Αγγέλω Σφέτσου: “Η μουσική, αλλά και γενικότερα οι τέχνες, θα ήταν ουσιώδες να υπάγονται στις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου”

“Είναι ένα συναισθηματικό roller coaster αυτό το επάγγελμα, αλλά αξίζει τον κόπο.
Ωριμάζουμε μέσα από τέτοιες καταστάσεις και επιρροές και διαμορφώνουμε ή οχυρώνουμε αν θέλετε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας, καλλιτεχνική και μη.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Θα έλεγα πως είναι τα οικογενειακά μας ταξίδια με το αυτοκίνητο, όπου πάντα στη διαδρομή κάναμε μεταξύ μας αυτοσχέδιες μικρές «συναυλίες» (πολλές φορές αλλάζοντας τους στίχους των κομματιών), καθώς επίσης και ο πατέρας μου πάντα με μία κιθάρα στο χέρι και η μητέρα μου να τραγουδάει. Επίσης καταπληκτική φωνή έχει και η συνονόματη γιαγιά μου, αλλά και ο παππούς εκ Πόλης ορμώμενος, πάντα τραγουδούσε κάτι.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Καλλιτέχνες εν γένει θαυμάζω πολλούς και όχι απαραίτητα μουσικούς. Το Νικήτα Τσακίρογλου, το Δημήτρη Καταλειφό και τη Φιλαρέτη Κομνηνού στην ηθοποιία, το Γιάννη Καρυτσιώτη και το Βασίλη Ζούλια στο ένδυμα, τη Μαρέβα Ζαχάρωφ στη ζωγραφική και άλλους πολλούς, όπως επίσης θαυμάζω απεριόριστα όλο το φάσμα καλλιτεχνών της γενιάς μου, για το πείσμα και τις αντοχές που μας χαρακτηρίζουν. Τώρα, όσον αφορά σε μουσικούς, μάλλον δυσκολεύομαι να τους απαριθμήσω όλους, όμως επί σκηνής θα ήθελα να βρεθώ με το Δημήτρη Υφαντή και το Μάκη Σεβίλογλου, με τον Ορφέα Περίδη, τον Αλκίννο Ιωαννίδη και το Διονύση Σαββόπουλο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Σαφώς και υπήρξαν επιρροές και θετικές και αρνητικές. Ξεκίνησα να τραγουδάω επαγγελματικά από αρκετά μικρή ηλικία, μάλλον ήμουν σε άγνοια και πέρασα και από δράκους και από πρίγκιπες και βέβαια φαντάζομαι ότι αυτό δε θα σταματήσει ποτέ.
Τη μία μέρα μπορεί να είσαι στα σύννεφα και την επόμενη στην κόλαση. Είναι ένα συναισθηματικό roller coaster αυτό το επάγγελμα, αλλά αξίζει τον κόπο.
Ωριμάζουμε μέσα από τέτοιες καταστάσεις και επιρροές και διαμορφώνουμε ή οχυρώνουμε αν θέλετε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας, καλλιτεχνική και μη.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Όχι θετική. Δε θα ήθελα να επεκταθώ πολύ, αλλά σίγουρα το να είναι κάποιος τραγουδιστής, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με αυτό που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Δεν είναι τα πράγματα στρωμένα με ροδοπέταλα, δε σε περιμένουν οι δισκογραφικές με ανοιχτές αγκάλες, δεν είναι πάντοτε οι σκηνές μεγάλες και φωτισμένες. Εσύ έχεις την ευθύνη των συνεργατών που θα σε πλαισιώσουν, την ευθύνη της καλοπέρασης του κοινού ή αντίθετα της μη καλοπέρασής του. Έχεις μέχρι και την ευθύνη του να καθαρίσεις το πιάνο με ένα πανάκι ώστε να μην έχει δαχτυλιές όταν φωτιστεί την ώρα της παράστασης και εν πάση περιπτώσει, δε γίνεσαι τραγουδιστής ή μουσικός μέσα σε λίγους μήνες.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ήμουν και είμαι απόλυτα τυχερή σε αυτόν τον τομέα. Οι συνεργασίες που ονειρευόμουν συμβαίνουν παράλληλα και για τον ίδιο σκοπό.
Σταύρος Σιόλας στη μουσική του επερχόμενου άλμπουμ, Κώστας Παρίσσης στις ενορχηστρώσεις, στη μίξη και το mastering των κομματιών και συντελεστές αγαπημένοι μου συνάδελφοι της γενιάς μας, Αλέξανδρος Κούρος, Κωνσταντίνος Καλατζής, Αλέξανδρος Τζουγανάκης, Φάνης Ζαχόπουλος και άλλοι στους οποίους θα αναφερθώ εν καιρώ. Τι άλλο να ονειρευτώ;

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Να ομολογήσω σε αυτό το σημείο ότι γέλασα σε αυτήν την ερώτηση. Κατά τη γνώμη μου, η μουσική, αλλά και γενικότερα οι τέχνες, θα ήταν ουσιώδες να υπάγονται στις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Ο τρόπος με τον οποίον χτυπάει η καρδιά μας, μας διδάσκει κάθε μέρα ότι είμαστε έρρυθμα όντα, ζούμε μέσα στη μουσική, ζούμε μέσα στην τέχνη και είμαστε προορισμένοι από τη φύση έτσι ώστε να παράγουμε τέχνη. Είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, απόλυτη ανάγκη, επιτακτική ανάγκη. Τώρα, όσον αφορά στη μουσική παιδεία, θα έλεγα πως χρειάζεται όχι μόνο για την ψυχαγωγία και την απελευθέρωση και την έκφραση του ανθρώπου, αλλά και για την πειθαρχία την οποία μας διδάσκει. Τη συνέπεια και το σεβασμό, τη συνεργασία, τη δημιουργία.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Άπειροι.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Προς το παρόν ασχολούμαστε ομαδικώς με το επερχόμενο άλμπουμ. Στο τέλος Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα κομμάτι του δίσκου. Λόγω συνθηκών κινούμαστε κάπως συντηρητικά, αλλά σαφώς και υπάρχουν πολλά σχέδια από τις αρχές του Νέου Έτους και ύστερα.