Απαράδεκτη κατάσταση στην Αρχαία Ήλιδα

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Η Αρχαία Ήλιδα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα. Υπήρξε οργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και πρωτεύουσα των Ηλείων, συνδεόταν δε με την Ολύμπια, με ιερά οδό. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαίας Πελοποννήσου μέχρι την καταστροφή της από τους Ρωμαίους Ερούλους (267 π.χ.).

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά έχουν σταματήσει. Ή να το πω αλλιώς, δεν βλέπουμε καμία διάθεση ανάδειξης του χώρου σε παγκόσμιας σημασίας ανασκαφή. Δεν βλέπουμε καμία διάθεση να αναστηλώσουν το αρχαίο θέατρο. Αντ’ αυτού έστησαν πιο κει, μια ξύλινη αμφιθεατρική κατασκευή που χρησιμεύει για θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις.

Μιλάμε για την Ήλιδα που διοικούσε το ιερό της Ολυμπίας και είχε την αποκλειστική ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μ’ αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, έπρεπε να παραμιλάει όλος ο πλανήτης.

Η πόλη της Αρχαίας Ήλιδας ήταν ατείχιστη και από τα οικοδομήματά της ξεχώριζαν τα “Γυμνάσια” (Γυμναστήρια), το Λαλίχμιο Βουλευτήριο, οι παλαίστρες κ.α. Σήμερα δυστυχώς δεν σώζονται παρά ελάχιστα τμήματα των πολυάριθμων και περίλαμπρων οικοδομημάτων της, ωστόσο ο χώρος είναι επισκέψιμος και δίνει μία μικρή εικόνα από την μεγαλοπρέπεια που είχε η πόλη κατά την περίοδο της ακμής της.

Η πόλη βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού και είχε μεγάλη Αγορά, στολισμένη με αναρίθμητα αγάλματα, Θέατρο, Γυμνάσιο, πολυάριθμους ναούς και Ιερά αφιερωμένα στην Αθηνά, τον Απόλλωνα, την Αφροδίτη Ουρανία, το Διόνυσο, την Αρτέμιδα κ.α. ενώ η οικονομική ισχύς της ήταν τέτοια ώστε έκοβε δικά της νομίσματα.

Τηλεφώνησα στο Μουσείο της Ήλιδας – Ιούλιο 2021 για πληροφορίες και…

Η συνέχεια εδώ: