Αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Ευθυμίου

Ο Κώστας Ευθυμίου είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Ενέργεια. Νομικός ειδικευμένος στην οργάνωση & λειτουργία αγορών ενέργειας και επιχειρηματίας ΑΠΕ. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

1. Κώστα είσαι παντρεμένος και τρίτεκνος. Τι σημαίνει για εσένα η λέξη οικογένεια και πώς βλέπεις το μέλλον των παιδιών σου στην Ελλάδα;

Νιώθω ευλογημένος που έχω μια κανονική οικογένεια. Με χαρές, σκοτούρες, γέλια και κλάματα που χαρακτηρίζουν κάθε κανονική οικογένεια. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη Μαρία και χωρίς τη γλυκιά τρέλα που μου επιφυλάσσουν η 7χρονη κόρη μου και τα δίδυμα παλαβούτσικα αγοράκια μου 4 ετών!

Το μέλλον των παιδιών μου το αντιμετωπίζω όπως όλα: ρεαλιστικά, αλλά και αισιόδοξα. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα ξαναβρεί το δρόμο της και τα παιδιά μας θα είναι ευλογημένα να ζουν σε μια «κανονική χώρα».

2. Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και δραστηριοποιείσαι στο χώρο της ενέργειας. Ποιές είναι οι προτάσεις σου για την εξοικονόμηση και την παραγωγή της ενέργειας ως μέλος της ομάδας σύνταξης κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. για την ενέργεια;

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία εδώ και 16 χρόνια εξελίσσεται στην ενέργεια. Μετά το πτυχίο Νομικής από το ΑΠΘ, έκανα 2 μεταπτυχιακά: το 1ο στο Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και το 2ο στην Οργάνωση & Λειτουργία Αγορών Ενέργειας.

Δημιούργησα τις δικές μου επιχειρήσεις που ανέπτυσσαν και κατασκεύαζαν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα ανέπτυξα και ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εντός των εταιριών μου.

Με βάση την εξειδίκευση και την εμπειρία μου, η ηγεσία της ΝΔ μου ανέθεσε τη συγγραφή σημαντικού τμήματος του προγράμματος για την ενέργεια.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τη βούληση για μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά δις που εκρέουν για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μπορούν να μας κάνουν ενεργειακά αυτάρκεις.

Μάλιστα, η ταχεία διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα θα επιτρέψει τη σταδιακή απαλλαγή των τιμολογίων ρεύματος από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), και θα συμβάλει στην ενεργειακή θωράκιση των νησιών (θέμα εθνικής και αναπτυξιακής σημασίας), στη βελτίωση του περιβάλλοντος (από το κλείσιμο των πετρελαϊκών σταθμών) και στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων ΑΠΕ.

3. Πιστεύεις ότι η Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να καταφέρει να «βγάλει» τη χώρα από την κρίση προκειμένου να «έρθει» η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σωτήρας και δεν επιδιώκει τέτοιο ρόλο για τον εαυτό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, τεχνοκράτης, ειλικρινής και απεχθάνεται το λαϊκισμό. Επίσης είναι ρεαλιστής που πιστεύει στην οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη δουλειά που πρέπει να υλοποιείται από τυος άξιους και ικανούς. Αυτά χρειάζονται σήμερα για να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό και να βγούμε από την κρίση.

Η ανάπτυξη προϋποθέτει κυβερνητική αξιοπιστία. Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και θα συμβάλει σε θεαματική αύξηση των επενδύσεων.

4. Ο κόσμος, κατά γενική ομολογία, έχει κουραστεί με τα ίδια πολιτικά πρόσωπα. Θα σε δούμε στις επόμενες εκλογές υποψήφιο στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Δεν κρύβω την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο κόσμος πραγματικά διψά για ανανέωση. Ωστόσο, θεωρώ ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι απλά η ανανέωση. Και ο Τσίπρας νέος είναι, αλλά πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και αποδεικνύεται πολύ κατώτερος του ρόλου του… Το ζητούμενο πρέπει να είναι η ποιοτική ανανέωση.

Το στοίχημα για τη χώρα θα κερδηθεί με νέα πρόσωπα που έχουν πετυχημένη εργασιακή πορεία, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από παιδεία, κουλτούρα και αρχές που δυστυχώς λείπουν από το Κοινοβούλιο.