Αθανάσιος Ρακιτζής: “H δεκαπενταετής εμπειρία μας, επιτρέπει στους συνεργάτες μας να εμπιστεύονται την εταιρεία μας για τις προμήθειές τους”

Ο Αθανάσιος Ρακιτζής, επιχειρηματίας, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το επιχειρείν, το Lockdown, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Το αντικείμενό μας είναι η εξυπηρέτηση αναγκών, τροφοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης επιχειρήσεων σχετικών με την εστίαση, τον τουρισμό και το Catering”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, διέλυσε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως της μικρομεσαίας τάξης. Οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο δρόμο της ανεργίας, με χρέη σε τράπεζες και απώλεια της περιουσίας τους, κινητής και ακίνητης.
Σε αυτό το κατάντημα ήρθε να προστεθεί μία νέα παγκόσμια κρίση. Ο κορωνοϊός convid 19. Μία ασθένεια μυστήριο. Στο κατώφλι του εικοστού πρώτου αιώνα βρέθηκε ο άνθρωπος απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, που αρρώστησε εκατομμύρια ανθρώπους και θανάτωσε χιλιάδες. Μια ασθένεια που ακόμη και σήμερα δεν είμαστε σίγουροι από πού προήλθε. Είναι πείραμα εργαστηρίου ή είναι εξέλιξη και μετάλλαξη άλλης ασθένειας; Κάποιοι το δημιούργησαν εσκεμμένα και το έριξαν στην αγορά ή ήταν τυχαίο γεγονός; Μια ασθένεια που δεν γνωρίζουμε πως αντιδρά, πως μεταλλάσσεται, πως θεραπεύεται.
Καθημερινά οι επιστήμονες καλούνται να μας πείσουν να λάβουμε μέτρα προστασίας για την αρρώστια αυτή.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Μάσκες και περιορισμός των ατομικών μας ελευθεριών παρουσιάζονται ως αναγκαία ασπίδα ως προς τον αόρατο εχθρό. Απώτερος σκοπός είναι να μην πέσει το σύστημα υγείας της χώρας μας. Μιας χώρας χρεωκοπημένης, εδώ και πολλά χρόνια. Μιας χώρας υπό επιτήρηση, χωρίς βιομηχανία, χωρίς αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία. Μιας χώρας που επένδυσε μόνο στην παροχή υπηρεσιών. Γεννάμε μεγαλώνουμε και επενδύουμε σε ανθρώπους, επιστήμονες τους οποίους τους χαρίζουμε σε άλλες χώρες γιατί δεν μπορούμε εμείς να τους αφομοιώσουμε. Κρατάμε τη γερασμένη γενιά, που δυστυχώς, έχτισε αυτή τη κατάσταση στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια πριν. Πληρώνουμε τις συντάξεις τους από τα χρεωκοπημένα ταμεία που οι ίδιοι δημιούργησαν. Παράλληλα όμως πρέπει και να προσέχουμε την ευαίσθητη, λόγω ηλικίας, υγεία τους.
Γι’ αυτούς τους ανθρώπους οδηγούμαστε σε lockdown. Ο συντριπτικά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων αυτής της αρρώστιας, προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους. Οι οποίοι, τελικά, δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε.

Πώς όμως θα βρεθούν τα χρήματα για πληρωθούν οι συντάξεις αυτών των ανθρώπων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εργασία λόγω του lockdown; Πώς θα γεμίσουν τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία για να υπάρχουν πόροι για τη υγεία όλων μας; Θα έπρεπε να μη σταματήσει η φτωχή οικονομία μας να κινείται. Όχι lockdown. Περιορισμός και ασφάλεια των γερασμένων και ευπαθών και οι υπόλοιποι, κανονικά στην εργασία τους.
Δίνεται πακτωλός χρημάτων σε λάθος προορισμούς. Δίνονται τεράστια ποσά στα κανάλια των ΜΜΕ για να σπείρουν το φόβο και την αβεβαιότητα. Θα έπρεπε να επιστρατεύονται τα ΜΜΕ και να διαδίδουν ενθαρρυντικά μηνύματα και τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας. Έχουμε πάψει νε πιστεύουμε πως ζούμε δια της πίστεως. Αντιθέτως μας οδηγούν να πεθαίνουμε δια της πίστεως στον θάνατο.
Μας έχουν γεμίσει με μάσκες για να προστατευτούμε από τον ιό και κοντεύουμε να αρρωστήσουμε από αναπνευστική και ψυχολογική καταπίεση. Όταν περάσει αυτή η καραντίνα, αν την αφήσουν να περάσει, κανείς μας δεν θα είναι ο ίδιος. Ότι ανθρώπινο, αξιοπρεπές και θετικό έχουμε, θα το έχουμε θάψει στα Τάρταρα.

Μιλήστε μας για την επιχείρησή σας και την πορεία της έως σήμερα. Σε αυτή τη κατάσταση προσπαθούμε και εμείς, ως επιχείρηση, να επιβιώσουμε. Το αντικείμενό μας είναι η εξυπηρέτηση αναγκών, τροφοδοσίας και τεχνικής υποστήριξης επιχειρήσεων σχετικών με την εστίαση, τον τουρισμό και το κέτερινγκ. Με δύο καταστήματα και αρκετό προσωπικό, καλύπτουμε αυτές τις επιχειρήσεις με χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη συσκευασίας, εξοπλισμό, πλυντήρια πιάτων, δοσομετρικά συστήματα. H δεκαπενταετής εμπειρία μας επιτρέπει στους συνεργάτες μας να εμπιστεύονται την εταιρία μας για τις προμήθειές τους. Παράλληλα αναλαμβάνουμε το σέρβις του εξοπλισμού που προμηθεύουμε, παρακολουθούμε το κόστος χρήσης των πελατών μας και παρεμβαίνουμε συμβουλευτικά (και όχι μόνο) όπου χρειάζεται.

Οικονομική κρίση και Lockdown. Έχουν επηρεάσει την επαγγελματική σας δραστηριότητα; Μετά από μια ανοδική πορεία πέντε ετών, κλονιζόμαστε και εμείς, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Βλέπουμε το έργο ζωής μας να ταλαντεύεται και ατενίζουμε το αύριο με φόβο και αβεβαιότητα. «Μένουμε σπίτι» αλλά μένουμε στάσιμοι. Δεν προγραμματίζουμε, δεν επενδύουμε. Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει απότομα, αφού οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι αναγκαστικά κλειστοί. Αναγκαζόμαστε να αναδιπλωνόμαστε συνεχώς και να αναζητούμε νέους κωδικούς και νέους τρόπους ώστε να κρατηθούμε αλάβωτοι, όσο μπορούμε, από τη μειωμένη κίνηση που επιβάλουν τα μέτρα. Το 95% των πελατών μας είναι αναγκαστικά κλειστοί από τα lockdown και αρκετοί από αυτούς είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ποτέ ξανά. Εκτός από τη άσχημη ψυχολογική κατάσταση που επιβάλουν τα περιοριστικά μέτρα, είμαστε επιφορτισμένοι και με επιπλέον άγχος για το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξερχόμαστε στις υποχρεώσεις μας (ενοίκια, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, υπόλοιπα προμηθευτών, κα) και μέχρι πότε. Πολλοί από τους συναδέλφους μας οδηγούνται στο λουκέτο. Αυτό όμως δεν θα μπορούσαμε να το δούμε σαν επιχειρηματική ευκαιρία. Υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο και οικονομική δυσπραγία.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο που τώρα ξεκινάει το “επιχειρείν”; Σε αυτή την κατάσταση, αν υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να ξεκινήσει το «επιχειρείν», θα τον συμβούλευα να το ξανασκεφτεί. Θέλει πολλά χρήματα, είναι μεγάλο το ρίσκο και θέλει πολύ ψάξιμο ως προς το αντικείμενο που θα ασχοληθεί. Ο δρόμος είναι ανώμαλος και με πολλές τρύπες…

Αθανάσιος Ρακιτζής
Υπεύθυνος Διαχείρισης. Λεωφ. Θεσσαλονίκης 56,570 19 Περαία Θεσσαλονίκης.

Τηλ/Φαξ.: +30 23920 25872.

Αγίου Δημητρίου 2, Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης

Τηλ. Πλαγιάρι: 23920 64307

http://www.rakitzis.gr

Κιν.: +30 6942 611461. [email protected]www.rakitzis.gr