Χριστίνα Μπλιθικιώτη: “Μια μεγάλη πρόκληση για εμένα, είναι να βλέπω ένα, ένα τα βήματα της επίτευξης για γνώση του βαθύτερου εαυτού και του κόσμου που θα προεκτείνεται και θα ακουμπά στο καλλιτεχνικό μου έργο”

“…Θα ήθελα να παραμείνω ενεργή καλλιτέχνης να προχωρήσει και να εξελιχθεί η δουλειά μου, να μου δοθούν ευκαιρίες στο μέλλον ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω το έργο μου.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Σαν παιδί μου άρεσε να κάνω αυτοσχέδιες κατασκευές, να πλάθω ιστορίες και να τις ζωγραφίζω. Χανόμουν μέσα στα χρώματα της φύσης, στις ζωγραφιές των παιδικών παραμυθιών και στα έργα των καλλιτεχνών που βρίσκονταν στα σχολικά βιβλία. Αρκετά αργότερα, η ενασχόλησή μου με τις εικαστικές Τέχνες συστηματοποιήθηκε φοιτώντας στην ΑΣΚΤ Αθηνών.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν πιστεύω ότι ανήκω σε κάποιο κίνημα συγκεκριμένα, επειδή πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, αλλά και με το χώρο. Δουλεύω στον δισδιάστατο χώρο αλλά εξίσου δουλεύω και στον τρισδιάστατο. Σαφώς υπάρχουν επιρροές από κάποια κινήματα και καλλιτέχνες. Ο εξπεσιονισνός για παράδειγμα μ’ έχει επηρεάσει πολύ, αλλά και η μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Θα έλεγα ότι κάποιες φορές, (το τυχαίο όσο μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο), μπορεί να μου δώσει μια αφορμή και μια σπίθα για να ξεκινήσω ένα έργο και να θέσω μια νέα προβληματική εκεί που δεν το περίμενα. Επίσης η βιωματική εμπειρία έχει μεγάλη αξία, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την εσωτερική διερεύνηση και αντίληψη του εαυτού και κατανόηση της πραγματικότητας!

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπάρχει επιρροή από εικαστικούς καλλιτέχνες όπως είναι φυσικό, από λογοτέχνες, ποιητές, αλλά και ο χώρος της Ψυχανάλυσης και της Φιλοσοφίας μου ασκεί επίδραση εντείνοντας την καλλιέργεια της σκέψης και τελικά της ίδιας της ζωής εξυπηρετώντας έτσι το έργο μου. Γίνεται μια ζύμωση και τροφοδότηση που επενεργεί.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κάθε φορά οι προκλήσεις αλλάζουν, δεν είναι σταθερές. Είναι μικροί στόχοι ως επιθυμία για ζωή και δράση και όταν υλοποιούνται μπαίνουν άλλοι. Μια μεγάλη πρόκληση όμως για μένα, είναι να βλέπω ένα, ένα τα βήματα της επίτευξης για γνώση του βαθύτερου εαυτού και του κόσμου που θα προεκτείνεται και θα ακουμπά στο καλλιτεχνικό μου έργο.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Πιστεύω πως η έλλειψη σήμερα στην Ελλάδα συστηματικής επαφής και γνώσης της κοινωνίας με τη τέχνη, αλλά και η αδιαφορία της Πολιτείας την καθιστά παραγκωνισμένη. Ο ρόλος που καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο είναι να αποκλείσει τον ελιτισμό να τη διαχειριστεί, γιατί αυτό την οδηγεί σε εσωστρέφεια, αποδυνάμωση και αυτοαναφορικότητα. Να επιτρέψει ένα ρόλο διάδρασης με την κοινωνία ώστε να ενδυναμωθούν οι ελεύθερες ιδέες, οι νέες αξίες και το άνοιγμα σε νέους τρόπους σκέψης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σε πρώτη φάση να ολοκληρωθούν οι σπουδές στη σχολή και να παρουσιαστεί επιτυχώς η Πτυχιακή μου εργασία. Σε δεύτερο χρόνο θα ήθελα να παραμείνω ενεργή καλλιτέχνης να προχωρήσει και να εξελιχθεί η δουλειά μου, να μου δοθούν ευκαιρίες στο μέλλον ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω το έργο μου.

https://www.facebook.com/Blithikioti/?ref=page_internal

https://www.instagram.com/chr.blithikioti/