Ακίνδυνος Γκίκας: “Η παιδεία μας στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά θεατρική”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Νομίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Όταν μεγαλώνεις σε μια θεατρική οικογένεια είναι δύσκολο ο επαγγελματικός σου προσανατολισμός να στραφεί κάπου αλλού.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε;

Γενικά δε θαυμάζω ανθρώπους. Σέβομαι, μαγεύομαι και εκτιμώ, το έργο ανθρώπων. Με αυτήν την έννοια, της ολότητας του καλλιτεχνικού έργου ενός δημιουργού θα έλεγα τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε;

Η παιδεία μας στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά θεατρική. Δεν έχουμε την βαριά βιομηχανία του κινηματογραφικού προϊόντος όπως άλλες χώρες. Άρα θέατρο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς;

Τίποτα!! Δεν ταιριάζουν με αυτό που επέλεξα να κάνω στην ζωή μου. Θα αντικαθιστούσα τις παραπάνω λέξεις με τις δημιουργία – συνέπεια – διαχρονικότητα!

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Καλλιτέχνες είναι όλοι οι άνθρωποι. Καλλιτεχνία διαθέτουμε όλοι. Άρα νομίζω ο επαγγελματίας καλλιτέχνης φτιάχνετε.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Παιδεία!

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Νιώθω την «ανάγκη» για να δημιουργήσω. Αν τώρα αυτή η «ανάγκη» είναι εμπνευσμένη ή όχι, νομίζω κρίνεται εκ του αποτελέσματος…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Εργάτη.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γενικά τα σχέδια μου στρέφονται και περιστρέφονται γύρω από το OPEN THEATER και το OPEN STUDIO την εταιρία που έχω δημιουργήσει εδώ και τρία χρόνια. Δύο θεατρικές παραστάσεις που είναι στα σκαριά, αναβάθμιση και υψηλού επιπέδου παραγόμενο μεταγλωττισμένο προϊόν μέσα από το studio μας και τέλος συνέχιση με σοβαρότητα και σεβασμό του εκπαιδευτικού προγράμματός μας με τα εργαστήρια που διεξάγονται στον χώρο μας.

Link:

https://open-theater.gr

https://openstudio.co

http://www.akindynosgkikas.gr

Βιογραφικό.

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Ως ηθοποιός, από το 1987 μέχρι το 1993 ανήκε στο δυναμικό του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη και πήρε μέρος στις παραστάσεις του «Τρικυμία» του Σαίξπηρ (Σεβαστιανός), «Πελεκάνος» και «Δεσμά» του Αυγ. Στρίντμπεργκ, «Τρεις αδελφές» του Ά. Τσέχωφ (Ροντέ), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Ηρακλής) για τα Επιδαύρεια 1990, «Ανθή» του Αντρέγιεφ, «Η Αθήνα μετά την βροχή» του Γ. Μιχαηλίδη, «Άμλετ» του Σαίξπηρ (Λαέρτης) και «Γαλάζιο πουλί» του Μ. Μέτερλινκ (Σκύλος).
Συνεργάστηκε με την Παιδαγωγική Σκηνή της Τζένης Φωτίου, με τον Θίασο Θυμέλη του Ν. Βασταρδή και με το Μοντέρνο Θέατρο του Γ. Μεσάλα στα έργα του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» (Αριστοφάνης) και «Όρνιθες» (Χρησμολόγος) για τα Επιδαύρεια 1991……
Επίσης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα «Η δολοφονία του Μαρά» του Βάις σε σκηνοθεσία Κ. Δαμάτη, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή για τα Επιδαύρεια 1989, «Η Κατάληψη» του Μ. Κορρέ σε σκηνοθεσία Ε. Γαβριηλίδη και «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (Μαθητής του Σωκράτη) σε σκηνοθεσία Κ. Δαμάτη για τα Επιδαύρεια 1994.
Το καλοκαίρι του 1995 συμμετείχε στην παράσταση «Στάση Λεωφορείου» του Ουιγ. Ίνγκ στο Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη.
Με τον Θίασο ΚΡΑΜΑ συμμετείχε στις παραστάσεις: «Η παράσταση συνεχίζεται», «Εκείνος και Εκείνος» (Λουκάς) και Δράκουλας, μια συμφωνία στην κόλαση» (Δράκουλας).
Έχει κάνει επίσης εμφανίσεις stand up comedy.
Τηλεοπτικές συμμετοχές: «Ακριβή μου Σοφία» σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου για την ΕΡΤ-1, «Μυρτώ» σε σκηνοθεσία Φ. Κάραμποτ για την ΕΡΤ-1, «Κλείτος και ΣΙΑ» σε σκηνοθεσία Α. Τέμπου για την ΕΡΤ-1, «Οι φρουροί της Αχαϊας» σε σκηνοθεσία Γ. Διαμαντόπουλου για το MEGA, «Έτσι κι αλλιώς» σε σκηνοθεσία Γ. Νικολαίδη για τον ΣΚΑΙ, «Αχ Ελένη» σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα για το MEGA, «Ανατομία ενός εγκλήματος» σε σκηνοθεσία Π. Κοκκινόπουλου για τον ΑΝΤ1, «Σκορπιός» σε σκηνοθεσία Α. Καφετζόπουλου για το MEGA κ.α.
Συμπαρουσίαζε επίσης τις εκπομπές «Disney Club» (2 χρόνια) MEGA, «Κουκλομέγαλοι και πολυσπόρια» για την ΕΤ και «ΦραΠαιδιά με ΜαρμΕλλάδα» για την ΕΤ.
Στον κινηματογράφο έχει πάρει μέρος σε αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ( «Το κυνήγι της πάπιας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ινδαρέ, «Πάνω κάτω και πλαγίως» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη, «Δέσποινα» σε σκηνοθεσία Σ. Γκορίτσα, «Η Πίσω Πόρτα» σε σκηνοθεσία Γ. Τσεμπερόπουλου, «Εκτός Τερέν» σε σκηνοθεσία Κ. Μεγαπάνου, «Ένα τσιγάρο δρόμος» σε σκηνοθεσία Π. Κουμπλή, κ.α).
Δίδαξε θέατρο για 4 χρόνια στο πρότυπο Σχολείο Βριλησσίων, όπου και σκηνοθέτησε αρκετές παραστάσεις. Οργάνωσε την Θεατρική Ομάδα ΣΦΙΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία σκηνοθέτησε τις παραστάσεις : «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ (1995) και η «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ (1996).
Σκηνοθέτησε το έργο της Χρ. Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας 1998). Το 1997 ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα ΚΡΑΜΑ, με την οποία σκηνοθέτησε τα θεατρικά έργα: «Η παράσταση συνεχίζεται» του Ρικ Άμποτ (1997-98), «Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά (καλοκαίρι 1998) και «Δράκουλας, μια συμφωνία στην κόλαση» (1998-99) του Ιάκωβου Δρόσου, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Bram Stoker ο «Δράκουλας».
Το 2012 επέστρεψε στην σκηνοθεσία, ως μέλος της θεατρικής ομάδας «ΘΑ ΔΟΥΜΕ», με το έργο της Νικολέτας Δάφνου «Sold Out» (Πωλείται Απόγνωσις) στο θέατρο «104». Το 2013 σκηνοθέτησε το έργο του Κώστα Παπαγεωργίου «Κλέβε Minds» στο «Θέατρο της ημέρας».
Το 2014 σκηνοθετεί την παιδική παράσταση «Η κούκλα που είχε δύο μαμάδες» με την ομάδα Vivido, και κάνει την επιστροφή του ως ηθοποιός στο θέατρο, στον ρόλο του Στρατηγού Θοδωράκη με το έργο «Capo d’ Istria» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου. Συμμετέχει επίσης ως ηθοποιός στην παράσταση “Κρέας” του Peter Straughan σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη.
Το 2015 συνεχίζεται για τρίτη θεατρική σεζόν η παιδική παράσταση που εχει σκηνοθετήσει «Η Κούκλα που είχε δύο μαμάδες» στο θέατρο «104» στο Γκάζι ενώ για τα πλαίσια του Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού σκηνοθετεί το θεατρικό έργο του Κώστα Παπαγεωργίου «Σίσυφος». Τον Νοέμβριο του 2015 κάνει πρεμιέρα η νέα θεατρική του σκηνοθεσία με την ομάδα «ΘΑ ΔΟΥΜΕ» ¨Ο Ουρανός πάνω από την πόλη» στην οποία συμμετέχει και ως ηθοποιός.
To 2017 ιδρύει την Πολιτιστική – Θεατρική εταιρία OPEN THEATER art ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Συμμετέχει ως ηθοποιός στο έργο «ECHO” της Αναστασίας Κουμίδου σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου.
Επί 30 χρόνια ασχολείται με την μεταγλώττιση και έχει δανείσει την φωνή του σε πάμπολλες παιδικές σειρές, ντοκιμαντέρ, παιχνίδια, κινηματογραφικές ταινίες κ.λ.π.
Έχει επίσης αναλάβει την σκηνοθετική επιμέλεια-προσαρμογή και το casting για πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στον χώρο της μεταγλώττισης.
Από το 2008 διδάσκει σε Θεατρικές Σχολές τα μαθήματα της υποκριτικής και της πρακτικής πάνω στην μεταγλώττιση.
Tο 2014 αρθρογράφησε στο site paradromos.gr
Υπήρξε επι σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοπιών (Σ.Ε.Η.) και του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων (Ο.Ε.Θ.). Στο Σ.Ε.Η. έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας.