Γιάννης Αδαμαντίδης: Η έμπνευση έρχεται από τα χρώματα, τις μυρωδιές, την ένταση

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Β. Ελλάδα ζωγράφος Γιάννης Αδαμαντίδης ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, μας παραχώρησε συνέντευξη εξ αφορμής της συμμετοχής του με τον IWS Globe στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair.

Ο κ. Αδαμαντίδης σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε ως διευθυντής Κέντρου Ξένων Γλωσσών επί σειρά ετών. Μετά από ελεύθερες σπουδές στην Ελλάδα και Αγγλία στο School of Fine Arts, UCL , άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την ζωγραφική με την παρουσίαση της πρώτης ατομικής του έκθεσης το 1995. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 9 ατομικές και σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία , Γερμανία και Η.Π.Α. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε δουλειά του, στο πλαίσιο της συμμετοχής του με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Όταν ένιωσα ότι ήμουν έτοιμος να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με την τέχνη .Μιλάμε για την δεκαετία του 1980 . Μερικά χρόνια αργότερα με περισσότερες γνώσεις αλλά και τρακ ” εκτέθηκα ” για πρώτη φορά με την πρώτη μου ατομική έκθεση στην γκαλερί ”ΜΑΤΙ ”.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Γεννιόμαστε άγραφο χαρτί πάνω στο οποίο γράφουμε και γράφονται μέρα με τη μέρα τα θέλω μας και οι επιδιώξεις μας. Με πολλή δουλειά και επιμονή άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι πορευόμαστε .

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η λέξη που με εκφράζει είναι ελεύθερος . Ελεύθερος από αγκυλώσεις και δεσμά θρησκευτικά , πολιτικά και πολιτισμικά .

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση έρχεται από τα χρώματα , τις μυρωδιές , την ένταση , Κι εσύ να βρίσκεσαι αλλού , μια στα ουράνια και μια φορά στα Τάρταρα μέχρι να γεννηθεί το δημιούργημα σου .

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Θα έλεγα τελειομανή με συνέπεια να είμαι συνεχώς ανικανοποίητος με την δουλειά μου και να προσπαθώ απεγνωσμένα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Με σκληρή δουλειά πειραματίζομαι και διαφοροποιούμαι ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης με σκοπό μελλοντικές εκθέσεις όταν είμαι έτοιμος να πω κάτι!