Βικτωρία Δικαιοπούλου: “Με την ποίηση βουλιάζεις στο βυθό της ψυχής του ποιητή και με το μυθιστόρημα περπατάς τους δρόμους της καρδιάς του συγγραφέα”

“Κάθε παραμύθι έχει να δώσει ένα μήνυμα για την ζωή. Είναι βιβλία που μας θυμίζουν την καλή πλευρά των ανθρώπων και της ζωής και μας βοηθούν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω στο γυμνάσιο, όταν ένα δυσάρεστο γεγονός συνέβη στο σχολείο μας. Τότε ένιωσα την ανάγκη να γράψω κάτι και να το αφιερώσω σε μια συμμαθήτριά μας που έφυγε από τη ζωή.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Έμπνευση.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Ναι πολλές φορές τη νιώθω. Ωστόσο υπάρχουν και φορές που νομίζω ότι δεν θα καταφέρω να γράψω κάτι αξιόλογο. Όμως όταν βάζω τον εαυτό μου στην καρέκλα του γραφείου, αυτό που έχω στο μυαλό μου σαν ιδέα, θα γίνει αφορμή για ένα παραμύθι, ένα άρθρο, ένα διήγημα. Αρκεί να έχω μια μικρή ιδέα, η έμπνευση τότε ακολουθεί!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Φιλομαθή, οργανωτική, φιλική.

Πώς βλέπετε το βιβλίο στο μέλλον. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες; Η δική μου πρόβλεψη για το βιβλίο είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται. Ο αριθμός των συγγραφέων και των βιβλίων αυξάνεται. Υπάρχουν ακόμα πολλοί που το διάβασμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Ίσως είναι λίγοι αλλά φτάνουν για να συνεχίσει το βιβλίο να ανθεί.

Ποίηση ή μυθιστόρημα; Το κάθε είδος έχει τα δικά του προτερήματα. Με την ποίηση βουλιάζεις στο βυθό της ψυχής του ποιητή και με το μυθιστόρημα περπατάς τους δρόμους της καρδιάς του συγγραφέα.

Μια φράση από ένα βιβλίο σας.. Βιβλίο: «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια». Παραμύθι: «Η ζούγκλα του βασιλιά»: …όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάτι. Η φύση έχει πλάσει όλους τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι έχουμε φτιαχτεί για να αναπτύξουμε ο καθένας το ταλέντο μας, προς όφελός μας! …η φύση άσχετα με ό,τι κάνεις εσύ, θα πάρει τον δρόμο της. Ο κήπος σου είναι τώρα σε άριστη κατάσταση, αλλά σε λίγους μήνες θα χρειάζεται πάλι περιποίηση, επειδή τα φυτά είναι ζωντανά και αναπτύσσονται. Έτσι και οι άνθρωποι, δεν μπορούν να υπακούσουν στα γούστα κανενός. Πάντα θα ακολουθούν τη φύση τους. Θα αναπτύσσονται και θα εξελίσσονται ανάλογα με το τι τους υπαγορεύει η καρδιά τους και όχι ανάλογα με τα δικά σου γούστα.

Γιατί να εκδοθεί ένα βιβλίο στο εξωτερικό; Για να διαβαστεί από περισσότερο κόσμο. Να βρει μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να μεταφραστεί και το δεύτερο βιβλίο μου στα αγγλικά και να εκδοθεί και το τρίτο βιβλίο μου με συλλογή από παραμύθια για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα βιβλία σας. Και τα δύο βιβλία μου, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, είναι συλλογές από παραμύθια. Είναι δική μου έμπνευση όλα τους, με στοιχεία από τα παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια των παππούδων μας. Έχουν έγκριση από ψυχολόγο και προσφέρουν περιπέτεια, γνώση και διδαχές σε μικρούς και μεγάλους. Κάθε παραμύθι έχει να δώσει ένα μήνυμα για την ζωή. Είναι βιβλία που μας θυμίζουν την καλή πλευρά των ανθρώπων και της ζωής και μας βοηθούν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Μια ευχή για τα Χριστούγεννα; Να βρούμε όλοι την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και να την απελευθερώσουμε για το καλό όλων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βικτωρία Δικαιοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ειδικός Προσχολικής Αγωγής εργάστηκε σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις  και παρακολούθησε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια. Τόπος διαμονής είναι η Σαλαμίνα.

Η εμπειρία της με τα παιδιά την οδήγησε να γράψει πολλά παραμύθια. Το πρώτο της βιβλίο η “ Παραμυθοχώρα” με 12 μαγικά παραμύθια , έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από την Οntimebooks. Το δεύτερο βιβλίο της, «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια», με 5 μοναδικές ιστορίες, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2020.

Από το 2009 παρακολουθεί σεμινάρια ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης, βιωματικά σεμινάρια παιχνιδιού και δημιουργικότητας, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών. Ακόμα έχει πιστοποίηση ετήσιας επιμόρφωσης στην ειδική αγωγή (Ε.Κ.Π.Α).  Τέλος, οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Αγαπά την φύση, το διάβασμα και συνεχίζει την επιμόρφωση και την προσωπική της ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες για την Βικτωρία Δικαιοπούλου στη σελίδα της στο FB και Instagram: Victoria Dikaiopoulou

Και στο προσωπικό της ιστολόγιο: https://victoria-dikaiopoulou.blogspot.com/p/blog-page.html