Έλληνες ηθοποιοί σε ξένες ταινίες

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί που έκαναν διεθνή καριέρα, όπως επίσης υπάρχουν αρκετοί που προσπάθησαν να κάνουν. Σήμερα, εδώ, θα ασχοληθούμε με τους δεύτερους. Αυτούς που δούλευαν στον Ελληνικό χώρο και κάποια στιγμή προσπάθησαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους και σε ξένες παραγωγές.

Επαναλαμβάνω ότι απ’ αυτό το ρεπορτάζ θα εξαιρεθούν: η Ειρήνη Παπά και ο Γιώργος Βογιατζής, δύο ηθοποιοί που έκαναν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό με πληθώρα ταινιών. Η Μελίνα Μερκούρη και η Κατίνα Παξινού που έπαιξαν σε αρκετές ξένες ταινίες και πήραν και μεγάλα βραβεία. Η Παξινού Oscar και η Μελίνα βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στις Κάννες. Επίσης ο Σπύρος Φωκάς και ο Τάκης Εμμανουήλ.

Επειδή υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Ελλήνων ηθοποιών που ζούσαν και δούλευαν στην χώρα μας και που προσπάθησαν να “φλερτάρουν” με ξένες παραγωγές θα ακολουθήσει κι’ άλλο άρθρο. Ξεκινάμε λοιπόν.

Νίκος Κούρκουλος

Ο Νίκος Κούρκουλος έκανε αρκετές προσπάθειες για διεθνή καριέρα, αλλά κάποια στιγμή βαρέθηκε να του δίνουν τρίτους και τέταρτους ρόλους και αποφάσισε να ασχοληθεί με την καριέρα του εδώ και με το θέατρο – όπου και διέπρεψε. Μια ταινία που έκανε ήταν το “Un certain desir” (αγγλικά “Die Lady”) 1964, με την Σουηδέζα σταρ Ingrid Thulin ως πρώτο όνομα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην Γαλλική αφίσα της ταινίας το όνομα του δεν αναφέρεται καν, ενώ στην αγγλική υπάρχει τρίτο.

Μια ακόμα ταινία που έκανε ο Κούρκουλος στην Ιταλία και πρέπει να αναφερθώ είναι το…

Η συνέχεια εδώ:  https://bit.ly/3ye6rFC