Ένα Γούρι για τη Ζωή στον Πλανήτη

“ΓΟΥΡΙ 2023”: Μια βραδιά “όμορφη, βιώσιμη, συμπεριληπτική” για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Μια σημαντική εκδήλωση με σπουδαίο κοινωνικό και οικολογικό μήνυμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29.11 με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, εισάγοντας τους παρευρισκόμενους σε γιορτινό κλίμα με ένα ξεχωριστό Γούρι για το 2023 που έρχεται φέρνοντας την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους!

Το Γούρι 2023 είναι φτιαγμένο χειροποίητα με οικολογικά υλικά από τους καλλιτέχνες της ομάδας TAGMA21, ένα μουσείο τεχνών που δημιουργήθηκε για να ενσωματώσει άτομα με σύνδρομο Down στον εργασιακό χώρο μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το Γούρι είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του World Human Forum, με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το TAGMA21 και το Victoria Square Project. Είναι εναρμονισμένο με τις αξίες της καινοτόμου κίνησης για την ζωή στον πλανήτη Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους.

Ανάμεσα στο κοινό της εκδήλωσης για το Γούρι 2023 ήταν εκπρόσωποι των τεχνών και του πολιτισμού, της οικολογίας και της κοινωνίας των πολιτών, του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, του χώρου της εκπαίδευσης. Την βραδιά συντόνισε η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου.

Η Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους μίλησε για την σημασία της ανάπτυξης, μέσω της εκπαίδευσης, οικολογικής συνείδησης, και της δημιουργίας ενός κώδικα αξιών, με γνώμονα την ισόρροπη συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος του World Human Forum, έφερε στο προσκήνιο την σημασία των συγκλίσεων και την ανάγκη να καταλάβουμε ότι “οι οικολογικές και οι κοινωνικές κρίσεις είναι απολυτα συνδεδεμένες. Σε μία τόσο κρίσιμη εποχή για την ανθρωπότητα, για την ζωή στον πλανήτη η λύση θα πρέπει να δωθεί από όλους μας.”

Οι καλλιτέχνες του TAGMA21 και μέλη της ομάδας, Γιώργος Δούκογλου, Άγγελος Μπάκας, Γιάννης Στρατηγόπουλος και Χάννα Λ. Χάνζ Ομάρ, παρουσίασαν την δημιουργία τους για το γούρι στο κοινό και μαζί με την Πέγκυ Λούτου, πρόεδρο του TAGMA21, έθεσαν την επιτακτική ανάγκη της συμπερίληψης. “Εμείς μέσα από αυτή την δράση θέλουμε την ισότητα και την επαγγελματική και οικονομική αναγνώριση” είπε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Στρατηγόπουλος που είναι επίσης πρωταθλητής των Special Olympics Hellas. Ιδιαίτερης σημασίας και η παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, που τόνισε με τη σειρά της τη σημασία της ισότητας και της συμπεριληπτικότητας σε θεσμικό πλαίσιο, αναφερόμενη στη σημασία της αναγνώρισης του διπλανού μας ως ισότιμου μέλους της κοινότητας για την συλλογική πρόοδο.

Η βραδιά έκλεισε με έναν διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές και τους προσκεκλημένους Ιωάννη Στρατηγόπουλο, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη και Μαρία Παπαδημητρίου που έθεσαν στη συζήτηση την καίρια οπτική της τέχνης ως καθρέφτη για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όμορφο, βιώσιμο, συμπεριληπτικό.

Το Γούρι 2023 απέδειξε πέραν κάθε αμφιβολίας πως οι σπουδαιότερες συγκλίσεις είναι αυτές μεταξύ ξεχωριστών ανθρώπων με σπουδαίο όραμα.