Φωτεινή Σαραφίδου: “Το έργο μου είναι η κυριότερη περιουσία δεδομένου ότι με έχει συνοδεύσει υλικά και πνευματικά…”

“Οι πηγές της έμπνευσής μου είναι τα βιώματα, τα όνειρα, οι απόψεις μου για τη ζωή και η αγάπη μου για τα χρώματα”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική για εμένα είναι ανάγκη. Ανάγκη για δημιουργία, έκφραση των προβληματισμών και των βιωμάτων μου και Επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Νομίζω πως θα με χαρακτήριζε η ελευθερία στη φόρμα και ο σουρεαλισμός που ακολουθώ στην έκφραση μου, έχω πειραματιστεί αρκετά και με τον ιμπρεσιονισμο και με γοητεύει. Εχω χρησιμοποιήσει αρκετές τεχνοτροπίες για να μη βαλτώσει το πνεύμα το δικό μου και των συνομιλητών μου στα έργα μου, σε καμία περίπτωση όμως δεν με εκφράζει ο φωτογραφικός ρεαλισμός.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Οι πηγες της εμπνευσης μου ειναι τα βιωματα, τα όνειρα, οι απόψεις μου για τη ζωη και η αγάπη μου για τα χρώματα.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα ήθελα να έρθω σε διάλογο με τον Μυταρα και τον Τσαρούχη γιατί τους θαυμάζω και θα ήθελα να τους ρωτήσω πόσο τελικά ευτυχισμένοι έγιναν από την ασχολία τους με τη ζωγραφική και αν το μετάνιωσαν ποτέ.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Θα ήθελα να ζούσα στη δεκαετία του ’50 και του ’60 και θα εκφραζομουν πάλι με τη ζωγραφική και την Μουσική.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Θα μπορουσα να ασχοληθω με την Μουσική, δεδομένου του γεγονότος ότι σπούδασα κιθάρα και είναι αυτή που ασχολουμε στον Ελεύθερο μου χρόνο και τραγουδώντας επίσης, ερασιτεχνικά παντα εννοειται.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Το έργο μου ειναι για μένα η κυριότερη περιουσία δεδομένου ότι με έχει συνοδεύσει υλικά και πνευματικά σαν σε ταξιδι σε όλες τις προσωπικές μου Εικόνες και εμπειριες γι’ αυτό και δεν θα άλλαζα τίποτε από την κατάθεση ψυχής μου σε αυτό!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν σχεδον πραγματοποιηθει σε σχεση με την τέχνη της ζωγραφικής δεδομένου ότι εκθέτω τα έργα μου μονιμα στον προσωπικό μου χώρο,στη Γκαλερί που διατηρώ στην Κάτω Τούμπα και τέλος ό,τι προκύψει μετά από αυτό θα με χαροποιήσει επισης ιδιαιτερα! Επίσης ευτυχώς έχω την ευλογία να διδάσκω την υπέροχη αυτή τέχνη και σε παιδιά σχολικής ηλικίας σε Κεντρο Δημιουργικης απασχολησης που διατηρει η κορη μου στην Περαία και αυτό είναι κάτι που το απολαμβάνω υπερβολικά!

Φωτεινη Σαραφιδου. Εχω σπουδάσει τη ζωγραφικη παρακολουθώντας στη σχολή καλών Τεχνών του ΑΠΘ, επίσης δίπλα στη ζωγράφο Ταρσή Τζερανίδου και διατηρώ 15 Χρόνια τη Γκαλερί ΑΙΣΘΗΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Διδάσκω σε παιδια σχολικης ηλικιας. Καθηγητής μου στη σχολή Καλών Τεχνων ΑΠΘ ήταν ο Ιωάννης Φωκάς.