Τόνια Κυριφίδη: «τα όνειρα δεν έχουν ηλικία. Χρειάζονται μόνο όρεξη κι ένα δυνατό κίνητρο»

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Από την εφηβεία ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει σε τετράδια, σε ημερολόγια και να καταχωνιάζω σκέψεις μου, μικρές ιστορίες, ποιήματα τα οποία κρατούσα προσωπικά για μένα.

Στην ενήλικη ζωή μου, λόγω άλλων υποχρεώσεων που μου απορρόφησαν όλο μου το χρόνο αλλά και την ενέργεια, σταμάτησα να γράφω, κλειδώνοντας αυτή μου την αγάπη στο πίσω μέρος του μυαλού μου και σε μία γωνιά της καρδιάς μου.

Το καλοκαίρι όμως του 2016 (κοντά στην ηλικία των 50) αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να εξωτερικεύσω αυτή μου την ανάγκη. Έτσι το Μάρτιο του 2017 τελείωσα το πρώτο μου βιβλίο το οποίο και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018.

Ποια έκφραση σας αντιπροσωπεύει σαν συγγραφέα;

Η έκφραση η οποία νιώθω πως σημαίνει πολλά για μένα είναι: «Τα όνειρα δεν έχουν ηλικία. Χρειάζονται μόνο όρεξη κι ένα δυνατό κίνητρο».

Υπάρχει και μία δεύτερη έκφραση την οποία αγαπώ και προσπαθώ να την κάνω κτήμα μου, παρόλο που πολλές φορές δειλιάζω και απογοητεύομαι και η έκφραση αυτή είναι πως: «Ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατή!»

Σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεστε όταν έχετε έμπνευση;

Όταν έχω έμπνευση βρίσκομαι και σε μια μόνιμη εγρήγορση.

Όλες μου οι αισθήσεις επικεντρώνονται στην ιδέα που τριγυρνάει στο μυαλό μου.

Πλάθω διαλόγους, φτιάχνω ψυχογραφήματα, περιγράφω το χώρο, αναλύω μέσα στο μυαλό μου τα γεγονότα, προσπαθώντας να φτιάξω τον αρχικό σκελετό της ιστορίας μου. Θα έλεγα πως γενικώς η διάθεσή μου είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη και το μυαλό μου δουλεύει αδιάκοπα. Αισθάνομαι σαν έφηβη που ετοιμάζεται να πάει στο πρώτο της πάρτι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας σαν συγγραφέα;

Δεν τολμώ να ονοματίσω τον εαυτό μου «συγγραφέα». Συγγραφείς – για μένα – είναι οι άνθρωποι που έχουν στο ενεργητικό τους κάμποσα έργα να επιδείξουν στο αναγνωστικό κοινό κι έχουν μείνει στην συνείδησή του με θετικό πρόσημο.

Δεν θα τολμούσα λοιπόν να συμπεριλάβω τον εαυτό μου στην κοινωνία των συγγραφέων με ένα βιβλίο που έχω γράψει και μια δεύτερη ιστορία που βρίσκεται στον εκδότη μου υπό έκδοση.

Ωστόσο, ονειρεύομαι να καταφέρνω να κινήσω το ενδιαφέρον των αναγνωστών τόσο με την δεύτερη ιστορία που έχω ολοκληρώσει όσο και με μία τρίτη, με την οποία ασχολούμαι την τελευταία χρονιά και που ευελπιστώ να ακολουθήσει και εκείνη τον δρόμο προς την έκδοση.

Εάν και εφόσον επιτύχω και να προσεγγίσω το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, τότε ίσως προσθέσω στο βιογραφικό μου και την λέξη «συγγραφέας»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όπως προείπα, σκοπός μου είναι να δω την δεύτερη ιστορία μου να γίνεται βιβλίο και να χαρεί της θετικής ανταπόκρισης των αναγνωστών και φυσικά το ίδιο να συμβεί και με το μυθιστόρημα που γράφω τώρα και το οποίο ευελπιστώ να έχω ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Και φυσικά εύχομαι να συνεχίσω να έχω έμπνευση και φαντασία γιατί θα ήθελα αυτό το ταξίδι της συγγραφής να κρατήσει για κάμποσα χρόνια ακόμη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τόνια Κυριφίδη, κόρη στρατιωτικού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Εργάστηκε για 27 συναπτά έτη σε διάφορες εταιρείες στο χώρο της γραμματειακής υποστήριξης.
Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης 21 ετών.
Διαθέτοντας πνεύμα δημιουργικό και με καλλιτεχνικές ανησυχίες, έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με την ζωγραφική και την ποίηση και αρθογραφεί σε διάφορα βιβλιοφιλικά blogs και διαδικτυακά περιοδικά.
Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Η Σκοτεινή Πλευρά της Ψυχής…», από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.
Η δεύτερη ιστορία της, που τιτλοφορείται «Η Τάξη του ‘82», έχει πάρει τον δρόμο της έκδοσης και θα κυκλοφορήσει πιθανότατα την επόμενη χρονιά, ευχόμενη να αγαπηθεί και αυτή από το αναγνωστικό κοινό.
Αυτή την περίοδο γράφει το τρίτο της, κατά σειρά, μυθιστόρημα ευελπιστώντας πως θα καταφέρει να το ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους μήνες.