Αιχμές Ζέρβα για την απουσία Ταχιάου – Ορφανού

Χθες πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό debate από το «Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι 10 υποψήφιοι δήμαρχοι που απαντήσαμε ναι στην «πρόκληση» και εκθέσαμε τις απόψεις μας για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, δικαιωμάτων, ποιότητας ζωής, μεταξύ αυτών, πτυχές τους όπως, ο εθελοντισμός και η κοινωνία των πολιτών, η νεολαία, η φροντίδα για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, ο δημόσιος χώρος, η βιώσιμη κινητικότητα και η προσβασιμότητα.
Ταχιάος και Ορφανός απουσίαζαν. Θα φανεί πολύ σύντομα αν η απουσία τους οφείλεται σε ανειλημμένες υποχρεώσεις ή σε μία στρατηγική αποφυγής κάθε διαλόγου. Ζήτησα να γίνουν debate, δίνω το παρών σε κάθε ευκαιρία διαλόγου, τιμώ τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους συνυποψήφιους. Νίκη για τη Θεσσαλονίκη θα είναι να κριθούν οι εκλογές στα προγράμματα, στις προτάσεις και στη δυνατότητα των πολιτών να κρίνουν και να συγκρίνουν. Η στρατηγική του «δοξάζομαι κρυπτόμενος» δεν χωρά σε αυτή την πόλη.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τόνισα, ότι η νεολαία πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, και σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει πολύ θετικό έργο στον δήμο τα τελευταία χρόνια. Σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε και να το επεκτείνουμε σε όλη την πόλη.
Για τους πρόσφυγες ανέφερα το πρόγραμμα REACT για τα θετικά στοιχεία του, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Για την ποιότητα ζωής στην πόλη τόνισα ότι οι χώροι πρασίνου είναι λίγοι, αλλά είναι επίσης λίγοι και οι ελεύθεροι χώροι κάτι που περιορίζει το εύρος μελλοντικών παρεμβάσεων. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να έχουμε καλή ποιότητα πρασίνου, όπου υπάρχει, να κάνουμε ότι μπορούμε μέσω της ανάπλασης της ΔΕΘ, να γίνει εκεί ένα πάρκο πρασίνου και μέσω της επίλυσης του κυκλοφοριακού να έχουμε καλύτερη ποιότητα ελεύθερου χώρου.
Δήλωσα, ότι ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης, ο δήμαρχος πρέπει να φροντίσει και για τον τρόπο με τον οποίο οι πόροι του διατίθενται ώστε να ευνοούν και τη δραστηριότητα μέσα στην πόλη και την τόνωση της εργασίας.
Τέλος για τα ναρκωτικά, πρόσθεσα ότι πίσω τους κρύβεται ένα μεγάλο πλέγμα παραβατικότητας. Πολλές περιοχές κοντεύουν να γίνουν άβατο: Ροτόντα, Πανεπιστήμιο, κ.α. άρα, είμαι πολύ έντονα κατά του να δημιουργηθούν τέτοιοι θύλακες.