ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: “μπορεί κάποιος να εμπνευστεί απο τις γραπτές πηγές και το Λόγο της Εκκλησίας για να αποδώσει εμπνευσμένα αυτό που πρέπει να ειπωθεί με σχήματα και χρώματα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου..θυμάμαι ότι είχα μια ανησυχία από νήπιο να τραβάω γραμμές και να σχηματίζω ότι έβλεπα…αργότερα σαν παιδί θυμάμαι ότι γέμιζα τον τόπο με σκαριφήματα που μιμούταν όσα παρατηρούσα και μου άρεσαν.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Νομίζω ότι δεν μπορεί να απαντηθεί κάτι τέτοιο έτσι απλώς..Θεωρώ πως γεννιόμαστε για να γίνουμε αυτό που θα γίνουμε, ότι και αν είναι αυτό και ανάλογα με τις κλίσεις,τις ικανότητες, τα τάλεντα και την δυναμική που έχει ο καθένας μας. Το ταλέντο είναι θεμελιώδες…ωστόσο πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο όπως το περιβάλλον, η ενθάρρυνση, η σπουδή και φυσικά δουλειά..πολλή δουλειά..γιατί όπως έλεγε και κάποιος θεωρία χωρίς πράξη είναι περιττό πράγμα για την τέχνη. Το ταλέντο πρέπει να θραφεί και αυτό θα συμβεί με κόπο, σπουδή, βίωμα και σκληρή δουλειά..με λίγα λόγια.. ταλέντο και αφοσίωση…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αδυνατώ να περιοριστώ σε μια λέξη..είναι πολλές..όπως και η ομορφιά είναι ανεξάντλητη..και η τέχνη δεν τελειώνει ποτέ..πάντα θα κυλά ορμητικά μέσα στον χρόνο, ακόμη και σε καιρούς παρακμής. Αν πρέπει να περιοριστώ σε κάποια λέξη αυτή θα είναι η αφοσίωση που προανέφερα..αποκτάς έναν δεσμό με αυτό που κάνεις..και νομίζω οτι αυτός ο δεσμός είναι ο πιο ισχυρός που μπορεί να νιώσει άνθρωπος..

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Αν νοιώθω την έμπνευση…πρέπει να πω πως στην εικονογραφία υπάρχουν κανόνες και η τέχνη αυτή ως λειτουργική πέρα από διακοσμητική, έχει να πεί όσα εκφράζει η Εκκλησία και η Θεολογία της..σε αυτά τα πλαίσια θα έλεγα πως μπορεί να μιλήσει κανείς για εμπνευσμένες συνθέσεις..υπήρξαν στο παρελθόν σε όλη την τεράστια διαδρομή της εικονογραφικής τέχνης πραγματικά εμπνευσμένοι δάσκαλοι που άφησαν διαμάντια στις επόμενες γενιές.. ακόμη και σήμερα υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι..μπορεί κάποιος να εμπνευστεί λοιπόν απο τις γραπτές πηγές και τον Λόγο της Εκκλησίας για να αποδώσει εμπνευσμένα αυτό που πρέπει να ειπωθεί με σχήματα και χρώματα..

Οσον αφορά ελεύθερα -θύραθεν να πω- θέματα…φυσικά και θα εμπνευστείς..καθαρά από αυτό που ζεις, αντιλαμβάνεσαι, νιώθεις και σκέφτεσαι..αυτό άλλωστε νομίζω είναι και η ζωγραφική.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Δεν ξέρω τι να πώ..κάνουμε όλοι μας αυτό που κάνουμε..με τις αρετές και τις κακίες μας..τα ελλατώματα και τα προτερήματα μας..νομίζω αυτοί που μας ζουν από κοντά μπορούν να απαντήσουν σε αυτό..οι καλλιτέχνες γενικώς είναι ιδιόρρυθμοι άνθρωποι αλλά απλοί μέσα στην πολυπλοκότητα της σκέψης τους..

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Καλό είναι να μην κάνει κανείς σχέδια…έρχονται από μόνα τους όλα..αν αφήνεσαι σωστά λοιπόν σε αυτό που κάνεις..έρχονται άνθρωποι, συνθήκες..πράγματα και η ζωή σου δίνει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να κάνεις, να πεις και να δώσεις αυτά που πρέπει..αυτά που θα ήθελες και αυτά που θα σε οδηγήσουν εκεί που επιθυμεί η ψυχή, η διάνοια και η θέληση σου..Amen!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ.ΕΛΚΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΝΙΤΣΑ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.
ΕΚΑΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ.
ΜΑΘΗΤΕΥΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΥΤΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΓΚΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.
1. BELLE ARTE LAMIA 2005 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
2. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 2007. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3. ENERGY ATHENS 2010 . CONTEMPORARY SPACE ATHENS, ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 46-48 ΡΟΥΦ ΑΘΗΝΑ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ THE EUROPEAN CENTER (ARCHITECTURE ART DESIGN AND URBAN STUDIES – THE CHICAGO ATHENAEUM MUSEUM OF ARCHITECTURE AND DESIGN)
4. ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ 2016. LOOK UP ΛΑΜΙΑ. ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ARTION, ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ, ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
5. ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ/GREECE ALL OVER 2016. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ.
6. THE RESSURECTION OF CHRIST, CONTEMPORARY ICONOGRAPHY 2018-19 ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ “Svjationik – about the sacred and the secular” ( Svjationik – o svetom i svetovnom) ,ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ VESNA PROKOVIC ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ RTV Sumadija Arandjelovac ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2015