Φωτεινή Μπαξεβάνη: Ζακέτα να πάρεις…

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Τη Φωτεινή Μπαξεβάνη την εκτιμώ αφάνταστα ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Είναι ταλαντούχα και γλυκύτατη. Άκουγα το υπέροχο τραγούδι “Το ερημοπούλι” του οποίου την μουσική έχει γράψει η ίδια και της τηλεφώνησα αμέσως. Ήθελα να μάθω πολλά περισσότερα.

Φωτεινή μου τι έκπληξη είναι αυτή; Έχεις γράψει την μουσική στα τραγούδια της παράστασης “Η κυρά της Ρω”;

  • Ναι, όσα χρόνια είμαι ηθοποιός είμαι και συνθέτης. Έχω γράψει αρκετή μουσική για θέατρο και τηλεόραση… άλλη μια ιδιότητα μου που δεν έχει φανεί τόσο πολύ όσο αυτή της ηθοποιού. «Το ερημοπούλι» μαζί με ένα ακόμα, το «Καστελόριζο μου», ακούγονται στην παράσταση με την υπέροχη φωνή της Βιολέτας Ίκαρη που μου έκανε αυτό το δώρο να τα πει, και πρέπει να σου πω πως όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών του Καστελόριζου.

Τελικά δέθηκες με το έργο και την ιστορία της Κυράς της Ρω, έτσι δεν είναι;

  • Απόλυτα. Αυτό το καταπληκτικό κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά – που έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών – μπήκε στην καρδιά μου από την πρώτη στιγμή. Ασχολήθηκα πολύ, έψαξα, ταξίδεψα στο νησί και στην βραχονησίδα της Ρω… ήθελα να μπω εντελώς μέσα στην ιστορία. Η ιστορία της Κυράς της Ρω μου άλλαξε την ζωή.

Εκτός των άλλων θέλω να πούμε και για το σήριαλ που σκίζει. “Ζακέτα να πάρεις…”

  • (γέλια) ναι όντως…

Μα απ’ την πρώτη στιγμή. Άρεσε σε όλους, μικρούς & μεγάλους… έγινε γνωστό αμέσως… πως έγινε αυτό, που το αποδίδεις;

  • Γιατί μιλάει άμεσα στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία, που όλοι μας, ανεξαρτήτου ηλικίας νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που αγαπάμε… πώς να στο πω, ακόμα κι εγώ όταν κάνει κρύο και μιλάω με φίλους τους λέω «κάνει κρύο σήμερα, να ντυθείς καλά». (γέλια)

Ένα άλλο θέμα που θέλω να κουβεντιάσουμε είναι το κίνημα #metoo, με όλο αυτό που έχει γίνει στο Ελληνικό θέατρο και επειδή έπαιξες πρόσφατα με τον Κιμούλη στο “Παγκάκι”, σκεφτόμουν άραγε η Φωτεινή ταλαιπωρήθηκε σ’ αυτήν της την συνεργασία; ….

Η συνέχεια εδώ: