«Ωδή στην πικροδάφνη»

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, παρουσία της καλλιτέχνιδας Αθανασία Άρνιοσουο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ωδή στην πικροδάφνη»

Για την έκθεσή της, η χαράκτρια, μας λέει: «Η «Ωδή στην Πικροδάφνη» είναι μια έκθεση για όσα έχω χάσει και δεν μπορώ να έχω ξανά. Για εκείνα τα ταξίδια με το αυτοκίνητο που κάναμε όταν ήμουν παιδί, με τους τρεις μας στο πίσω κάθισμα κι εμένα πάντα στη μεσαία θέση για να μην τσακώνονται τα μικρά. Για τους θάμνους με τα ροζ, λευκά και κόκκινα ανθάκια που απλώνονταν για χιλιόμετρα μπροστά μας και στις δυο μεριές του δρόμου. Ή αργότερα για την υγρασία που έφερνε η ζέστη του καλοκαιριού, καθώς περιμέναμε το λεωφορείο στο κέντρο μετά το μάθημα, ή μετά από μια συναυλία. Ο φίλος μου ο Δέμης κάπνιζε καθισμένος πάνω στην καυτή άσφαλτο, ενώ η Ρωξάνη τραγουδούσε το “Son of a Preacher Man” μαδώντας αφηρημένα τον θάμνο πίσω μας. Για τις παλιές φωτογραφίες που η γιαγιά φύλαγε στη ντουλάπα μέσα σε ένα παλιό κουτί παπουτσιών, το έβγαζε έξω πού και πού, μου ξαναέλεγε τις ίδιες παλιές ιστορίες με μάτια που κάθε φορά λαμπύριζαν. Και τα δικά μου λαμπυρίζουν τώρα που έχει φύγει και το παλιό χαρτόκουτο είναι πια δικό μου, οι αναμνήσεις της όλες δικές μου. Καλώς τηνα την πέρδικα, έλεγε – κι ήμουν εγώ, εγώ ήμουν η πέρδικα.»

Η Αθανασία Άρνιοσουο (γεν. 1981) είναι καλλιτέχνης, επιμελήτρια και αρθρογράφος τέχνης. Ζει και εργάζεται στη φινλανδική πόλη Βάντα. Η καλλιτεχνική και επιμελητική της πρακτική επικεντρώνεται στην ομορφιά της ανθρώπινης εμπειρίας, όπως εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία και παρουσίαση προσωπικών ιστοριών. 

Στην καλλιτεχνική της πρακτική χρησιμοποιεί ποικιλία μέσων, με τα οποία συνεχώς αφηγείται και επαναφηγείται ιστορίες. Έργα της σε χαρτί δείχνουν την ενίοτε μη ρεαλιστική ομορφιά κάθε μοιρασμένης εμπειρίας, ενώ μέσω της γραπτής προσέγγισης ερευνά το αφήγημα που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό της και τους άλλους. Οι τοποθεσίες και τα γεγονότα που εκθέτει είναι τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά, συνδυάζοντας τις αναμνήσεις με τα όνειρα, την απεικόνιση με την ερμηνεία. Στην τελευταία της δουλειά, ανασύρει νοσταλγικές αναμνήσεις των νεανικών της χρόνων στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του ’90. Οι αναμνήσεις πλέκονται μαζί με εφηβικά συναισθήματα, μουσικές, συγκροτήματα, καθώς και τους δρόμους και τα κλαμπ της πόλης.

Στην επιμελητική της δράση, επικεντρώνεται στη συνεργατική δουλειά και την από κοινού εμπειρία, συλλέγοντας και συνδυάζοντας αντιδράσεις και ερμηνείες σε κοινές αναμνήσεις.

Έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο στον οπτικό πολιτισμό, την επιμέλεια εκθέσεων και τη σύγχρονη τέχνη από το Πανεπιστήμιο Αάλτο της Φινλανδίας, μεταπτυχιακό τίτλο ιστορίας της τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και προπτυχιακό τίτλο στη χαρακτική από το Gray’s School of Art του Αμπερντίν της Σκωτίας.

Η Άρνιοσουο είναι μέλος και – από το Νοέμβριο του 2020 – μέλος διοικητικού συμβουλίου (αντιπρόεδρος) του Συλλόγου Φινλανδών Χαρακτών και τακτική συνεργάτιδα και μέλος του διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Mustekala. Είναι επίσης μέλος της Grafia (φινλανδική ένωση σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας), μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών της Βάντα και μέλος της Φινλανδικής Ένωσης Επιμελητών SKY.

Εκτός|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 19/10 – Σάββατο 19/11

Έναρξη έκθεσης: Τετάρτη 19 Οκτωβρίου18:00 – 21:00

https://haraktes.gr/