Γιάννης Παπαγεωργίου: “Στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών”

Ο Οικονομολόγος Συντονιστής μητρώου στελεχών ΝΔ Ά Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγεωργίου τοποθετείται με τις “to the point” απαντήσεις του, στο polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Τα μέτρα προστασίας θα είναι διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Με την καθοδήγηση των ειδικών και έμπειρων επιστημόνων θα οδηγηθούμε το γρηγορότερο δυνατό σε όσο το δυνατό φυσιολογικότερες συνθήκες στην καθημερινότητά μας. Η αποξένωση των ανθρώπων δεν δημιουργείται από την απόσταση που μπορεί να επιβάλει ο νόμος για λόγους υγείας αλλά από την εσωτερική απόσταση που δημιουργείται συνήθως από τις έντονες συνθήκες της καθημερινότητας οι οποίες υπήρχαν και προ κορονοϊού. Επομένως, είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να επανέλθουμε όλοι μαζί.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Ο πολιτισμός έχει αντέξει χιλιάδες χρόνια, ακόμη και σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Είναι από τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, καθώς είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε ικανούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Έτσι, ο πολιτισμός πάντα άντεξε, μεταλαμπαδεύτηκε και εξελίχθηκε για να μορφώσει τις επόμενες γενιές. Φυσικά, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, δημιουργούνται και εξελίσσονται νέοι τρόποι διάδοσης του πολιτισμού και αδιαμφισβήτητα είναι ευκαιρία για την διάσωση του και την προώθησή του μέσου διαδικτύου.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Αρχικά πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας. Είναι απαράδεκτο με το πέρασμα των χρόνων και την ενημέρωση που έχουμε να υπάρχουν θύματα βίας, πόσο μάλλον ενδοοικογενειακής. Ο εγκλεισμός πολλών ανθρώπων στο σπίτι και η απότομη αλλαγή στην καθημερινότητα προφανώς επηρέασε την ψυχοσύνθεση πολλών ανθρώπων και να οδήγησε σε αύξηση της βίας. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και τα θύματα πρέπει να μιλάνε με ειδικούς έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια κρούσματα. Η ασφάλεια του κάθε ανθρώπου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Ήδη η ΕΛΑΣ έχει συστήσει σε συνεργασία με άλλους φορείς μία τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας και στήριξης για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Η χώρα μας έχει γίνει σημείο αναφοράς για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αρκεί να διαβάσετε τα δημοσιεύματα των TIME, Die Ziet, Bloomberg, τις δηλώσεις του Bill Gates και του Yuval Harrari, για να αναφέρω μονάχα λίγα. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την σταδιακή επαναφορά της οικονομίας και του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη χρόνια για τον τουρισμό μας. Με σωστό σχεδιασμό και κίνητρα στους πολίτες ίσως αντέξει να κρατηθεί σε καλό επίπεδο. Μην ξεχνάτε, πως η “πίτα” των τουριστικών εσόδων θα είναι, αναντίλεκτα, μειωμένη, αλλά οι γειτονικές μας χώρες, χτυπημένες δυστυχώς βαριά από την πανδημία δεν θα αποτελούν προορισμούς ίδιας ποιότητας και ασφάλειας με τη δική μας.

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Η οικονομία πλήττεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τραπεζικό σύστημα είναι μουδιασμένο. -στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι όμως θωρακισμένες. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομία είναι, μάλλον, δυσοίωνες ενώ όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες, τις μακροοικονομικές αν θέλετε, προβλέψεις οι απόψεις διίστανται. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρώ ότι αυτή η πανδημία είναι η αρχή ενός ελέγχου της κοινωνίας μας. Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν αρκετές παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις και κατάφερε να αντιδράσει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κάθε εποχής. Στόχος όλων και συγκεκριμένα της δίκης μας κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και σε καμία περίπτωση ο έλεγχος καθημερινότητας και της οικονομίας.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Τα σχέδια είναι πολλά, επαγγελματικά αλλά και πολιτικά. Και στους δυο τομείς, μου αρέσει να δίνω το 100% της προσπάθειας μου. Το σημαντικότερο είναι επαναφέρουμε το παλιό μας πρόγραμμα, να ανασυστήσουμε την ενεργητικότητά μας, να επανέλθουμε όπως λέμε…δριμύτεροι!

Ιωάννης Παπαγεωργίου Οικονομολόγος
Συντονιστής μητρώου στελεχών ΝΔ Ά Θεσσαλονίκης