Αθηνά Μπαρούφη: “Κάθε φορά που ξεκινώ να ζωγραφίσω ένα θέμα, είναι μία πρόκληση”

Εμπνέομαι με οτιδήποτε μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα ζώα βέβαια είναι το αγαπημένο μου θέμα.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη;

Με την τέχνη γενικότερα ασχολούμαι από το 1992. Την τεχνική του φελτ την γνώρισα σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα στην Ρουμανία. Το μαλλί σαν υλικό μου κέντρισε την περιέργεια. Είναι τόσο γοητευτικό, σου δίνει τόσες επιλογές. Ξεκίνησα φτιάχνοντας αξεσουάρ όπως κασκόλ και τσάντες. Σιγά σιγά μαθαίνω περισσότερα για αυτό και εξελίσσομαι μέσα από αυτό. Τώρα ζωγραφίζω με μαλλί.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας;

Δεν ξέρω εάν εγώ πρέπει να το πω αυτό. Ίσως μεταμοντέρνο. Μου αρέσουν τα πορτραίτα. Το μαλλί είναι το πιο κατάλληλο υλικό για πορτραίτα ζώων λόγω της τρίχας. Αλλά δίνει ιδιαίτερη ένταση και στα πορτραίτα ανθρώπων. Λατρεύω τα μάτια, τις εκφράσεις γενικότερα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας;

Έμπνευση; Με οτιδήποτε μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα ζώα βέβαια είναι το αγαπημένο μου θέμα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Σε ότι αφορά τα πορτραίτα ναι. Ας πούμε ο Καραβάτσο, με εξιτάρουν οι εκφράσεις των προσώπων. Είναι ο ζωγράφος που απεικόνισε τους αγίους σαν απλούς ανθρώπους ή ο Μοντιλιάνι που ζωγράφιζε τυφλές γυναίκες γιατί δεν μπορούσε να δει την ψυχή τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;

Κάθε φορά που ξεκινώ να ζωγραφίσω ένα θέμα είναι μια πρόκληση.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο;

Στην Ελλάδα θεωρώ δεν εκτιμάται όσο θα έπρεπε. Δεν εκτιμάται οτιδήποτε χειροποίητο. Η τέχνη σε δημόσιο χώρο. Είναι απαραίτητο. Είναι όμορφο να μοιράζεσαι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα να μάθει ο κόσμος για την ζωγραφική με μαλλί από πρόβατο. Θα ήθελα να μεταδώσω αυτή την τεχνική. Εκτός από την ομορφιά που έχει η αποτύπωση η επαφή με μαλλί, που είναι ένα φυσικό υλικό είναι και ψυχοθεραπευτικό. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και από παιδιά.