ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ: “Επιθυμώ να γράψω ένα μεγάλο έργο που, κατά κάποιον τρόπο, να σφραγίζει την πολυετή ενασχόλησή μου με τη λυρική-θεατρική τέχνη”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Οι πρώτες μου νηπιακές αναμνήσεις ήταν ο πατέρας μου να τραγουδά με την κιθάρα του.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Μέχρι πρόσφατα οι πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες μου ήταν με τον Σπύρο Σακκά.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Από το Ωδείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Conservatoire του Παρισιού, αλλά και στη μετέπειτα πυκνή δραστηριότητά μου, κυρίως στην Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που με επηρέασαν περισσότερο είναι ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Olivier Messiaen.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Η επιτυχία διόλου. Η αποτυχία με στενοχωρεί,αλλά δεν με τρομάζει.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Τις περισσότερες φορές τα βρίσκω θλιβερά.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Το περίεργο είναι ότι όσες συνεργασίες ονειρεύτηκα τις είχα λίγο πολύ και στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Πολύ πιθανόν, αλλά δεν έχω δοκιμάσει αυτήν την διαδικασία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Να γράψω ένα μεγάλο έργο που, κατά κάποιον τρόπο, να σφραγίζει την πολυετή ενασχόλησή μου με την λυρική-θεατρική τέχνη.

Πείτε μας δυο λόγια για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα MMS | Mediterranean Miniature Sketches.

Το βρίσκω πολύ δημοκρατικό, αλλά και τιμητικό, μία πλειάδα ελλήνων συνθετών να εκπροσωπεί την χώρα μας μέσω μιας ευαίσθητης και δυναμικής καλλιτέχνιδας.

Βιογραφικό.

Ο Γιώργος Κουρουπός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών (1953-1965, δίπλωμα πιάνου) και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέχεια, σπούδασε σύνθεση στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού (1968-1972), στην τάξη του Ολιβιέ Μεσσιάν.
Στην περίοδο της παραμονής του στο Παρίσι έγραψε, μεταξύ άλλων, τα έργα: Ελληνικό τραγούδι , Αffrontement , Ερμής και Προμηθεύς και στο φεστιβάλ της Αβινιόν τα μουσικά θεάματα: Dieu le veut σε συνεργασία με τον J.M.Ribes και τον Γιάννη Κόκκο και Grisélidis σε συνεργασία με τον Antoine Vitez.
Σημαντικότερα έργα του μετά το 1977, οπότε και γύρισε στην Ελλάδα : Η συνέλευση των ζώων,(1981,κείμενο Περικλή Κοροβέση), Εισαγωγή στο κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου,(1987) Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο,(1990), Ο Μικρός Ναυτίλος, (1990,ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), Πυλάδης,(1991) όπερα σε συνεργασία με τους Γιώργο Χειμωνά και Διονύση Φωτόπουλο, Οδύσσεια, συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία John Neumeier (βραβείο Benois de la dance 1996 για τη μουσική), Στου πόθου το καμίνιν (1993, Κυπριακή ποίηση 16 ου αι.), Οι δραπέτες της σκακιέρας,(1998) όπερα (λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά), Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα(2000), Ιοκάστη,(2002) λυρική τραγωδία (ποίηση Ιουλίτας Ηλιοπούλου),Το Μονόγραμμα, (2004),σκηνική καντάτα (ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), Το κίτρινο ποτάμι,( 2007,κινεζική ποίηση), Η σκηνή των θαυμάτων,(2007) όπερα δωματίου (κείμενο Μ. Θερβάντες ), Lamento –concerto grosso (2013) -για ορχήστρα με όργανα εποχής, Φωνή Δρυός, (2016) τελετουργικό δράμα, Επτά αθάνατες αρετές, αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο, (2018, έργο για συμφωνική ορχήστρα) καθώς και πολλούς κύκλους τραγουδιών για φωνή και πιάνο.
Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης (1984) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2015) για τη μουσική του προσφορά. Το 2017 τιμήθηκε με τον τίτλο Chevalier de la Légion d’Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Έχει χρηματίσει υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Créteil, αναπληρωτής διευθυντής του τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ, επί διευθύνσεως Μάνου Χατζιδάκι, και διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης Καλαμάτας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε δίσκο δύο έργα του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη: Το Μονόγραμμα (Minos EMI) και “Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Γιώργου Κουρουπού».