πρώτη ακρόαση και βρέθηκα έπειτα σε σπίτια φίλων να αντιγράφω κασέτες και να τους ακούω μανιωδώς. Αυτή ήταν η στιγμή νομίζω που ερωτεύτηκα τη μουσική. Έπειτα ξεκίνησε να δουλεύει η περιέργειά μου και άρχισα να ακούω ό,τι έπεφτε στα χέρια μου και να το αφουγκράζομαι.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;
Για μένα, η μαγεία μιας συνεργασίας βρίσκεται περισσότερο κάτω από τη σκηνή παρά επί σκηνής. Οι απόψεις, το χιούμορ, οι ιδιοτροπίες, το ήθος είναι αυτά που δίνουν χρώμα στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, η οποία μεταφράζεται πάνω στη σκηνή ως ενέργεια και είναι αυτό που λαμβάνει ο ακροατής-θεατής. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι του χώρου της μουσικής που αγαπώ και θαυμάζω, είτε μεγαλύτεροι από εμένα είτε της γενιάς μου. Δεν νομίζω, όμως, πως έχω ονειρευτεί ποτέ να βρεθώ απλά με κάποιον επί σκηνής ή, γενικότερα, να υπάρξει μια στιγμιαία συνεργασία.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;
Μου είναι δύσκολο να δω την πορεία μου στη μουσική σαν κάτι μεμονωμένο. Η μουσική, μέσα από τη δημιουργική και την κοινωνικά έντονη φύση της, μου έδωσε και μου δίνει την ευκαιρία να βλέπω τον εαυτό μου όσο πιο καθαρά μπορώ και να βελτιώνομαι. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και παίζουν ακόμα όλοι οι άνθρωποι γύρω μου που είναι αληθινοί, έστω και αν υπήρξαν στιγμές που αυτό είχε την αίσθηση κλωτσιάς στο στομάχι. Μου είναι πολύ δύσκολο, επίσης, να διαχωρίσω θετικό με αρνητικό, γιατί ο χρόνος δεν είναι αμελητέος και μπορεί το καθετί να πάρει διαφορετική μορφή στο μέλλον ή και όχι. Προσπαθώ όσο μπορώ να μην βλέπω τα πράγματα με απόλυτο τρόπο.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;
Η προσωπική καθόλου. Η συνολική είναι κάτι που με ενδιαφέρει περισσότερο. Ζούμε μια εποχή που μας ωθεί να είμαστε όλοι άρρωστα απασχολημένοι με τον ίδιο μας τον εαυτό, να έχουμε τρομερό άγχος και ανησυχία για τη ζωή μας, για το πού μπορεί να μας οδηγήσει και πολλές φορές αυτοκαταστροφικά δίνουμε χώρο σε αυτή την πίεση και την μεταδίδουμε στον περίγυρό μας επιβαρύνοντας το σύνολο. Φαίνεται να μην υπάρχει χρόνος και υπομονή για τους άλλους εύκολα. Πρέπει βέβαια να πω πως οι εξαιρέσεις στο παραπάνω όλο και πληθαίνουν, κάτι που προσωπικά με ηρεμεί και με κάνει να νιώθω μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου στον οποίο ζω, που βέβαια είναι ένα κομμάτι της πανανθρώπινης κοινότητας και ως εκ τούτου την αντικατοπτρίζει μερικώς.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;
Δεν παρακολουθώ κανένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και έτσι δεν μπορώ να έχω γνώμη. Γενικά πιστεύω ότι κάτι εξαιρετικό είναι αδύνατον να χαθεί. Ίσως να μην τα έχουμε ανάγκη ή ίσως τελικά και αυτά να συμβάλλουν.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;
Δεν πιστεύω πως είναι μονόδρομη η σχέση, είναι συμβιωτική. Ο ένας βοηθάει τον άλλο. Αμφιβάλλω για το αν μπορεί να προωθηθεί ο άνθρακας ως χρυσός σε βάθος χρόνου. Πιστεύω πως τελικά ο καθένας μας θα βρεθεί εκεί που πρέπει να είναι άσχετα με τις συνθήκες.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
Το πρώτο και το βασικότερο είναι ότι τελειώνω την πρώτη μου προσωπική δουλειά, την οποία δουλεύω εδώ και περίπου δύο χρόνια. Για να δημιουργηθεί το αποτέλεσμα που ήθελα, άφησα οτιδήποτε έχει μπει στα αυτιά μου και με έχει επηρεάσει μέσα στα χρόνια να με καθοδηγήσει και να της δώσει μορφή. Πιστεύω θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. Πέρα από την αμιγώς προσωπική μου δουλειά, στα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να συνεργάζομαι με όλους τους εξαιρετικούς ανθρώπους που συνεργάζομαι, να παίζω μαζί τους και να φτιάχνουμε όσο περισσότερη μουσική μπορούμε.

Βιογραφικό.
Ο Γιώργος Μουχτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε να εγκαταλείψει το Οικονομικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα να δουλεψει σε στούντιο ενορχηστρώνοντας και ηχογραφόντας για τοπικούς καλλιτέχνες και να συνεργάζεται με μπάντες του ροκ χώρου παίζοντας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έπειτα μετακόμισε στο Μάστριχτ της Ολλανδίας όπου σπούδασε στο Κονσερβατόριο (Maastricht Conservatorium, Bachelor in Jazz Performance) δίπλα στον πολύ γνωστό μπασίστα της jazz Phillipe Aerts ( Ivan Paduart, Phillipe Catrine, Tom Harrel, Enrico Pieranuzzi κ.α.). Περιόδευσε με την ορχήστρα Saint Cecil Ejsden (World Champion Concert division 2013), ως guest σολίστ και ηχογράφησε με πολλούς καλλιτέχνες της Ολλανδίας τζαζ και ποπ μουσική όπως Oneword(1st place jazz award winners 2015), Junkestra, Kars Grit Trio, Phillipe Raemakers Trio, Achim Bill 5tet, 10 Feet Up κ.α. Η μαγεία του ήχου της Ελληνικής μουσικής και της μουσικής της ανατολικής μεσογείου τον οδήγησαν στην Αθήνα, όπου ζει και συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής

https://www.instagram.com/georgismouchtaris

https://www.facebook.com/gmouchta