Βαρβάρα Λιακουνάκου: “Η Τέχνη είναι συγκίνηση. Πιστεύω ότι δημιουργεί ένα πνευματικό πλούτο κι ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού”

“Θα συνεργαστώ με τη Citronne gallery στην Αθήνα για την επόμενή μου ατομική έκθεση και με την γκαλερί Artespressione στο Μιλάνο, στην Ιταλία.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ζωγράφιζα πάντα, από παιδί. Συστηματικά, ξεκίνησα αμέσως μετά τις σπουδές μου. Από 23 χρονών, άρχισα μια αναζήτηση που ωρίμαζε πολύ, πολύ αργά μέσα στα χρόνια.

Σε ποιό ρευμα ή κίνημα θα εντάσατε τα έργα σας; Θεωρώ οτι είμαι μέρος της σύγχρονης τέχνης, παρ’ όλο που δε νοιώθω οτι ανήκω στην εννοιολογική της προσέγγιση. Βρίσκω οτι είναι καλύτερα να μιλάνε οι θεωρητικοί και οι ιστορικοί της τέχνης για κινήματα και ρεύματα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τη ζωή. Από την αγάπη. Από τον έρωτα. Από το τάνγκο. Από το θάνατο. Από τις σχέσεις των ανθρώπων και τους ρόλους που υποδύονται στην κοινωνία.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Φυσικά! Θα αναφερθώ σε λίγους, γιατί η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Από ζωγράφους, είναι ο Τζοβάνι Μπελλίνη, ο Τιτσιανός, ο Γκόγια, ο Ρεμπραντ, ο Μανέ, ο Munch, η Kollwitz κ.α. Από συγγραφείς ο Ντοσκογιεφσκι. Από σκηνοθέτες ο Ταρκόφσκι. Από ποιητές η Ντικινσον και ο Ρούμι. Από συνθέτες ο Μπετοβεν. Από χορευτές η Πίνα Μπάους και ένα ζευγάρι αργεντίνικου τάνγκο, ο Τσίτσιο και η Χουάνα. Και από φωτογράφους, ο Πλάτων Ριβέλλης που ήταν και δάσκαλός μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Να εκθέτονται τα έργα μου δίπλα στα έργα καλλιτεχνών που θαυμάζω. Θα ήταν τιμή μου!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημοσιο χώρο; Η τέχνη είναι γενικά αποδεκτή και αγαπητή στην Ελλάδα. Το θέμα είναι για ποια μορφή Τέχνης μιλαμε και πόσο ψηλά βάζει κανείς τον πήχη στην ποιότητα.
Δε ξέρω τί ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο. Ξέρω, οτι για μένα, η Τέχνη ειναι συγκινηση. Πιστεύω οτι δημιουργεί ένα πνευματικό πλούτο και ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού. Στη χώρα μας χρειάζεται περισσοτερη παιδεία γυρω από το θέμα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεργαστώ με τη Citronne gallery στην Αθήνα για την επόμενή μου ατομική έκθεση και με την γκαλερί Artespressione στο Μιλάνο, στην Ιταλία.