Αθανάσιος Μίχος: “Επιθυμία μου είναι να μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα μέσω της ζωγραφικής τέχνης”

“Η συγκεκριμένη έκθεση «ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ», μού έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω έργα που έχουν ως θέμα τους το ανθρώπινο σώμα και την απεικόνισή του”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Η τέχνη αποτελεί εδώ και πολύ καιρό, μια συνειδητή επιλογή, έκφρασης και τρόπου ζωής, ένα ταξίδι χρωμάτων και θεμάτων,αντίβαρο στην κοινωνία των αρνητικών συναισθημάτων,της αβεβαιότητας και των κάθε λογής “κλισέ”. Η συγκεκριμένη έκθεση μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω έργα που έχουν ως θέμα τους το ανθρώπινο σώμα και την απεικονισή του. Χρησιμοποιώ κυρίως φωτογραφικό υλικό ως πηγή έμπνευσης  το οποίο μεταφέρω στον καμβά με έντονα χρώματα και χρήση σπάτουλας, η οποία μου παρέχει ένα δυνατό αίσθημα κίνησης.

Ποιά θέματα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εμπνέεστε; Τα ζωγραφικά μου έργα χωρίζονται σε 2 περιόδους :

1η περίοδος: Ρεαλισμός-Ζωγραφική της πραγματικότητας

2η περίοδος: Αναζήτηση προσωπικής γραφής -ιμπρεσιονισμός & κυβισμός

Όπως σας ανέφερα και πρίν, τα θέματα που με απασχολούν αφορούν το ανθρώπινο σώμα, την κίνηση και την δυναμική που μπορεί να δεί ο θεατής στα έργα μου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί μια φιγούρα να δείξει στους ανθρώπους γύρω μας, μια διαφορετική οπτική για την πραγματικότητα γεμάτη από ελευθερία και φαντασία.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Όπως σε όλες τις  πτυχές της καθημερινής μας ζωής, έτσι και στην τέχνη υπάρχει το αίσθημα της αγωνίας. Η δημιουργική αγωνία πρέπει να είναι σύντροφος και οδηγός του καλλιτέχνη σε κάθε έργο του και πολλές φορές θεωρώ ότι είναι απαραίτητη διότι μας διατηρεί σε πνευματική εγρήγορση και αοκνη αναζήτηση εμπνευσης.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Οι επιρροές είναι κυρίως από έργα ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, τόσο του εξωτερικού (Μονέ, Πισαρό, Ντεγκά, Βαν Γκογκ) όσο και ελλήνων ζωγράφων (Μαλέας, Παπαλουκάς, Παρθένης, Βασιλείου).

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Ως εικαστικοί καλλιτέχνες παραμένουμε πιστοί στην εκπλήρωση των ονείρων μας, πιστέυουμε στον εαυτόν μας είμαστε πρωτότυποι, ανατρεπτικοί και ακολουθούμε το ενστικτό μας, έτσι ώστε να δημιουργούμε έργα τέχνης που θα αγγίζουν συναισθηματικά τον θεατή και όχι έργα τέχνης για κατανάλωση.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η τέχνη έχει την δυνατότητα να αλλάξει και να επηρεάσει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες. Ενας ωραίος ορισμός της τέχνης είναι αυτός του Τολστόι: “H τέχνη είναι ένα μέσο συνένωσης των ανθρώπων μέσω των κοινών συναισθημάτων, απαραίτητο για την ζωή και την πρόοδο προς την ευημέρια των ανθρώπων και της ανθρωπότητας.”

Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Αυτή την περίοδο συμμετέχω  μέχρι και 6/5/2023 στην έκθεση «ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ». Υπάρχει ήδη προγραμματισμός για 2 ομαδικές εκθέσεις μέσα στο 2023 και 1 ατομική έκθεση την άνοιξη  του 2024 στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Επιθυμία μου είναι να μπορώ να εκφράζομαι ελέυθερα μέσω της ζωγραφικής τέχνης και για το απώτερο μέλλον η δημιουργία μιας σειράς έργων με θέμα ελληνικά τοπία.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
https://www.facebook.com/events/1229170437968014
Instagram: #gesturalsymbolism

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : Ο Αθανάσιος Μίχος του Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1966 και είναι αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος ζωγράφος. Τα έργα του έχουν επηρεαστεί από τον ιμπρεσιονισμό και τον κυβισμό,με κύρια χαρακτηριστικά τα έντονα χρώματα,τις μεγάλες φόρμες και την εικαστική αποτύπωση,της άμεσης εντύπωσης που προκαλεί ένα θέμα ζωγραφικής. Εχει στο ενεργητικό του 2 ατομικές και 4 ομαδικές εκθέσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά και λαδομπογιές, τόσο σε τελαρωμένο  καμβά όσο και σε παλαιά παντζούρια σπιτιών.

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr