Έργο της Κατερίνας Νικολάου σε δημόσια θέα με την Επίμονη Τέχνη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

DANCE WITH OUR COLOURS
Στο γυάλινο του Κήπου Των Γλυπτών με την Επίμονη Τέχνη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Η εικαστική έκθεση είναι στη διάθεσή σας 24ωρες αφού είναι δημόσια θέα στραμμένη προς τη βιτρίνα δημιουργώντας ένα νέο πρότζεκτ σε κάθε θεατή. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, ο θεατής αντικρύζει το είδωλό του μέσα στο έργο του καλλιτέχνη. Όπως και στο έργο του καλλιτέχνη δημιουργείται μια νέα οπτική αφού το έργο φιλοξενεί την εικόνα του σήμερα μέσα από το πρόσωπο του θεατή…

Τι αφορά το έργο που παρουσιάζετε; Παρουσιάζω με ιδιαίτερη χαρά δύο έργα, ένα ζωγραφικό κολάζ κι ένα γλυπτό από σύρμα και χαρτί. Το ζωγραφικό που έχει τον συμβολικό τίτλο “ARTificial intelligence”, παρουσιάζει ένα ρομπότ σε χορευτική φιγούρα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είναι ένα κολάζ από ευφάνταστα υλικά όπως πλακέτες από υπολογιστή και μια οθόνη καθρέπτη στο πρόσωπό του. Ο θεατής κοιτάζοντας μέσα της μπορεί να δει μόνο την αντανάκλασή του και όχι την αυθεντική του εικόνα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Το δεύτερο είναι ένα γλυπτό διπλής όψης που παίζει με τα βασικά χρώματα κόκκινο κίτρινο και μπλέ. Μια σπουδή πάνω στο έργο του Peter Mondian. Τι θα γινόταν αν τα χρωματιστά κουτάκια μέσα στα οποία ζούμε βυθίζονταν στα νερά που περιβάλλουν το γυάλινο κτίριο;

Πειτε μας ποια έργα σας είχαν την μεγαλύτερη αναγνώριση & απήχηση στο κοινό; Νομίζω τα πολύχρωμα κολάζ μικτής τεχνικής, και τα γλυπτά μου από σύρμα και χαρτί. Οι φίλοι μου επιμένουν πως αυτό που με χαρακτηρίζει σαν καλλιτέχνη, είναι τα έντονα χρώματα και η κίνηση.

Τι θα λέγατε στα μικρά παιδιά για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ποιο μήνυμα θα στέλνατε στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή τους; Θα τους έλεγα να αισθάνονται υπερήφανοι ως Έλληνες για τον πολιτισμό μας, για την Τέχνη που δημιουργήσαμε τόσους αιώνες πριν! Να μην σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν αυτό που οι άλλοι τους στέρησαν: Την ολοκληρωμένη εικόνα ενός ανεπανάληπτου έργου και πως αυτό θα πρέπει να το έχουν σαν αρχή στη ζωή τους. Να βλέπουν την “ολοκληρωμένη εικόνα” πριν εκφράσουν την άποψη τους. Και θα τους μετέφερα τον ήχο από τα καλέμια στην Αθήνα του Χρυσού αιώνα του Περικλή. Σκεφτείτε πώς θα νιώθατε στην απόλυτη ησυχία -χωρίς θορύβους από αυτοκίνητα και φασαρία – να ακούγεται μόνο ο χτύπος στα μάρμαρα από χέρια επιδέξιων Καλλιτεχνών, από τα χέρια του Φειδία. Στο Βρετανικό Μουσείο θα έλεγα: “Bring them back where they belong” κρατώντας στα χέρια μου ένα δικό μου γλυπτό με τη θεά Αθηνά σε μορφή Καρυάτιδας να ανοίγει το βήμα της για την επιστροφή της στη Ελλάδα.

Πείτε μας μια αγαπημένη σας απασχόληση πέραν της ζωγραφικής. Η Γλυπτική με υλικό τον πηλό και η Μουσική η ανώτερη όλων των Τεχνών. Αυτή που σε συνδέει με όλα τα κομμάτια της ζωντανής σου μνήμης και της ψυχής σου. Το να ακούς μουσική και να ακολουθείς τον ρυθμό της καλλιτεχνώντας.

Τι εκφράζει για εσάς και το ταλέντο σας η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ; Η Επίμονη Τέχνη είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ομάδα φίλων,που επιμένουν να εκφράζονται ρομαντικά και δυναμικά σε έναν κόσμο που αλλάζει στους “ενδιαφέροντες καιρούς” που διανύουμε . Μια ομάδα που σε προκαλεί να δημιουργήσεις καταθέτοντας την ψυχή σου κι εκφράζοντας την άποψη σου ως καλλιτέχνης ενώνοντας τη δική σου φωνή με τη φωνή ευαίσθητων συνεπίμονων Δημιουργών!

Τι δώρο θα προτιμούσατε να προσφέρετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο Ένα έργο που θα έχω φτιάξει με αγάπη: κόσμημα, γλυπτό ή ζωγραφικό και που θα ταιριάζει με το προσωπικό του στυλ.

Πιστεύετε στη δυναμική μιας ευχής; Αν ναι ποιά είναι η δική σας ευχή για την γιορτινή περίοδο; Πιστεύω στη θετική ενέργεια που όλοι έχουμε μέσα μας. Στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Στη θέληση αυτών που θέλουν να γίνει αυτός ο κόσμος πιο ανθρώπινος κι οχι πεδίο μάχης φανατισμού και συμφερόντων … “Ούτε ένα δάκρυ λύπης!” Αυτή είναι η ευχή μου γι αυτές τις γιορτές με την προσδοκία να έχουμε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Νικολάου είναι απόφοιτος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας με σπουδές μόδας και styling. Κατασκευάζει γλυπτά απο πηλό, σύρμα και χαρτί, καλλιτεχνικό κόσμημα απο ανακυκλώσιμα υλικά και ζωγραφίζει πίνακες με τεχνικές κολάζ. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και ζεί με την οικογένεια της στον Πολύγυρο όπου διατηρεί το εργαστήριό της και εργάζεται ως δασκάλα εικαστικών και Ιταλικών. Είναι Γραμματέας του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Χαλκιδικής. Εργα της θα βρείτε στο arteKapaNi.gr

Πληθώρα φιλότεχνων συρρέει στο γυάλινο του κήπου των Γλυπτών στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης αφού είναι 24 ώρες στη διάθεσή τους τα χρώματα των Επίμονων καλλιτεχνών στο DANCE WITH OUR COLOURS

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra
https://www.facebook.com/epimonitexni
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr