Τσάφος Βασίλειος: “Οι στόχοι που βάζω στον εαυτό μου είναι, να είμαι όσο γίνεται πιο γνήσιος και ανεπηρέαστος…”

“Η τέχνη στην Ελλάδα δυστυχώς έχει σοβαρό πρόβλημα. Το παρατηρούμε καθημερινά σε ακαλαίσθητες επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ξεκίνησα τη ζωγραφική απο πολύ μικρή ηλικία όπως τα περισσότερα παιδιά για παιχνίδι κυρίως μαζί με τη μεγάλη μου αδερφή.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Μεγαλώνοντας πηρα τα πρώτα μου μαθήματα ζωγραφικής στο δημοτικό καλλιτεχνικό εργαστήριο της πόλης μου της Καλαμάτας και στη συνεχεια στο εργαστήριο προετοιμασίας για τη σχολή καλών Τεχνών του Νικολάου Στέφου στην Αθήνα. Εκεί διδάχθηκα τη γραμματική του σχεδίου και του χρώματος. Το σημαντικο σε αυτο το χώρο ήταν οτι υπήρχε μεγάλη αλληλεπίδραση με πολλα ατομα που με τους οποιους μας συνδέει βαθιά φιλία, αγάπη και αγωνία για δημιουργία!

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η επιτυχία μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ήρθε στο ετος 2000. Αυτα τα χρονια με απασχολησε κυρίως η παραστατική ζωγραφική, η σπουδή του γυμνού και το φως εμπνεόμενος απο πολλούς ζωγράφους και ψάχνοντας τη διαμορφωση της καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η μεγάλη μου έκπληξη ηταν οταν είδα απο κοντά τοιχογραφίες βυζαντινής ζωγραφικής σε μια επισκεψη που εγινε με την σχολη στα Γιαννενα Πρέσπες Καστοριά και μελετησαμε τη σχεση της βυζαντινης ζωγραφικής με την ευρωπαϊκή τεχνη καθως και στο Παρίσι που είδα απο κοντά εργα του Πικάσσο και πολλά άλλα σπουδαία έργα!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Οι στόχοι που βαζω στον εαυτό μου ειναι να ειμαι οσο γινεται πιο γνήσιος και ανεπηρέαστος κατι που το θεωρω ισως το δυσκολότερο όλων.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τεχνη στην Ελλαδα δυστυχώς εχει σοβαρο προβλημα. Το παρατηρουμε καθημερινά σε ακαλαίσθητες επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Οι εικαστικές δρασεις είναι φτωχές με ελάχιστους πόρους. Οι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρις πάρεργα. Ομως υπάρχει όρεξη από ένα μικρό αριθμό καλλιτεχνών που δρουν και επεμβαίνουν εικαστικα με προσωπική τους πρωτοβουλία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τελευταια έχουν μπει στη ζωή μου και τα πολυμέσα. Μου αρέσει να δουλεύω παράλληλα ζωγραφική φωτογραφία και βιντεο. Ειναι σε εξελιξη οποτε θα μορφοποιηθούν σε λιγο καιρο. Σας ευχαριστω πολύ για τη φιλοξενία.