Ανεκτίμητη προσφορά στις επόμενες γενιές

Παρουσιάστηκε στο Πανόραμα το ιστορικό ντοκιμαντέρ του δήμου

Σε 75 λεπτά της ώρας καταγράφτηκαν πλούσιες εικόνες από την Πυλαία, το Πανόραμα, το Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο. Σε 75 λεπτά ήρθαν στην επιφάνεια γεγονότα, άνθρωποι, τοπωνύμια, αλλά και μεγάλα έργα, που κρατούν ζωντανή την ιστορία του τόπου.

Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο βίντεο, αποτυπώνονται σε εικόνα και ήχο στοιχεία από την ιστορία και τη σύγχρονη πορεία του δήμου και των έξι δημοτικών ενοτήτων του. Καταγράφονται καρέ-καρέ οι ιστορικές και σύγχρονες διαδρομές των περιοχών αυτών, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του: «Ιστορικές και Σύγχρονες Διαδρομές».
Είναι μια παρακαταθήκη μνήμης, αλλά και ταυτόχρονα ένας πολύτιμος οδηγός για την κατανόηση και την ιστορική γνώση του δήμου. Με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή: τους εκπροσώπους του πολιτισμού Διονύση Σαββόπουλο, Πασχάλη Τερζή και Γιώργο Σκαμπαρδώνη, την ιστορικό Άννα Μουρουγκλού και το σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά, τους ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Τασούλα Κελεσίδου και Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τους εκπροσώπους του αθλητισμού Γιώργο Κούδα, Μπάνε Πρέλεβιτς και Χρήστο Γαρέφη, αλλά και τους πολίτες που συνδέθηκαν με την ιστορία του τόπου και την ανάπτυξή του. Τον Νικόλαο Τελίδη και την Αφροδίτη Τελίδου, τον Βαγγέλη Ελενίδη, τη Ζωή Δανιηλίδου, τον Μανώλη Μανωλεδάκη, τον Ιωάννη Παχατουρίδη, τον Κώστα Παντελάτο, την Φίλλυ Ζελελίδου, τον Δημήτρη Δούμα, τον Αθανάσιο Γερομανώλη, τον Αστέριο Τουλίκα, τον Παναγιώτη Χαρίση και τον Μιχάλη Γεράνη, που στο ντοκιμαντέρ θυμούνται στιγμές από την παλιά και τη σύγχρονη ιστορία του δήμου. Πολλές ευχαριστίες και στο διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη, Μανώλη Νειλούδη και τη διευθύντρια του Δημοτικού Εξοχής, Δέσποινα Κουλουμπού για το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησαν.

«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό δημοτικό έργο, που δεν αποτελεί έργο υποδομής, ούτε έργο καθημερινότητας. Δεν έχει σχέση με τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τα σκουπίδια. Αλλά παραμένει ένα έργο μεγάλο. Μια προσφορά ανεκτίμητη για τον τόπο μας, τους ανθρώπους του, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές», «Το ντοκιμαντέρ, το πρώτο στην ιστορία του δήμου μαζί με το ιστορικό λεύκωμα που εκδώσαμε πριν από 2,5 χρόνια, αποτελούν μια παρακαταθήκη για την κατανόηση και την ιστορική γνώση του τόπου μας. Μια πραγματικά ανεκτίμητη δουλειά που τιμά πρόσωπα και εποχές και που κρατά ζωντανή την ιστορία», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Την εκδήλωση άνοιξε η Μεικτή Χορωδία «Πανόραμα» του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, η οποία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βίκτωρα Γλυκίδη και την πιανίστρια Ελεονώρα Καλαϊτζίδου, τραγούδησε τραγούδια από το «Αξιον Εστί».

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι πολλοί συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τους οποίους και βράβευσαν ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Σοφία Σαουρίδου. Κατόπιν προβλήθηκε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ, το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σανιώτης, γεμίζοντας την αίθουσα από ιστορία, εικόνες από το παρελθόν, αλλά και το σήμερα.