«Από την γενιά των ερειπίων στη Γερμανία πριν την επανένωση»

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Ο μεταφραστής Βασίλης Τσαλής διατρέχει την γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία που γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να διαμορφώσει στα χρόνια που ακολούθησαν τον σύνθετο χαρακτήρα της.

Σημαντική και βαθιά επιδραστική η γερμανική λογοτεχνία, που γεννήθηκε στην οδύνη των συνεπειών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, έθεσε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τον μεταπολεμικό κόσμο. Από τα συντρίμμια έως την ιστορική επανένωση των δύο Γερμανιών, που άλλαξε βαθιά τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης, μια σειρά σημαντικών συγγραφέων, ο καθένας με τον τρόπο του, το ύφος, τη θέση και την άποψη του, διέγραψαν τη δική τους τροχιά στα ευρωπαϊκά γράμματα, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά τους.

Βασίλης Τσαλής

Ο μεταφραστής αλλά και μελετητής της γερμανόφωνης λογοτεχνίας Βασίλης Τσαλής γίνεται ο οδηγός για μια βαθύτερη γνωριμία μαζί της αλλά και των συνθηκών μέσα στις οποίες αυτή διαμορφώθηκε σε ένα σεμινάριο που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, θα διερευνήσουμε τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που επικράτησαν στη Γερμανία αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949. Παράλληλα θα γίνει επισήμανση των χαρακτηριστικών της λεγόμενης «Λογοτεχνίας των Ερειπίων» , στην πεζογραφία, την ποίηση και το θέατρο με οδηγό τα κείμενα: «Η Καταστροφή» του Χανς Έριχ Νόσακ, (μτφ. Α. Κυπριώτης, Σκαρίφημα), «Η φυσική ιστορία της καταστροφής» του W. G. Sebald, (μτφ. Γ. Καλλιφατίδης, Άγρα), «Οι λύκοι επιστρέφουν», Διηγήματα της «Γενιάς των Ερειπίων», (μτφ. Φ. Πιομπίνος, Gutenberg), «Περιστέρια στη χλόη» του Wolfgang Koeppen, (μτφ. Β. Τσαλής, Κριτική), «Μήκων και μνήμη» του Paul Celan, (μτφ. Ι. Αβραμίδου, Νεφέλη).

Στο δεύτερο μέρος, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα επιχειρήσουμε μια αδρομερή διαίρεση της γερμανικής λογοτεχνίας από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50 έως το 1989, το λεγόμενο έτος της «Αλλαγής» (Wende) ή της Επανένωσης των δύο Γερμανιών όπως είναι γνωστό στα καθ’ ημάς. Θα επισκοπήσουμε στοιχεία ύφους και περιεχομένου της λογοτεχνίας των «Δύο Γερμανιών», της «Νέας Υποκειμενικότητας» και του λογοτεχνικού μεταμοντερνισμού με αναφορές στα κείμενα: «Τι απομένει» της Κρίστα Βολφ (μτφ. Β.Τσαλής, Καστανιώτης), «Να λέω λόγια σκοτεινά» της Ingeborg Bachman (μτφ. Σιδέρη-Speck Ν, Νεφέλη), «Πλατεία Ηρώων» του Μπέρνχαρντ Τόμας, (μτφ. Β. Τσαλής, Κριτική), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρειδερίκου Ντύρρενματ (μτφ. Η.Αμανάκη, Δωδώνη), «Η αφιέρωση» του Μπότο Στράους (μτφ. Δ. Βαρθολομαίος, Αλεξάνδρεια), «Ας με λένε Γκάντενμπαϊν» του Μαξ Φρις, (μτφ. Μ.Τοπάλη, Μελάνι), «Σύντομο γράμμα για έναν μεγάλο αποχαιρετισμό» του Πέτερ Χάντκε (μτφ. Μ. Αγγελίδου, Άγρα), «Κάσπαρ» του Πέτερ Χάντκε (μτφ. Ν. Αϊντενάιερ, Δωδώνη)

Πλατφόρμα Zoom
Ωρα: 19:00
Συμμετοχή: 15 ευρώ και για τις δύο διαλέξεις
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected]


Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)