Γεωργία Θεοδωρίδου (Bliveart): “Η Τέχνη εξυψώνει το υλικό και το καθημερινό σε μια ανώτερη πνευματική διάσταση”

Strength and power,_120Wx60Hx3,6cm,_Mixed media on linen canvas

“…Μόνιμη πρόθεση μου είναι να απεικονίζω την ομορφιά της ζωής. Μέσα από τα έργα μου επιλέγω να στέλνω στον θεατή αγάπη και θετικά συναισθήματα. Στην παρούσα φάση δουλεύω για την επόμενη ατομική μου έκθεση, την οποία σκόπευα να παρουσιάσω την επόμενη χρονιά, αλλά μάλλον μεταφέρεται για το 2022”

Her royal majesty in flowers,_70Wx30Hx3,6cm,_Acrylic, ink and marker on 3D canvas
 

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Ίσως να φανεί τετριμμένο, όμως είναι η αλήθεια: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η ζωγραφική ήταν για μένα κάτι μαγικό! Η συστηματική ενασχόληση με το σχέδιο και τη ζωγραφική ξεκίνησε στα εφηβικά μου χρόνια. Τότε ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με εικαστικά μέσα, καλλιτεχνικά ρεύματα και τεχνοτροπίες. Στη πορεία κάποιοι άνθρωποι, με τα θετικά τους σχόλια, με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω την κλίση μου στην Τέχνη και με ενθάρρυναν να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον τομέα αυτό. Και είμαι ευγνώμων που βρέθηκαν στο δρόμο μου.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Κατά την προσωπική μου γνώμη, όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Κάποιοι από μας, σε κάποια φάση της ζωής τους, ανακαλύπτουν αυτό που έχουν ήδη στο δυναμικό τους, το δουλεύουν και το εξελίσσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί το ταλέντο, που κάποιοι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιους άλλους, είναι η παιδεία και η συνεχής προσπάθεια.

Thoughts_Studio_29,5Wx21cm_Mixed media on paper

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Στην παρούσα φάση θα έλεγα ότι τα έργα μου έχουν ρεαλιστικά στοιχεία, χωρίς ο ρεαλισμός να γίνεται αυτοσκοπός. Δεν θα έλεγα όμως ότι τα έργα μου εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο ρεύμα ή κίνημα. Όπως πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, έτσι και εγώ ακολούθησα ένα μακρύ ταξίδι για να ανακαλύψω την καλλιτεχνική μου ταυτότητα και σε κάθε φάση επηρεάστηκα από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η φύση, τα πρόσωπα και τα ταξίδια είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης για μένα! Εμπνέομαι από νέους τόπους, από τα αθώα πρόσωπα παιδιών και νέων ανθρώπων, αλλά και από απλά καθημερινά πράγματα. Θεωρώ ότι η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και είναι μια κινητήρια δύναμη που μας ωθεί στη δημιουργία. Μέσα από τη δουλειά μου, είναι συνειδητή επιλογή να εκφράζω τη θετική πλευρά της ζωής. Προσπαθώ να εκπέμψω αγάπη, αισιοδοξία και φως!

Innocence_50Wx70Hx1,6cm_Acrylic oil graphite on canvas

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Οι προσωπικότητες που άσκησαν επιρροή στο έργο μου είναι πολλές. Θαυμάζω την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο, την Maya Angelou για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το χώρο του κινηματογράφου και της μόδας ξεχωρίζω την Audrey Hepburn. Οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει την δουλειά μου είναι τόσοι πολλοί και ο καθένας τόσο ξεχωριστός! Αναφέρω τους, Rembrandt, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, David Hockney, Miriam Escofet, Alyssa Monks, Izumi Kogahara, Elisa Anfuso, Agnes Cecile, Alpay Efe, Wyanne Thompson, Antoni Gaudí, Barbara Hebworth, Σάββας Γεωργιάδης, Λία Βογιατζή και Κατερίνα Δημητριάδου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτει ένας καλλιτέχνης στον εαυτό του είναι να έρθει αντιμέτωπος με κάτι άγνωστο για εκείνον και να μάθει κάτι από αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν φάσεις μετάβασης, κατά τις οποίες συνειδητά άλλαζα την εικαστική μου πορεία με απώτερο στόχο να βρω τον βαθύτερο καλλιτεχνικό μου εαυτό.

Girl in pink_30Wx25Hcm_Mixed media on canvas

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Τα ιστορικά μνημεία μας και ο πλούτος των μουσείων μας είναι η απόδειξη ότι οι Έλληνες ήταν πάντα φιλότεχνοι. Στη σύγχρονη Ελλάδα πραγματοποιούνται αρκετές εικαστικές εκθέσεις και δρώμενα από αξιόλογους καλλιτέχνες, που κατακλύζονται από κοινό. Η Τέχνη είναι αποδεκτή, αλλά οι συνθήκες για απόκτηση έργων τέχνης δεν είναι οι ιδανικές.
Πιστεύω ότι η ζωή μας μπορεί και πρέπει να είναι τέχνη και για αυτό τον λόγο έδωσα στην καλλιτεχνική μου ιστοσελίδα το όνομα Bliveart. Θεωρώ ότι η Τέχνη είναι το άρωμα του δημόσιου χώρου, είναι το μέσο εξωραϊσμού του. Επιπλέον, μια εικαστική παρέμβαση σε ένα δημόσιο χώρο, πέραν από την αισθητική αναβάθμισή του, μπορεί να γίνει και πομπός αποστολής μηνυμάτων στο κοινό. Ας μη ξεχνάμε και τον θεραπευτικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τέχνη στη εποχή μας που ταλανίζεται από αρκετά προβλήματα. Η Τέχνη εξυψώνει το υλικό και το καθημερινό σε μια ανώτερη πνευματική διάσταση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μόνιμη πρόθεσή μου είναι να απεικονίζω την ομορφιά της ζωής. Μέσα από τα έργα μου επιλέγω να στέλνω στον θεατή αγάπη και θετικά συναισθήματα. Στην παρούσα φάση δουλεύω για την επόμενη ατομική μου έκθεση, την οποία σκόπευα να παρουσιάσω την επόμενη χρονιά, αλλά μάλλον μεταφέρεται για το 2022. Επιθυμώ να γνωρίσω από κοντά καλλιτέχνες που με εμπνέουν! Θα ήθελα να υπάρχει συνεχής εξέλιξη στη δουλειά μου και να τοποθετηθούν τα έργα μου σε χώρους φιλότεχνων ανθρώπων και αξιόλογων δημόσιων συλλογών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεωργία Θεοδωρίδου
Website: https://bliveart.wixsite.com/bliveart
Facebook: bliveart https://www.facebook.com/bliveart/
Instagram: @bliveart https://www.instagram.com/bliveart/?hl=en
Email: [email protected]

Η Γεωργία Θεοδωρίδου (Georgia Theodoridou) είναι η εικαστικός πίσω από το Bliveart. Kατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στα εφηβικά της χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου MA in Art, Craft and Design Education. Η Γεωργία πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση πριν από μερικά χρόνια στη Λεμεσό. Συμμετείχε επίσης σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. Έργα της περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Η Γεωργία θεωρεί ότι η ίδια μας η ύπαρξη και η ζωή μας είναι τέχνη. Ανακαλύπτει την τέχνη καθημερινά γύρω της. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί ακρυλικά, καθώς και πάστες, λαδομπογιές, μελάνια, γραφίτη, μαρκαδόρους και άλλα υλικά. Λατρεύει τον πειραματισμό με τις γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα και τις μορφές. Πρόθεσή της είναι να απεικονίσει την ομορφιά της ζωής. Μέσα από τα έργα της επιλέγει να στέλνει στον θεατή θετικά συναισθήματα. Εμπνέεται από την φύση, τα πρόσωπα και τα ταξίδια. Αυτή την περίοδο στη δουλειά της κυριαρχούν τα πρόσωπα παιδιών και νέων ανθρώπων που στέλνουν φως, ειλικρίνεια και θετική ενέργεια.