Έργο της Πηνελόπης Δάλλη (penelope dallis) εμπνευσμένο από τη “ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” σε πρότζεκτ που παρουσιάζει η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον κήπο των γλυπτών

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Υπό την αιγίδα: του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο επίκεντρο της απολαυστικότερης βόλτας των Θεσσαλονικέων στη Νέα Παραλία συναντάμε το γυάλινο κτίριο, στον κήπο των Γλυπτών, πλημμυρισμένο με έργα Τεχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους Επίμονους δημιουργούς, αντλώντας έμπνευση από τη ΓΟΡΓΟΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις θάλασσες του κόσμου. Συμμετέχετε κι εσείς με δικό σας έργο σε αυτή την πρωτοβουλία. Πόσο θα διαρκέσει η έκθεση; Η έκθεση στον Κήπο των γλυπτών εμπνεύστρια της οποίας η επιμελήτρια και εικαστικός Χρύσα Μπαρζώκα θα διαρκέσει ως τέλη Ιουλίου. Συμμετέχω με τρία έργα μου που αφορούν στη θάλασσα στην πόλη μας και τον θρύλο της γοργόνας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Περιγράψτε μας εάν θέλετε το πώς αντιλαμβάνεστε το θρύλο της πόλης; Η έκθεση αυτή φιλοξενείται δίπλα στο στοιχείο της το νερό. Η πόλη μας σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω του λιμανιού αποτέλεσε ιστορικά κομβικό σημείο στις μετακινήσεις πληθυσμών και εμπορευμάτων και συντέλεσε στην επικοινωνία και διάδραση των πληθυσμών και στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η θηλυκή πλευρά της πόλης είναι η θάλασσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρηθεί ως η αρσενική πλευρά και η γοργόνα ως η θηλυκή πλευρά της πόλης μας. Συμβολικά η θάλασσα -γοργόνα είναι η μήτρα, η γονιμότητα, η αγκάλη, η απεραντοσύνη, η δεκτικότητα.

Ίσως είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο η οποία είναι συνυφασμένη με το μύθο της γοργόνας, όντας υπαρκτό πρόσωπο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να φιλοτεχνηθεί κάποια δημιουργία με τη μορφή της Γοργόνας Θεσσαλονίκης ως τοπόσημο; Η γοργόνα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σύμβολο και τοπόσημο και σαφώς αυτό είναι δυνατόν να πραγματωθεί.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ έχει προτείνει κάτι ανάλογο. Εσείς ως μέλος της πιστεύετε ότι θα έχετε την ανάλογη στήριξη ώστε να το πετύχετε; Ως μέλος αυτής της δυναμικής ομάδας θεωρώ ότι δίνουμε το έναυσμα για να επιτευχθεί αυτή η υπέροχη ιδέα με τη στήριξη της πολιτείας.

Η Θεσσαλονίκη ως γοργόνα σύμφωνα με το μύθο, αναζητά τον αδερφό της στις θάλασσες του κόσμου, θέλοντας αυτός να ζεί. Επιμένει να ελπίζει. Σας θυμίζει τους ανθρώπους της πόλης της; Η δημιουργική δύναμη, η δύναμη των καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων της μπορεί να είναι η θηλυκή πλευρά της πόλης αυτής που την γονιμοποιεί όπως η θάλασσα. Η πόλη μας και οι άνθρωποί της που την αγαπούν και πιστεύουν στο δυναμικό της επιμένουν να δουλεύουν με σκοπό να την αναδείξουν. Η παιδεία ο πολιτισμός στο σύνολο του, η τέχνη και η αλληλεγγύη είναι οι βάσεις της κοινωνίας μας.

Εσείς για ποιο ανώτερο ιδανικό θεωρείτε οτι αξίζει να επιμένετε και τι θα λέγατε στα παιδιά που μόλις έδωσαν πανελλήνιες; Όσον αφορά τα νέα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση,εύχομαι καλή επιτυχία.θα έλεγα ότι είναι σημαντική η ηρεμία και η μεθοδικότητα με σαφή στόχο χωρίς να νοθεύουν τα όνειρά τους. Είναι μόνο η αρχή και θέλει επιμονή συστηματική δουλειά,πίστη στον εαυτό και όραμα.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχεία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Μαρία Καραγιάννη

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε σύγχρονα έργα εκλεκτών καταξιωμένων εικαστικών οι οποίοι φιλοτέχνησαν εμπνευσμένοι από τον θρύλο της πόλης για Επίμονη Τέχνη

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, installation, Art perfomance, Video Art , collage, digital Art…

Με την υποστήριξη:

Διεθνή Βιομηχανία διχτυών
DIOPAS

Ζαχαροπλαστεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

CBD WORLD

KOTSONI LANGUAGE SCHOOL

ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΜΙΑΜΙ sea food restaurant

POLIS freepress

SP RADIO

LA VIE EST BELLE – TV100 – ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΑΡΙΟΛΑΣ

Είσοδος ελεύθερη 24 ώρες (δημόσια θέα)

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr