Χριστίνα Μιχαλοπούλου: “Ο πολιτισμός κάθε τόπου φανερώνεται μέσα από τη σχέση του με το περιβάλλον και την τέχνη”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο Εlement- Εnvironment – Εnergy στην τέχνη, στη ζωή, στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα εξαιτίας των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και των περιορισμένων αποθεμάτων ενέργειας. Η ανακάλυψη νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί όχι μόνο μία ελπίδα για το μέλλον αλλά και μία νέα αρχή στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την σχέση μας με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη έκθεση επικοινωνεί αυτό ακριβώς το μήνυμα μέσα από δυνατά, σύγχρονα, ανατρεπτικά έργα ελλήνων καλλιτεχνών. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι μέλος αυτής της σημαντικής ομάδας.

Ποιο είναι το πρόσταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Η τέχνη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες, σύνθετες, περίεργες εποχές που ζούμε, αποτελεί όχι μόνο ένα αισθητικό, μορφωτικό και πολιτιστικό στήριγμα αλλά μία φωνή που οφείλει να κινητοποιήσει, να προβληματίσει, να αμφισβητήσει και να τολμήσει να πάρει θέση απέναντι στους κοινωνικούς προβληματισμούς και τα γεγονότα που έρχονται, με καταιγιστικούς ρυθμούς πλέον. Η τέχνη, ως μέσο που εκφράζει την ατομική και συλλογική ψυχή, είναι τελικά ο καθρέπτης των γεγονότων, ο φόβος, η ελπίδα, η αλλαγή και η δράση. Και εμείς, ως καλλιτέχνες, οφείλουμε να εκφράσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα που γεννιούνται από τα σημεία των καιρών με ευθύνη, ειλικρίνεια και κυρίως, τόλμη. Να καθρεπτίσουμε την συλλογική και ατομική σκέψη.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού- Περιβάλλοντος; Για μένα, οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους τρεις αυτούς παράγοντες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο τουρισμός εμπεριέχει μέσα του την τέχνη. Ταξιδεύω, σε μεγάλο βαθμό σημαίνει το να δω και να περιηγηθώ στην ιστορία της τέχνης του κάθε τόπου, στις γκαλερί και τα μουσεία, στις εκθέσεις και τις παραστάσεις που προσφέρει ο κάθε προορισμός ώστε να γίνω ένα με την κουλτούρα, την αισθητική, την φιλοσοφία του κάθε τόπου, να δω το μέρος που επισκέπτομαι με τα μάτια των καλλιτεχνών που το έζησαν και δημιούργησαν σε αυτό. Και από την άλλη πλευρά ο πολιτισμός του κάθε τόπου φανερώνεται μέσα και από την σχέση του με το περιβάλλον, τον σεβασμό ή μη αυτού, την αξιοποίηση ή εγκατάλειψη, τη σχέση που έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του τόπου με το περιβάλλον τους, αστικό ή φυσικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα τελευταία χρόνια τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν πάντα ένα σκοπό, να εξελίσσομαι μέσα από την τέχνη μου. Να δημιουργώ και να με γεμίζει, να με οχυρώνει απέναντι στις δυσκολίες, να με κάνει να νοιώθω καλά με τον εαυτό μου. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύω, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ξεκινήσω ξανά τις εκθέσεις στο εξωτερικό, να ταξιδέψω με την τέχνη μου και να διαδράσω με τόπους και ανθρώπους, και όλο αυτό να το μετατρέψω σε τροφή για έκφραση και δημιουργία.

www.christinamichalopoulou.com

https://www.instagram.com/christina_michalopoulou_art

https://www.facebook.com/christinamichalopoulouart/

[email protected]

Η Χριστίνα Μιχαλοπούλου είναι ζωγράφος, επιχειρηματίας, μητέρα και σύζυγος γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και ασχολείται επαγγελματικά με τις σύγχρονες μορφές ζωγραφικής. Είναι Πτυχιούχος Marketing του Kingston University London ενώ, παράλληλα έχει μελετήσει αρχιτεκτονικό σχέδιο στην σχολή ζωγραφικής «Εργαστήρι», σύνθεση χρωμάτων στο καλλιτεχνικό εργαστήριο «Παπιώτης» και ελεύθερο σχέδιο στο καλλιτεχνικό εργαστήρι «Ψαράκης».
Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο χώρο των Media & της Διαφήμισης, στον τομέα Marketing, Στρατηγικής & Επικοινωνίας μέσα από σημαντικές θέσεις ευθύνης (Διεύθυνση Εμπορικού Εφημερίδας Μακεδονία – Ειδικές Εκδόσεις, Αρχισυνταξία CITY Magazine, Account Director Neasis Adv, Fotone Adv, Advance Advertising) . Το 2008 ιδρύει την εταιρία & διαδικτυακό κατάστημα Happyrooms.gr με αντικείμενα τέχνης για παιδιά & διακόσμηση παιδικών χώρων, η οποία λειτουργεί με επιτυχία έως σήμερα, και το 2018 δημιουργεί την γκαλερί- ατελιέ ΔΕΚΑ5/ΕΝΔΕΚΑ Art Space στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τον ψηφιακό καλλιτεχνικό κόμβο και eshop έργων τέχνης www.theartspace.gr με έλληνες και ξένους σύγχρονους καλλιτέχνες.
Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός Ελλάδος καθώς και σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού, στις οποίες έχει τιμηθεί και βραβευθεί για τις συμμετοχές της, ενώ παράλληλα έργα της παρουσιάζονται σε Διεθνείς ψηφιακές εκθέσεις. Πίνακές της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί στην δουλειά της είναι κυρίως λάδια ή ακρυλικά χρώματα σε μεγάλης έκτασης καμβάδες. Τα έργα της τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από μία έντονη διαμάχη: από την μία δημιουργεί φωτορεαλιστικές μορφές, κομμάτια σώματος και δέρματος ακραίου ρεαλισμού και εμμονικής λεπτομέρειας και από την άλλη πλευρά δημιουργεί εκρήξεις χρωμάτων και επιφανειών ακραίας αφαιρετικότητας. Πολλές φορές αυτός ο ρεαλισμός, σχεδόν φωτορεαλισμός, των ανθρώπινων στοιχείων και μορφών της συναντά τα σύγχρονα, αφαιρετικά ή ποπ περιβάλλοντα της σε αντιφατικά, σύγχρονα έργα. Μία αίσθηση σουρεαλισμού που πολλές φορές δείχνει να μοιάζει φαινομενικά με κολάζ.

Εκθέσεις:
Ατομική: 2019, Δεκέμβριος, Chili Art Gallery, Αθήνα

Ομαδικές:

2020 Element-Environment-Energy, Aqua Art Hotel & Gallery, Σαντορίνη (5-30/8/20)
2020 Royal Opera Arcade Gallery, Υποψήφια για το Royal Arts Prize, Λονδίνο
2020 “Anthropologio”, Art.Number23 Gallery, Θησείο, Αθήνα

2019 Art Thessaloniki, συμμετοχή με την Gallery Chalkos, Θεσσαλονίκη
2019 Roy’s People International Art Fair, Λονδίνο
2019 «Εν Πλω», Γκαλερί Time of Art, Αθήνα
2019 “La Vie en Rose”, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη
2019 “The Body Language”, ITSLIQUID International Art Exhibition, Βενετία

2018 “Art in 3 Bids”, Μyro Gallery, Θεσσαλονίκη
2018 “Nude”, Μyro Gallery, Θεσσαλονίκη
2018 Ομαδική έκθεση Τομέα Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
2018 “Give back”, Τομέας Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

2017 Διεθνής ομαδική έκθεση, Govedarou Gallery, Θεσσαλονίκη
2017 Ομαδική έκθεση Τομέα Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Porto Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
2017 «Χαμένες Πατρίδες II», Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, Helexpo, Θεσσαλονίκη
2017 «Χαμένες Πατρίδες I», Τομέας Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

2016 «Μορφές στο γκρι», Τομέας Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

2014 La Mamart, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη

Διακρίσεις:

2020 Royal Arts Prize / Royal Opera Arcade Gallery / London
2020 Artist of the Year Finalist Award/ Circle Foundation For The Arts
2019 Τιμητική διάκριση / Circle Foundation For The Arts / San Diego Competition
2019 Τιμητική διάκριση / ITSLIQUID International Contest / 6th Edition 2018
2019 Artsy Shark / Προτεινόμενος Καλλιτέχνης / February ’19: https://www.artsyshark.com/2019/02/14/featured-artist-christina-michalopoulou/
2016 1ο βραβείο / “Μορφές στο γκρι” / Τομέας Εικαστικών Γ.Ν. Παπαγεωργίου

Artist Statement:

«Επέστρεψα στην ζωγραφική μετά από ένα τεράστιο διάστημα αποφυγής. Απομνημόνευα, πιθανά, μανιωδώς εικόνες, φόρμες, υφές. Εδώ και μερικά χρόνια, οι μνήμες εκρήγνυνται με λάδια και ακρυλικά, σε αφαιρετικά περιβάλλοντα και υπερρεαλιστικές μορφές, σε χρωματικούς κατακλυσμούς ή ασφυκτικές μονοχρωμίες, χωρίς να μπορώ πάντα να τις ελέγξω.
Οι μορφές μου ταλαντεύονται ανάμεσα στην επιθυμία, την αγάπη, τις εμμονές, την επαφή, τη θλίψη, την κλειστοφοβία, την ελευθερία, την μοναξιά, το θάνατο. Διηγούνται ιστορίες μέσα από ουλές, σημάδια, τραύματα και μνήμες του δέρματος. Τα σώματά μου συχνά βυθίζονται, πνίγονται ή αγκαλιάζονται από αντιφατικά περιβάλλοντα: σκληρά, γωνιώδη, αυστηρά και κλειστοφοβικά ή απαλά και γεμάτα παιδικότητα. Το περιβάλλον δημιουργεί πάντα ένα διάλογο με την μορφή, μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό, το πραγματικό και το φανταστικό. Προστατεύει, φοβίζει, αγαπά ή απειλεί τη μορφή. Τα έργα μου είναι αυτοβιογραφικές χαράδρες στις καμπύλες άλλων. Δικές μου ανάσες στα κύτταρα άλλων σωμάτων. Δικές μου εμμονές στα σημάδια άλλων.
Στην πραγματική μου ζωή, ζω ανάμεσα σε σωληνάρια ακρυλικών και λαδιών, καμβάδες, τόνους από τσάι, Άριες και Adagios. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ζω με τον γιό μου και την υπέροχη οικογένειά μου, διατηρώ την γκαλερί τέχνης DEKA5ENDEKA και το e-shop www.happyrooms.gr. Εκθέτω σε Ελληνικές και Διεθνείς Εκθέσεις καθώς και διαδικτυακά στα theartspace.gr, Saatchi Art, Artmajeur, Kunstmatrix και Artpal. Έργα μου βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού»
Χριστίνα Μιχαλοπούλου