Φραγκίσκη Σταυράκη: “Το «Όλα εγγύς» είναι το καταστάλαγμα, οι τελικές διαπιστώσεις, η αποδοχή του σταθερού, η συγκράτηση και η εξοικείωση με τον χρόνο και με τη ρευστότητα της ζωής γι’ αυτό κυριαρχούν η ελπίδα και η προοπτική”

“Η ποίηση, ήταν ένα συνακόλουθο της επαγγελματικής μου πορείας και της ζωής μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο χωρίς ποίηση…”

Πείτε μας δυο λόγια για τη νέα ποιητική συλλογή σας «Όλα εγγύς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα. Το «Όλα εγγύς» είναι η έβδομη ποιητική μου συλλογή, η συλλογή της ωριμότητας, της υπαρξιακής αγωνίας, με λυτρωτικές σκέψεις για τη ζωή, τον έρωτα, τη μοναξιά, την επιθυμία, το όνειρο, τη νιότη. Είναι το καταστάλαγμα, οι τελικές διαπιστώσεις, η αποδοχή του σταθερού, η συγκράτηση και η εξοικείωση με τον χρόνο και με τη ρευστότητα της ζωής γι’ αυτό κυριαρχούν η ελπίδα και η προοπτική. Είναι μια ποίηση που συμφιλιώνεται με την καθημερινότητα και τις αντιθέσεις της χωρίς τη διαμαρτυρία και την διάθεση σύγκρουσης, όπως σε προηγούμενες συλλογές μου. Εδώ κυρίως υπάρχει μια στάση επιείκειας και κατανόησης.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο; Δεν τον επέλεξα τον τίτλο. Μπορώ να πω ότι έτσι αυθόρμητα με επισκέφτηκε, αφού η εμπειρία μιας πορείας ζωής μου έφερε  χωρίς την ελάχιστη αμφιβολία τη συνειδητοποίηση ότι όλα όσα συνθέτουν τα γήινα και τα ανθρώπινα, οι καταστάσεις, τα συναισθήματα, οι χαρές, οι λύπες, οι απώλειες, οι προσδοκίες, τα  γεγονότα, είναι όλα κοντά μας, είναι εγγύς. Και αυτά συναποτελούν με την εγγύς παρουσία τους τη ζωή, την ύπαρξη και την παρουσία τους στον κόσμο μας.

Πρόκειται για την έβδομη ποιητική συλλογή σας. Τι ενεργοποίησε την αγάπη σας για την ποίηση; Η αγάπη για την ποίηση υπήρχε από τα μαθητικά μου χρόνια. Η ομηρική ποίηση, η ποίηση των μεγάλων τραγικών με μάγεψε και υπήρξε και το κίνητρο στην επιλογή μου για την κλασική φιλολογία. Αυτή η αγάπη με συνόδευσε στα φοιτητικά μου χρόνια και τα χρόνια που πλέον ασχολήθηκα και εμβάθυνα με τη διδασκαλία της από τη θέση πλέον της κλασικής φιλολόγου. Η ποίηση λοιπόν ήταν ένα συνακόλουθο της επαγγελματικής μου πορείας και της ζωής μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο χωρίς ποίηση.

Κατάγεστε από την Κάρπαθο. Τι σας εντυπωσιάζει στη λαογραφία της, την οποία επιμεληθήκατε με αφορμή την επανέκδοση της «Ιστορίας της νήσου Καρπάθου» του μεγάλου μας επιστήμονα Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου; Ναι, κατάγομαι απ’ την Κάρπαθο που είναι ένα νησί με πολύ πλούσια παράδοση και ευλαβικά διατηρεί, σχεδόν αναλλοίωτα, τα έθιμά της. Εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέες γενιές δεν απομακρύνονται απ’ αυτή τη νοοτροπία. Οι νέοι παίζουν παραδοσιακά όργανα, τραγουδούν μαντινάδες και πρωτοστατούν  στους τοπικούς χορούς και τα πανηγύρια της. Γενικά ο λαός της Καρπάθου είναι ένας λαός μερακλής που ζει την κάθε στιγμή.
Όσο για την 800σέλιδη επανέκδοση της «Ιστορίας της Νήσου Καρπάθου» του μεγάλου λαογράφου Μιχαήλ Μιχαηλίδου-Νουάρου, θέλω να πω ότι αυτή δεν ήταν μια απλή επιμέλεια, αλλά μια εκ νέου γραφή του αρχικό κειμένου λέξη προς λέξη με τις οξείες, βαρείες, περισπωμένες κ.λπ., γιατί λόγω της ποιότητας και της παλαιότητας της πρώτης έκδοσης ήταν αδύνατη η φωτογραφική ανατύπωση. Με εργασία εντατική τριών χρόνων εθελοντική, μη αμειβόμενη, με γλωσσάριο ελληνικό και τούρκικο παραδόθηκε στον τόπο μου σαν προσφορά και μόνο καρδιάς. Αποκύημα της αγάπης μου για τον τόπο μου είναι και το βιβλίο μου «Αφηγήσεις ζωής από το Όθος Καρπάθου» που κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Δωδώνη, με ζωντανές πηγές, τις αφηγήσεις της ζωής τους από ανθρώπους που έζησαν όλη τους τη ζωή στην Κάρπαθο και είχαν πολλά να αφηγηθούν για τα ήθη, τα έθιμα και την κοινωνία τους. Και όλα στην όμορφη μελωδική τους λαλιά. Επίσης ένα άλλο μικρό βιβλίο μου «Ο νόστος του Καρπάθιου» από τις εκδόσεις Νόηση.

Βιογραφικό: Η Φραγκίσκη Αρ. Σταυράκη γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στον Πειραιά από τα μαθητικά της χρόνια. Σπούδασε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Δραστηριοποιήθηκε ως Πρόεδρος σε Δ.Σ. πολιτιστικών, επιστημονικών και τοπικών συλλόγων. Ήταν υπεύθυνη της επιμέλειας και της επαυξημένης και βελτιωμένης επανέκδοσης της «Ιστορίας της νήσου Καρπάθου» σε δύο τόμους του μεγάλου λαογράφου Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου. Άρθρα της, βιβλιοκριτικές και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και προλογισμοί της σε αρκετά λογοτεχνικά βιβλία και σε βιβλία Αγωγής Υγείας. Αφιερώματα στο έργο της έγιναν στο Ραδιόφωνο, στην Τηλεόραση και σε Λογοτεχνικά Περιοδικά. Ποιητικές της συλλογές και αρκετά ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.


Φραγκίσκη Σταυράκη: Όλα εγγύς
Τιμή: 9 ευρώ, Σελίδες: 84
ISBN: 978-960-651-031-1 Εκδόσεις Βεργίνα

Η Φραγκίσκη Αρ. Σταυράκη επανέρχεται στο ποιητικό μονοπάτι -που έχει χαράξει εδώ και 23 χρόνια- με την έβδομη ποιητική της συλλογή «Όλα εγγύς», από τις εκδόσεις Βεργίνα. Μια συλλογή που αποτελείται από 35 ποιήματα, γραμμένα με λυρισμό και ρεαλισμό και περιγράφουν την επί γης περιπλάνηση της ανθρώπινης ύπαρξης με όσα αυτή συνεπάγεται. Τις χαρές, τους φόβους, την αγωνία, τον έρωτα, τις προσδοκίες, την άρνηση και την αποδοχή, τον θυμό, αλλά και την κατανόηση. Όλα όσα δηλαδή εμπλουτίζουν την ανθρώπινη πορεία.

Με λόγο ευθύ, απλό, λιτό, περιεκτικό, χωρίς λεκτικές υπερβολές και τον βερμπαλισμό τα ποιήματα απλώνουν και παρουσιάζουν τις γήινες πραγματικότητες. Η νοσταλγία, η μνήμη, ο χρόνος, η ζωή με τις ανατροπές και τις αντιθέσεις της, αλλά και ο άνθρωπος που φιλοσοφεί, που ελπίζει, που αντιστέκεται.

Πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος με το διαρκές ζητούμενο την ευτυχία, τις στέρεες αλήθειες της ζωής και την κατανόηση του ευάλωτου της ύπαρξής του. Υπόσχεται «να δώσει φως», «να περιμένει», «να φτιάξει έναν άλλο κόσμο» και να εξισορροπήσει τις απώλειες, τις ενοχές, τις παραλείψεις. Να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού με όπλα του την ωριμότητα και τη συνειδητοποίηση ότι «Όλα εγγύς», και βιώνονται…