Άννα Μυκωνίου: “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ: Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού ανοίγει τις πύλες του 21 Ιουνίου”

Η κα. Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαντάει στις ερωτήσεις της εικαστικού Χρύσας Μπαρζόκα για το polismagazino.gr

“Το κοινό της πόλης μας αντιλαμβάνεται την φροντίδα, το μεράκι και την αγάπη που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια του Φεστιβάλ Επταπυργίου και την επιβραβεύει κάθε χρόνο…”

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Κεντρικής Μακεδονίας, για 5η χρονιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί το θεατρόφιλο και φιλόμουσο κοινό. Ποιο είναι το στοίχημα της Άννας Μυκωνίου για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023; Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ – ΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, το Φεστιβάλ Επταπυργίου έχει αγαπηθεί από το κοινό της Περιφέρειας μας αλλά και από επισκέπτες και έχει συμβάλει στην αύξηση των επισκεπτών από άλλες χώρες αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό καθώς δημιουργεί αξιόλογο τουριστικό προϊόν. Το φετινό στοίχημα είναι η πληρότητα που θέλουμε και πάλι να αγγίξει το 100%. Μας γεμίζει χαρά η αποδοχή του κοινού. Για όλα τα άλλα έχουμε δουλέψει πολλούς μήνες.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας, σάς εμπιστεύτηκε το “τιμόνι” του Κέντρου Πολιτισμού το 2015. Ποια είναι η σχέση σας μαζί του και πως θα τον χαρακτηρίζατε ως άνθρωπο; Θυμάμαι, σαν τώρα, την πρώτη φορά που μιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη για το Κέντρο Πολιτισμού. Εγώ δίσταζα, τότε, να το αναλάβω. Υπήρχαν βλέπετε πολλά οικονομικά βάρη από προηγούμενες διοικήσεις και οι δυσκολίες φάνταζαν ανυπέρβλητες. Αλλά είχα απέναντι μου έναν χαρισματικό νέο άνθρωπο,  εύστροφο με χιούμορ, με πειθώ, που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Μοιραστήκαμε το όραμά μας για τον πολιτισμό, κουβεντιάσαμε με τις ώρες και αποφασίσαμε να προχωρήσαμε. Σαν συνεργάτη θα τον χαρακτήριζα άψογο. Όταν εμπιστεύεται κάποιον του αφήνεις χώρο να δουλέψει και να αναπνεύσει. Υπάρχουν βέβαια και εντάσεις και δύσκολες στιγμές, όπως σε όλες τις συνεργασίες, αλλά και όπως σε όλες τις οικογένειες. Υπάρχει όμως, από τη δική μου μεριά τουλάχιστον, μεγάλη εκτίμηση και αφοσίωση. Ελπίζω και από την δική του.

Παρουσιάστε μας τους συνεργάτες σας, του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου. Βασικός μου συνεργάτης τα τελευταία χρόνια, αλλά και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ο Θανάσης Κολαλάς. Τον Θανάση τον εκτιμούσα, τον παρακολουθούσα και τον θαύμαζα για το ταλέντο του, πολύ πριν τον γνωρίσω προσωπικά. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί περιστασιακά το 2016 και από τις πρώτες μας συνεργασίες ένιωσα ότι εκτός από ταλέντο έχει και ήθος. Έχει τη στόφα καλλιτέχνη αλλά είναι και «εργάτης» ο Θανάσης, όπως είμαι και εγώ. Μπαίνει στα δύσκολα, δουλεύει με τις ώρες και ο συνδυασμός ταλέντου με εργατικότητα είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πολύ στο ταλέντο του αλλά και εκείνος μου αποδεικνύει συνεχώς πόσο δίκιο έχω. Είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας αυτού του θεσμού.

Μιλήστε μας για τις παραγωγές του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Επταπυργίου αλλά και για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζει φέτος 6 παραγωγές, όλες στημένες από το Κέντρο Πολιτισμού.

Ξεκινάμε 21, 22 & 23 με την όπερα για παιδιά και νέους «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να κάνουμε άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Τα προσκαλούμε λοιπόν,  μέσα από δύο παραγωγές, – να γνωρίσουν το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσουν και αυτά μνήμες  στην γοητευτική αυλή του. Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις 28 & 29 Ιουλίου οι αναμενόμενες πιά βραδιές ποίησης και μουσικής, σε κείμενα -λογοτεχνική μελέτη δική μου. «Οδυσσέας Ελύτης-Με φως ελληνικό». Μια παράσταση λόγου και μουσικής που θα απογειωθεί από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, της Μαρίας Κωστράκη  και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

3 & 4 Ιουλίου θα «JAZZάρουμε» με μια μπάντα σαξοφώνων και τον Θοδωρή Μαραντίνη, την Ευρυδίκη και τον Μύρωνα Στρατή σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα όλο εκπλήξεις. Με τις  δυο αυτές βραδιές ευελπιστούμε να ανηφορίσουν και οι έφηβοι στο Επταπύργιο, σε ένα πάρτι για όλες τις ηλικίες.

7 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα “Ρεσιτάλ κιθάρας με  τον Κώστα Ματσίγκο” που υποδέχεται  8 εξαιρετικούς ερμηνευτές σε μια ατμοσφαιρική βραδιά : Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Ναβροζίδου, Ιωάννα Γιαννοπούλου, Νάνα Μπινοπούλου, Μαρίνα Ματσίγκου

11 & 12 Ιουλίου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα «ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ-60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ», μια μεγάλη συναυλία με ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα που θα τιμά και θα φωτίζει κάθε περίοδο της μεγάλης καριέρας της. Εκτός από τη Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει και η Εύη Σιαμαντά.

Το Φεστιβάλ μας ολοκληρώνεται 18 & 19 Ιουλίου με ένα αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη που ανηφορίζει στο Επταπύργιο με μια Συμφωνική ορχήστρα, την Jovenata ensemble, το λαϊκό σχήμα «Πριγκηπέσσα» και μια ροκ μπάντα καθώς και δυο χορωδίες. 100 και πλέον καλλιτέχνες σε ένα μεγάλο αφιέρωμα που τιμά την 40χρονη πορεία του αγαπημένου Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ως επί το πλείστον sold out. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας; Νομίζω ότι το κοινό της πόλης μας αντιλαμβάνεται την φροντίδα, το μεράκι και την αγάπη που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια και την επιβραβεύει κάθε χρόνο. Ελπίζω και φέτος να επιβραβευτούμε και πάλι και να δημιουργήσουμε και νέες μνήμες στο κοινό μας στο υπέροχο φρούριο του Επταπυργίου