“Ατομική Έκθεση” Αθηνάς Κανελλοπούλου

Definitions I: How to Build a Home – Αθηνά Κανελλοπούλου

Στο πλαίσιο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης 2022, η ΦΕΞ και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σας προσκαλούν στην ατομική έκθεση της εικαστικού Αθηνάς Κανελλοπούλου, με τίτλο Definitions I: How to Built a Home, υπό την επιμέλεια του Θεωρητικού & Ιστορικού Τέχνης Χαϊρή Εμπλιούκ, στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης και στην Αυλή με τα Χαμάμ.

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση και βιντεοπροβολή που θα παρουσιαστεί στην Αυλή με τα Χαμάμ και στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το έργο αφορά τη διατήρηση γλωσσικών στοιχείων και λέξεων, που θα μπορούσαν να δομήσουν εννοιολογικά ένα σπίτι. Το έργο αναφέρεται στον προσδιορισμό του διαχρονικού προβλήματος της μετανάστευσης, θέτοντας ως κριτήριο ευημερίας ή μη το ποσοστό πλήρωσης των εννοιών που αναφέρονται και στοχεύει στην αρχειακή καταγραφή της ντοπιολαλιάς των μεταναστών και προσφύγων. Η Αθηνά Κανελλοπούλου, αξιοποιώντας το ερευνητικό αρχειακό υλικό που ξεκίνησε να συγκεντρώνει στο πλαίσιο της Athens Biennale 5to6: Omonoia όπου και παρουσίασε το πρώτο μέρος, δημιουργεί μια εγκατάσταση παραθέτοντας οπτικοακουστικές μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων και πραγματοποιώντας μια συμμετοχική performance για συγκέντρωση νέου αρχειακού υλικού.

Definitions I: How to Build a Home – Αθηνά Κανελλοπούλου

Επιμέλεια: Χαϊρή Εμπλιούκ – Ιστορικός και Θεωρητικός Τέχνης (ΘΙΣΤΕ – ΑΣΚΤ)

Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου 2022, 21:00-23:30

Διάρκεια: 3-10 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00-23:30

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Αντίκα 7, Ξάνθη 67100 & Η Αυλή με τα Χαμάμ (πίσω από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης)

Οργάνωση: ΦΕΞ – Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Υποστήριξη: Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Δήμος Ξάνθης – Κέντρο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η τέχνη είναι μία λάμψη, μία στιγμή, ένας τρόπος για να ερμηνεύσεις μία κατάσταση, να εκμαιεύσεις καινούργιες εννοιολογικές προσεγγίσεις, να διευρύνεις τους ορίζοντες, να κατευθύνεις τις διαστάσεις, να ξεφύγεις από τον συμβατικό τρόπο ζωής. Οι συμβάσεις δεν θα έπρεπε να ορίζουν την καθημερινότητα μας· τα όρια δεν υπάρχουν, καθώς ο χρόνος είναι αόριστος και τα δεδομένα μπορούν και αλλάζουν κάθε στιγμή, κάθε μέρα.

H Αθηνά Κανελλοπούλου στην προκειμένη περίπτωση είναι πρώτα ο άνθρωπος και μετά η καλλιτέχνις, προσεγγίζει ένα θέμα που είναι διαρκώς επίκαιρο, καθώς έτσι εκτυλίσσεται η ιστορία ανά τους αιώνες και επαναλαμβάνεται συνέχεια με τα ανάλογα πρόσωπα της εκάστοτε εποχής. Στο συγκεκριμένο project, Definitions I: How to build a home, μας μιλάει για την ουτοπία των ανθρώπινων βιωμάτων στην σημερινή εποχή, όπου πραγματοποιείται ένας επαναληπτικός εκτοπισμός και αποικισμός των πληθυσμών ανά τον κόσμο, στον οποίο δημιουργείται μια κατάσταση αφασίας του κοινωνικού συνόλου που έχει πέσει θύμα του μεταϊμπεριαλιστικού, καπιταλιστικού και οικονομικού πολέμου και έχει πλήξει πολλώ δε τον άμαχο πληθυσμό και τον τρέπει σε άτακτη φυγή. Κάτι το οποίο κατά συνέπεια δημιουργεί μία τάση ανασφάλειας και κατάρρευσης στο κοινωνικό σύνολο, αλλά ταυτόχρονα γεννιούνται και νέες ευκαιρίες. Αυτά που μένουν όμως πίσω είναι οι αναμνήσεις και η συναισθηματική αξία των ηθικών και εθιμοτυπικών καταστάσεων που βιώθηκαν από του ανθρώπους και που με τόσο κόπο και χρόνο χτίσανε, μα είχε έρθει η στιγμή να αποχωριστούν, αλλά ποτέ να μην λησμονήσουν. Εκεί έρχεται το Definitions I: How to build a home, για να προτείνει το καλλιτεχνικό έργο, εκτός των αισθητικών στοιχείων, ως μια πλατφόρμα διάσωσης του προφορικού λόγου και να δημιουργήσει ένα αρχείο στα πρότυπα της Arte Utile.

Έτσι λοιπόν, οι αξίες που κατακτήθηκαν για μια ολόκληρη ζωή, μπορεί να μην υφίστανται πια αλλά πάντα θα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλό τους, πως όλοι από κάπου προερχόμαστε και δεν μας ανήκει τίποτα.

Χαϊρή Εμπλιούκ Θεωρητικός & Ιστορικός Τέχνης

Για περισσότερες πληροφορίες: https://fex.org.gr/laografiko-istoriko-mouseio-xanthis/ και https://www.athina-kanellopoulou.com/