Άντα Αθανασοπούλου: “Ο καλλιτέχνης οφείλει να καταθέτει την άποψή του μέσα από την τέχνη του”

Ποιά είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα μουσικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό οι μουσικές αναμνήσεις μου είναι πολλές. Ωστόσο, μία από τις πιο έντονες στιγμές ήταν, όταν έφτασε στο σπίτι το πιάνο που μου πήραν οι γονείς μου. Αν και ήμουν πολύ μικρή θυμάμαι να καλωσορίζω τον καινούριο μου «φίλο» και να περνάω ατελείωτες ώρες παίζοντας μαζί του, να τραγουδάω, εκφράζοντας τα συναισθήματά μου και να χάνομαι μέσα στους ήχους του. Το πιάνο είναι ο φίλος που δε θα σε προδώσει ποτέ! …εκτός από τις φορές που θέλει κούρδισμα.

Με ποιό μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί η μέχρι τώρα πορεία μου με έχει φέρει κοντά σε αξιόλογους μουσικούς, από τους οποίους έχω μάθει πολλά. Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκα στη σκηνή με τη Μαρία Ευστρατιάδη, την καθηγήτριά μου στο πιάνο, στο Ωδείο Αθηνών, στα πλαίσια της παρουσίασης του έργου του Γάλλου φιλέλληνα συνθέτη Βourgault Du Coudray. Ήταν μια συγκινητική στιγμή για μένα, καθώς εκτός από διακεκριμένη μουσικός, είναι κι ένας άνθρωπος που θαυμάζω απεριόριστα. Γενικά, επιδιώκω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν όρεξη και ζουν για τη μουσική. Με τέτοιους μουσικούς θέλω να βρίσκομαι επί σκηνής.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές ή αρνητικές;

Καθοριστική επιρροή στη ζωή μου υπήρξε ο θείος μου, ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος, ο οποίος εντόπισε σε μένα τη μεγάλη αγάπη που είχα για τη μουσική και ίσως κάποιο ταλέντο, και ύστερα από δική του παρότρυνση, οι γονείς μου με έγραψαν στο Ωδείο Αθηνών. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στα 6 μου χρόνια και η πλατωνική αγάπη που είχα για τη μουσική μεταμορφώθηκε σε έρωτα που παλεύεις να κερδίσεις κάθε μέρα. Εξελίχθηκε σε έναν σκληρό αγώνα μελέτης, δουλειάς κι εξάσκησης, με πολλές θυσίες που τότε δε συνειδητοποιούσα ακόμα ότι τις έκανα, γιατί, απλούστατα, ήμουν μέσα στη μουσική που τόσο αγαπούσα. Γρήγορα ήρθαν σημαντικές συνεργασίες, χάρη στις ευκαιρίες που μου δόθηκαν από το θείο μου. Η πρώτη ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, μαζί με διακεκριμένους τραγουδιστές της Λυρικής Σκηνής, στα 10 μου χρόνια, ενώ την επόμενη χρονιά στο Ηρώδειο με τη Βίκυ Λέανδρος και την Ορχήστρα της ΕΡΤ. Έπειτα ήρθαν και οι συνεργασίες με αγαπημένους τραγουδιστές όπως ο Κώστας Μακεδόνας, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.ά., αλλά και με καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Βόγλης, ο Κώστας Βουτσάς, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, η Κάρμεν Ρουγγέρη κ.ά. Τίποτα, όμως, δεν έγινε εύκολα. Κάθε δουλειά ήρθε μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο, γιατί ποτέ δεν έκανα εκπτώσεις στο όνειρό μου.

Σας «τρομάζει» η επιτυχία ή η αποτυχία;

Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης δε σκέφτεται αν θα τρομάξει με μια αποτυχία ή μια επιτυχία. Ο καλλιτέχνης οφείλει να καταθέτει την άποψή του μέσα από την τέχνη του. Αν αυτό μεταφράζεται σε μια «επιτυχία» ή «αποτυχία» ειναι κάτι το οποίο ο χρόνος μόνο το δείχνει, γιατί πολλές φορές μεγάλες «αποτυχίες» καλλιτεχνικής έκφρασης στην εποχή τους, έγιναν μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον. Επομένως, το μόνο που θα με τρόμαζε είναι να σταματήσω να εκφράζω τα πιστεύω και την τέχνη μου. Φυσικά, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να μας τρομάζουν στον κόσμο. Ζούμε σε ένα πλανήτη που το αλόγιστο συμφέρον τον καταστρέφει και κυριαρχεί ο πόλεμος και η αδικία. Μια κοινωνία που δεν ακούει τις φωνές των ματωμένων παιδιών, μια κοινωνία που εμείς οι καλλιτέχνες οφείλουμε με την τέχνη μας να αφυπνίσουμε τον κόσμο και να τον αλλάξουμε.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά talent show;

Ο κάθε καλλιτέχνης αναζητά τρόπους επικοινωνίας με το κοινό. Τα talent show δίνουν αυτού του είδους την ευκαιρία χωρίς όμως πολλές φορές να υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης της τέχνης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι απλά μια ακόμα ευκαιρία επικοινωνίας, οπότε δεν είμαι αρνητική στο να υπάρχουν. Το πιο ουσιαστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι στα talent show μπορεί να ανακαλυφθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες αλλά και καλλιτέχνες που νομίζουν ότι είναι «σπουδαίοι» χωρίς να είναι. Οπότε, όταν ένα τέτοιου είδους show γίνεται με σεβασμό στο διαγωνιζόμενο και το θεατή, τότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί και να αναδειχθεί το ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος. Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο, το talent show να μην είναι σκοπός, από πλευράς διαγωνιζομένου, αλλά απλά ένα μέσο προβολής της δουλειάς του.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Είναι πολλές οι συνεργασίες που θα μπορούσα να ονειρεύομαι. Τα όνειρα, όμως, με την πραγματικότητα πολλές φορές απέχουν. Είμαι οπαδός της άποψης ότι να όνειρά μας γίνονται πραγματικότητα με σκληρή δουλειά, αγάπη, πάθος και με το να είναι κανείς αληθινός στην έκφραση και σε αυτά τα οποία προβάλει. ‘Αλλωστε, κάθε νέα συνεργασία για μένα είναι κομμάτι του ονείρου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συνεχίζω τις ηχογραφήσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την ΕΡΤ για τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο με τίτλο “The Secret Song”, σε μουσική Γιώργου Βούκανου, με συνεργασίες έκπληξη απ’ όλο τον κόσμο, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Ήδη έχει παρουσιαστεί το πρώτο video clip του τραγουδιού με τίτλο “White Rose”, σε ποίηση John Boyle O’ Reilly. Το 2020 σχεδιάζω την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου μου. Επίσης, σύντομα θα κυκλοφορήσει το «Ταξιδάκι», μια νέα δισκογραφική δουλειά στην οποία έχω τη χαρά να συμμετέχω ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες, με μελοποιημένα ποιήματα του Αντώνη Σαμαράκη σε παραγωγή του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού. Το «Ταξιδάκι» θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του έτους Σαμαρακη και θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μέσα στη νέα χρονιά.

Βιογραφικό.

H Άντα Αθανασοπούλου είναι σοπράνο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 10 τών ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της μουσικής τραγουδώντας πλάι στη διεθνούς φήμης Βίκυ Λένδρος, και σε μεγάλες ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Βραβευμένη διπλωματούχος μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Ιουλίας Τρούσσα) και πτυχιούχος πιάνου (τάξη Μαρίας Ευστρατιάδη), συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία έχοντας στις αποσκευές της συμμετοχές ως σολίστ σε Διεθνή Φεστιβάλ (Αρχαίας Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας κ.ά), σε παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές της ΕΡΤ και σε δισκογραφικές συμμετοχές. Έχει ερμηνεύσει έργα Σαμάρα, Βοurgault Du Coudray, Γιώργου Βούκανου σε πρώτη εκτέλεση κ.ά., με μουσικά σύνολα και ορχήστρες όπως αυτή της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Νέων Ζυρίχης Crescendo, Ορχήστρα Νέων του Boeblingen, Ορχήστρα Νέων Jazz Big Band του Freiburg, κ.ά. Το 2019 συμμετείχε στο masterclass της διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo, στο Mozarteum Summer Academy και στον κύκλο συναυλιών Schlosskonzert στο Schloss Höch του Salzburg. Ετοιμάζει το προσωπικό της CD με τίτλο “The Secret Song” που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ως πτυχιούχος Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον Ισπανόφωνο Πολιτισμό.