Έφη Μπεζάτη: “Ο πολιτισμός ήταν και θα είναι πάντα αναγκαίος… είναι φως, ζωή…”

“…Μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα «κανονικότητα». Να είμαστε πιο ουσιαστικοί, δημιουργικοί και να βρούμε νέες ισορροπίες”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Μέτρα, αποστάσεις, αλλαγές στην εργασία, εμβόλια, lock down, φόβος. Συναισθηματικά ήταν μια αρκετά φορτισμένη, πιεστική και κουραστική χρονιά.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Σε κανέναν δεν αρέσει να του στερούν τις ελευθερίες και τις επιθυμίες του, μέτρα ομως πρέπει να υπάρχουν. Βέβαια, τα μέτρα θεωρώ πρέπει να είναι στοχευμένα και εκλογικευμένα και επ’ ουδενί δεν θα έπρεπε να προκαλούν αντεγκλήσεις και διχασμούς στην κοινωνία.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Εύχομαι και ελπίζω να είναι φωτεινό και πολύχρωμο. Ο πολιτισμός ήταν και θα είναι πάντα αναγκαίος για τον άνθρωπο. Είναι φώς, ζωή. Η ανάγκη για έκφραση, δημιουργία και επικοινωνία δεν σταματά ποτέ.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; H πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Aς κοιτάξουμε μπροστά. Θα έλεγα πως μας δίνεται έστω η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα «κανονικότητα». Να είμαστε πιο ουσιαστικοί, δημιουργικοί και να βρούμε νέες ισορροπίες.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Σίγουρα θα είναι διαφορετική σε όλους τους τομείς, στις προσωπικές, κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Εύχομαι τουλάχιστόν ως λαός να μην χάσουμε αυτό που μας χαρακτηρίζει, τη θέρμη και τη ζεστασιά μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Δουλεύω για μια έκθεση, η οποία θα γίνει την άνοιξη εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.