Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (NYC Greek Film Festival) θα λάβει χώρα 17 έως και 23 Οκτώβρη 2019. Το πλούσιο πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει πάνω από 40 ταινίες, αριθμός-ρεκόρ στην 13χρονη ιστορία του θεσμού, θα ξεδιπλωθεί στις αίθουσες του «FiaF», στην καρδιά του Μανχάταν. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, εκτός από τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου ή μικρού μήκους, το φεστιβάλ εγκαινιάζει και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με στοιχεία ελληνικότητας, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην ηλεκτρονική έκδοση του φεστιβάλ, ένα αμιγώς διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, εκτός από τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου ή μικρού μήκους, το φεστιβάλ εγκαινιάζει και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με στοιχεία ελληνικότητας, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην ηλεκτρονική έκδοση του φεστιβάλ, ένα αμιγώς διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ έχει ακόμα την τιμή να παρουσιάσει, σε συνεργασία με σημαντικούς Ελληνες αρχαιολόγους και σε παγκόσμια πρεμιέρα, μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα από την καταγραφή της μεγαλειώδους ιστορίας του πιο φημισμένου Ελληνα όλων των εποχών: του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια έκθεση που ήδη φιλοξενείται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.

Τον 14ο αιώνα, ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Κομνηνός παραγγέλνει για την προσωπική του βιβλιοθήκη από τους γραφείς της εποχής να του ετοιμάσουν ένα χειρόγραφο με τη Διήγηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το χειρόγραφο συντάσσεται και εμπλουτίζεται με 250 μικρογραφίες που εξιστορούν όλη την πορεία της ζωής του σπουδαίου στρατηλάτη. Βασικός στόχος της μοναδικής αυτής πρωτοβουλίας του «NYCGRFF» είναι η ανάδειξη του Μακεδόνα ηγεμόνα που μετέδωσε το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη την οικουμένη, που αγαπήθηκε και τιμήθηκε όσο κανείς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σημαντικοί χαράκτες, της γκαλερί «XOTARIS» θα εκθέσουν πίνακες χαρακτικής με θέμα τον Μεγαλέξανδρο.

Επίσης, η φετινή έκδοση του φεστιβάλ έχει προγραμματίσει ένα ειδικό αφιέρωμα στη Γυναίκα, και ακριβέστερα στα θέματα κακοποίησης της Γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Μάρω Θεοδωράκη, σημαντική μουσικός, θα παρουσιάσει μουσική παράσταση στην οποία Ελληνίδες της Νέας Υόρκης θα ερμηνεύσουν τραγούδια γνωστών συνθετών, γραμμένα ειδικά για το γυναικείο φύλο.