Χριστίνα Ιωαννίδη: “Θέλω να ηχογραφήσω και άλλα τραγούδια που έχω επιλέξει… πάνω απ’ όλα όμως θέλω να τραγουδήσω και πάλι ζωντανά”

“Αν και έχω περάσει από διάφορες μουσικές φάσεις, αυτή τη στιγμή οι κύριες επιρροές μου είναι μουσικές της Μεσογείου, αλλά και το πορτογαλικό fado”

Καλώς ήρθες στο Polismagazino.gr. Λίγα λόγια για σένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς βρεθήκαμε! Μεγάλωσα στην Πάτρα όμως γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Παράλληλα με τη μουσική έχω σπουδάσει οδοντίατρος και έχω εργαστεί για μια τετραετία στη Σκωτία. Έχοντας για χρόνια το τραγούδι σαν παράλληλη ενασχόληση, νιώθω ότι έχω πλέον διαμορφώσει μια προσωπική καλλιτεχνική πρόταση που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου περίπου στα 8 μου χρόνια, και μπαίνοντας στην εφηβεία, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, άρχισα να ακούω πολλή μουσική. Στο σχολείο άκουσα για πρώτη φορά ζωντανά τρίφωνη χορωδία, και εντυπωσιάστηκα από την αρμονία των φωνών. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι η φωνή μπορεί να καλλιεργηθεί και τι περιθώρια βελτίωσης έχει. Λίγο πριν τελειώσω το Λύκειο όμως, έγινε το πρώτο Fame Story: τα μαθήματα φωνητικής και η μελέτη των τραγουδιών από τους παίκτες με μαγνήτισε. Το ίδιο και η πρόοδος που είχαν σε κάθε τους ζωντανή εμφάνιση. Κάποιες φορές μάλιστα μελετούσα “παράλληλα” το κομμάτι που τους είχε ανατεθεί. Αυτές ήταν και οι πρώτες μου απόπειρες να εξερευνήσω τη φωνή μου.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Τα τραγούδια που λέγαμε με τη σχολική χορωδία στις γιορτές, γύρω από το κλασικό πιάνο με ουρά στην εμβληματική αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Αρσακείου Πατρών.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Η πρώτη φορά που τραγούδησα σαν επαγγελματίας, Σάββατο βράδυ στη μπουάτ Απανεμιά, κατάμεστη από κόσμο. Ήταν μια έκτακτη κάλυψη συναδέλφου, χωρίς πρόβα, καθώς με είχαν ειδοποιήσει μόλις δυο ώρες πριν! Δεδομένων των συνθηκών πήγε πολύ καλά, και ένιωσα τόσο φυσικά μπροστά στο μικρόφωνο, που συνειδητοποίησα ότι ήταν μοιραίο, χαχα!

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Αν και έχω περάσει από διάφορες μουσικές φάσεις, αυτή τη στιγμή οι κύριες επιρροές μου είναι μουσικές της Μεσογείου, αλλά και το πορτογαλικό fado. Από τη μία τα περίτεχνα γυρίσματα και από την άλλη οι πολυφωνικές κουλτούρες της Κορσικής και της Ηπείρου είναι πηγή έμπνευσης και εξάσκησης. Επίσης, πίσω από αυτές τις μελωδίες κρύβεται ένας πλούτος παραδοσιακών οργάνων που μπορούν να αναβαθμίσουν και ένα σύγχρονο κομμάτι όταν επιλεγούν σωστά. Γι’ αυτό και θαυμάζω τις παραγωγές του Αλκίνοου, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Λεωνίδα Μπαλάφα και άλλων.
Οσο για τις μη μουσικές επιρροές μου, σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παραμονή μου στο εξωτερικό. Λόγω της νοσταλγίας για την πατρίδα, άρχισα να ακούω πιο πολύ ελληνική μουσική από ποτέ, και έτσι ξεκίνησα να γράφω και στίχους.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Παλαιότερα με τρόμαζαν αρκετά και οι δύο, κυνηγούσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα όπως μας έχουν γαλουχήσει από νεαρή ηλικία. Αυτό συνέβαλε και στο να απορρίψω επαγγελματικές προτάσεις στο παρελθόν. Ωστόσο με τα χρόνια κατάλαβα ότι ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και πλέον πιστεύω ότι μπορώ να διαχειριστώ και την επιτυχία και την αποτυχία.

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Έγραψα το κομμάτι πριν ενάμιση χρόνο περίπου: δυστυχώς η λέξη Τραγουδίστρια έχει υποστεί κατάχρηση, και έχει συγκεχυμένο νόημα στο μυαλό του κόσμου. Θέλησα να μιλήσω ανοιχτά για αυτό το φαινόμενο, τις δυσκολίες και τα στερεότυπα που πρέπει να καταρρίψει μια γυναίκα σε αυτό το ρόλο. Οι στίχοι προέκυψαν από ιστορίες ταλαντούχων γυναικών που γνωρίζω, αλλά και δικές μου. Η μουσική ήρθε αυθόρμητα να ντύσει τους στίχους και το σύνολο να αποκαταστήσει την έννοια του τίτλου. Χαίρομαι γιατί αυτή η δουλειά έγινε η αφορμή να συνεργαστώ με την Spider music και έτσι να έχω την υποστήριξη μιας ομάδας έμπειρων ανθρώπων για να προχωρήσω σε αυτό που κάνω.

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Εκτός της Τραγουδίστριας, έχω γράψει και άλλα κομμάτια σε δικούς μου στίχους και μουσική: όπως η Μινιατούρα, το πρώτο μου κομμάτι, που υπάρχει διαθέσιμο και στο κανάλι μου στο youtube. Ωστόσο δεν με θεωρώ εκ φύσεως τραγουδοποιό και πάντα αναζητώ να συνεργαστώ με ταλαντούχους δημιουργούς.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Θέλω να ηχογραφήσω και άλλα τραγούδια που έχω επιλέξει, δικά μου και μη. Πάνω από όλα όμως θέλω να τραγουδήσω και πάλι ζωντανά όταν αυτό καταστεί δυνατόν. Ελπίζω να τα ξαναπούμε όταν η κατάσταση θα είναι καλύτερη για όλους και θα μπορώ να σας μιλήσω για συγκεκριμένα σχέδια!

OFFICIAL liks http://www.spider-music.com

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ – OFFICIAL AUDIO RELEASE https://www.youtube.com/watch?v=Td5O9AIOjJI