Χρίστος Μοδέστου: “Αυτό που με πνίγει είναι η καταπάτηση της ελευθερίας μας… να πηγαίνω όπου θέλω, χωρίς περιορισμούς”

Ο Χρίστος Μοδέστου, Τραγουδιστής – Τραγουδοποιός, τοποθετείται στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Περιμένω πώς και πώς να εμβολιαστώ, γιατί περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα που θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα. Ήδη η Αμερική και το Ισραήλ έχουν κάνει μία τεράστια πρόοδο μετά τον εμβολιασμό. Γιατί όχι κι εμείς;”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Η καθημερινότητά μου δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω κυρίως απ’ το σπίτι, κάνοντας μαθήματα, γράφοντας μουσική και ενορχηστρώνοντας. Μπορώ να πω ότι με βόλεψε κιόλας ο εγκλεισμός, γιατί ξεκίνησα πράγματα που ήθελα εδώ και χρόνια να κάνω. Ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα την «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», το οποίο ήθελα καιρό να κάνω. Παράλληλα, δουλεύω κάποια δικά μου κομμάτια, τα οποία προορίζω για την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Γενικά έχω ένα πάρα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινάει απ’ τις 8.30 το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Αυτό που με πνίγει είναι η καταπάτηση της ελευθερίας μας, το να πηγαίνω όπου θέλω, για παράδειγμα, χωρίς περιορισμούς. Το καλό της επαρχίας – ζω στα Τρίκαλα τα τελευταία 4 χρόνια περίπου- είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία σε σύγκριση με αυτούς που ζουν στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου και υπάρχει και μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Έχουμε δίπλα μας το καλύτερο «φάρμακο», την επαφή με τη φύση.

Εργασιακή – Καλλιτεχνική βία και εκφοβισμός. Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Έχετε δεχθεί ποτέ βία; Ήμουν από τους τυχερούς καλλιτέχνες που μπορούσα να επιλέξω τις συνεργασίες μου. Λόγω του ότι σχεδόν ποτέ δεν βιοποριζόμουν μόνο από τη μουσική και εφόσον είχα κάποιο σταθερό εισόδημα από άλλες δουλειές, επέλεγα να μην προχωρώ σε συνεργασίες, οι οποίες έκρινα ότι θα με έφθειραν.
Έχω όμως δεχτεί βία και εκφοβισμό στις άλλες δουλειές που έκανα. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάζομαι από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές. Αντίστοιχα περιστατικά δυστυχώς υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, απλά ήταν πιο εύκολο να σκάσει η βόμβα στον καλλιτεχνικό χώρο, λόγω της έκθεσης που υφίστανται τα πρόσωπα σε αυτόν.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Φυσικά και πιστεύω στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ευτυχώς η επιστήμη προχωράει και είναι σε θέση να ανταποκρίνεται γρήγορα σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας την οποία βιώνουμε.
Περιμένω πώς και πώς να εμβολιαστώ, γιατί περιμένω με ανυπομονησία την ημέρα που θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα. Ήδη η Αμερική και το Ισραήλ έχουν κάνει μία τεράστια πρόοδο μετά τον εμβολιασμό. Γιατί όχι κι εμείς;

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Όπως και όλος ο κόσμος στερήθηκα κι εγώ αρκετά πράγματα λόγω του εγκλεισμού. Αναγκάστηκα να ακυρώσω μία πολύ ωραία συνεργασία που είχα ξεκινήσει και αφορούσε τις ζωντανές μου εμφανίσεις ολόκληρης της σεζόν.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στερούμαι την επαφή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Οι περισσότεροι μένουν μόνιμα στην Κύπρο, οπότε είναι δύσκολο να ταξιδέψω και μου έχει στοιχίσει ίσως περισσότερο απ’ όλα.

Τηλεργασία και αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Αυτό που φοβίζει τον περισσότερο κόσμο είναι η επόμενη ημέρα. Η ημέρα που θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους. Τώρα, με αυτό το μικρό ποσό που παίρνουμε λόγω της αναστολής κάπως τα φέρνουμε βόλτα. Όταν θα πρέπει να ανοίξει η αγορά είναι σαν να μας πετάνε στην αρένα χωρίς εξοπλισμό και θα πρέπει εμείς να παλέψουμε με το λιοντάρι. Δεν ξέρουμε κατά ποσό θα υπάρχουν δουλειές και κατά πόσο θα μπορούν οι μαγαζάτορες να ανταπεξέλθουν οικονομικά για να κρατήσουν προσωπικό. Ακόμα πιο δύσκολο για εμάς τους καλλιτέχνες που δεν είμαστε είδος πρώτης ανάγκης για να έρθει ο κόσμος να παρακολουθήσει παραστάσεις, συναυλίες.
Προς το παρόν προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αυτό γιατί μπορεί η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη, ακόμα και από τις μέρες πριν τον εγκλεισμό.