Όλγα Χατζηχρίστου: “η φιλοσοφία που με εκφράζει είναι η επιθυμία για όλο και κάτι καλύτερο”

Απο ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Μεγάλωσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Όργανα σχεδίου, μελάνια, πινέλα, χρώματα, ραπιδογράφοι ήταν πάντα στην καθημερινότητά μου. Από πολύ μικρή καταπιανόμουν πάντα με χειροτεχνίες, μολύβια και διάφορες κατασκευές.
Στην πορεία σπούδασα Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων.
Ωστόσο την αισθητική μου διαμόρφωσε το οικογενειακό μου περιβάλλον και τη φιλοσοφία μου σχετικά με την Τέχνη και το χώρο και τον τρόπο που ζούμε καθόρισε ο πατέρας μου, που υπηρέτησε τη Διακόσμηση και την Αρχιτεκτονική με μοναδικό πάθος και ατέλειωτες γνώσεις.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Γεννιέται κανείς με το ταλέντο, γεννιέται καλλιτεχνική φύση. Καλλιτέχνης όμως γίνεται στην πορεία, καλλιεργώντας το ταλέντο, με δουλειά, σπουδή, μελέτη που δε σταματά ποτέ. Τίποτα δε γίνεται από μόνο του. Δεν αρκεί ούτε καν η τύχη.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δύσκολο να διαλέξω μία, αλλά θα έλεγα μάλλον η λεπτομέρεια. Η φιλοσοφία που με εκφράζει είναι η επιθυμία για όλο και κάτι καλύτερο, ψηλότερο. Τα υψηλά standards. Το διαρκώς ανικανοποίητο που ωθεί τον καλλιτέχνη να βάζει όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Επίσης, αυτό που με δεσμεύει είναι ο σεβασμός στην Τέχνη και η υποχρέωσή μου να μην ξεφτίζει μέσα από τη δουλειά μου, αντίθετα να την τιμώ.

Νοιώθετε την έμπνευση πριν δημιουργήσετε;

Πολλές φορές ναι. Ιδέες τριγυρίζουν στο μυαλό μου ψάχνοντας τρόπο να μπουν σε σειρά και ύστερα σε εφαρμογή. Άλλες φορές έρχεται μόνη της, παίζοντας με ένα υλικό χωρίς συγκεκριμένο στόχο ή απλά συμμαζεύοντας το ατελιέ μου, ή την ώρα που με παίρνει ο ύπνος. Άλλοτε πάλι, από κάτι φαινομενικά ασήμαντο νιώθω μέσα μου μια έκρηξη που θα με κάνει να ξεκινήσω ανα πάσα στιγμή κάτι καινούργιο ή να ολοκληρώσω κάτι που είχε μπει σε αναμονή.
Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι ο καλλιτέχνης χρειάζεται θετικές, όμορφες και γεμάτες φως εικόνες και καταστάσεις για να του φέρουν έμπνευση. Ήμουν και παραμένω ιδιαίτερα δημιουργική σε στρεσογόνες περιόδους χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στα έργα μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και σε ότι αφορά την Τέχνη γενικότερα, σε οποιαδήποτε μορφή της. Έχω ασχοληθεί με την Μουσική, έχω απαιτήσεις από αυτό που ακούω, αντίστοιχα και από αυτό που βλέπω. Το αποτέλεσμα πρέπει να με ικανοποιεί, είτε είναι προιόν δικό μου, είτε όχι. Αυτό οφείλει κάθε καλλιτέχνης στην Τέχνη που υπηρετεί.
Αγαπώ την ένταση και τη δύναμη που εκπέμπουν τα χρώματα και αυτό αποτυπώνω στους καμβάδες μου. Έχω δώσει τον όρο “Διακοσμητική Ζωγραφική” στη δουλειά μου, τονίζοντας έτσι το καθοριστικό ρόλο που έχουν τα χρώματα και τα σχήματα στο χώρο που ζούμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συνεχής μελέτη, σπουδές και πάντα νέοι πειραματισμοί έξω από τα αυστηρά όρια των βιβλίων. Ενδεχομένως μια ατομική έκθεση. Η Τέχνη δεν έχει όρια και πάντα υπάρχει κάτι νέο που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλη πρόκληση.

Με θλίβει το γεγονός ότι στον ιερό χώρο της Τέχνης, ιδιαίτερα στον τόπο μας δεν υπάρχει αξιοκρατία με αποτέλεσμα πολλές φορές να είσαι ό,τι δηλώσεις, ιδιαίτερα αν έχεις το θράσος, τον “τρόπο” και το μέσο να το κάνεις.
Το ότι αυτό είναι άδικο, είναι πραγματικά το λιγότερο. Το ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι ταπεινός, συνετός και μετρημένος και συχνά δεν είναι, είναι κακό για τον ίδιο. Το ότι όμως όλο αυτό που συμβαίνει είναι παράλληλα προσβολή στην Τέχνη, είναι το πιο βαρύ, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται.
Εύχομαι έστω και με αργούς ρυθμούς, η κατάσταση να αλλάξει. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι με πάθος, όραμα και γνώσεις που παλεύουν γι αυτό και δίνουν ελπίδα για τον πολιτισμό γενικότερα.

Ας γνωρίσουμε την καλλιτέχνη.

“Η Όλγα Χατζηχρίστου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διακοσμήτρια και από μικρή ασχολήθηκε με πολλές μορφές της Τέχνης, ερμηνεύοντάς τες ως μέσο έκφρασης του κάθε δημιουργού με στόχο την αισθητική απόλαυση αλλά και το ξύπνημα των συναισθημάτων και του νου.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τη Μουσική, τη Λογοτεχνία και τη συγγραφή, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Διακόσμηση και τη Ζωγραφική.

Έχει δώσει στα έργα της τον όρο “Διακοσμητική Ζωγραφική”, τονίζοντας έτσι το πόσο σημαντική είναι η συμβολή σχημάτων και χρωμάτων στο χώρο που ζούμε και κατά συνέπεια στη ψυχολογία μας.
Παράλληλα με τη Διακόσμηση, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και ετοιμάζει την πρώτη της ατομική.