Γιώργος Ταξίδης: “Η δημιουργία ενός έργου απαιτεί αρκετό χρόνο. Πρακτικά και νοητικά.”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική είναι το μέσο για όσα προαναφέρατε, το οποίο αντίκτυπο έχει σε κάτι το οποίο θα ονομαστεί (ή όχι) Τέχνη. Παράλληλα υπάρχουν ζωγραφικές ποιότητες, μίξη υλικών και άλλων πειραματικών μεθόδων που λειτουργούν ως ερευνητικό πεδίο χωρίς απαραίτητα να έγκειται σε μια ανάγκη για δημιουργία, άλλα ίσως ανάγκη για εξερεύνηση και γνώση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Τελειομανή και όσο τον δυνατόν πιο ειλικρινή.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Τα πάντα ο κόσμος τριγύρω μου, οι άνθρωποι, οι προσωπικές μου εμπειρίες, η λογοτεχνία, η ποίηση, ο κινηματογράφος κ.α.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να συζητήσω με τον Gerhard Richter για την εναλλαγή της παραστατικής με την τελείως αφαιρετική ζωγραφική, για την χρήση των φωτογραφιών και περισσότερο τεχνικά θέματα περί ζωγραφικής.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Μου αρέσει αρκετά η χαρακτική και η γλυπτική.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Στην Αρχαιότητα ή στις αρχές του 20ού αιώνα. Πραγματικά δεν έχω ιδέα με ποιον τρόπο θα εκφραζόμουν και θα ήθελα πολύ να το μάθω.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Η δημιουργία ενός έργου απαιτεί αρκετό χρόνο. Πρακτικά και νοητικά. Η Τέχνη για μένα είναι μια ανιδιοτελή πράξη. Είναι σαν την αγάπη της μητέρας. Δεν νοείται έργο τέχνης χωρίς τον δημιουργό του, καθώς επίσης και το αντίστροφο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Παράλληλα με τις δικές μου αναζητήσεις για κάποιες εκθέσεις που θέλω να προγραμματίσω και κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, υπάρχει μια συζήτηση για ένα μεγάλο προτζεκτ στο Άγιο Όρος, όπου καλούμαι από την Αγιορειτική Εστία να επισκεφτώ και να μείνω σε όλες τις μονές του Όρους και στην συνεχεία να φτιάξω κάποια έργα, επηρεασμένος απ αυτά που θα δω και θα βιώσω. Στη συνεχεία θα γίνει ο αντίστοιχος κατάλογος με τα έργα και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

http://www.giorgostaxidis.com

Βιογραφικό.

Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987. Για το 2017-19 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές(MFA) στην Νέα Υόρκη (New York Academy of Art). To 2018 έργο του επιλέχτηκε για τον διαγωνισμό XL Catlin Art Prize. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, του Οργανισμού ΝΕΟΝ κ.α. Αποφοίτησε το 2015 από την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ . Έχει διακριθεί με το 1o Βραβείο στον διαγωνισμό Art & The City 5 (Αθήνα 2014). Το 2013-15 έλαβε υποτροφία από το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 έλαβε υποτροφία Erasmus για σπουδές στο UCM Facultad De Bellas Artes στη Μαδρίτη. Το 2012 ήταν υπότροφος των ανταποδοτικών υποτροφιών ΑΠΘ και το ίδιο έτος απέσπασε έπαινο για το διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ για την ειδική σειρά γραμματοσήμων “Europa 2012” με τίτλο “Visit Greece’’.To 2010 πήρε δίπλωμα αερογραφίας στην Μόσχα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις καθώς και τρεις ατομικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Νέα Υόρκη.