Σοφία Δατσέρη: “Η ζωγραφική μου εξυπηρετεί πρωτίστως τη δική μου εσωτερική αναζήτηση για το νέο και το τολμηρό”

“Όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω μας εξαιτίας της ζοφερής κατάστασης του εγκλεισμού και του φόβου, τόσο η τέχνη ξεπροβάλλει ως παρηγοριά. Έχει γίνει πια απολύτως αναγκαία.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Με τη ζωγραφική άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά πριν 20 χρόνια. Είχε προηγηθεί η ενασχόλησή μου με την ξυλογλυπτική και τη γλυπτική σε πέτρα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Καθώς το έργο μου έχει σαφώς δύο θεματικούς άξονες, θα ήταν δύσκολο να αυτοενταχθώ σε ένα ρεύμα. Στα έργα στα οποία με απασχολεί η αποτύπωση στοιχείων και συμβόλων της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης, ακολουθώ μια συμβολιστική αναπαράσταση, απομακρυσμένη από το ρεαλισμό. Με ενδιαφέρει όμως και το ελληνικό τοπίο. Στα τοπία μου λειτουργώ πάντα περισσότερο ιμπρεσιονιστικά.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τη φύση κυρίως, αποφεύγοντας όμως ρεαλιστικές απεικονίσεις. Με ενδιαφέρει το συναίσθημα που αφήνει ένας τόπος. Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης ήταν πάντα και η δική μας τέχνη, αρχαία και ελληνική λαική.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Αγαπώ πολύ το Μόραλη και το Βασιλείου. Στα τοπία μου δε μπορώ να πω πως δεν έχω επηρεαστεί από τα τοπία του Turner.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; H μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να μην αντιγράφω τον εαυτό μου. Είναι μεγάλος πειρασμός να συνεχίσεις να δουλεύεις στις ίδιες επιτυχημένες φόρμες πάνω στις οποίες δούλεψες κάποτε. Η ζωγραφική μου εξυπηρετεί πρωτίστως τη δική μου εσωτερική αναζήτηση για το νέο και το τολμηρό.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω μας εξαιτίας της ζοφερής κατάστασης του εγκλεισμού και του φόβου, τόσο η τέχνη ξεπροβάλλει ως παρηγοριά. Έχει γίνει πια απολύτως αναγκαία. Στο δημόσιο χώρο καλείται να περνάει μηνύματα συλλογικότητας, ενάντια στην κοινωνική απομόνωση.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Όταν πια τελειώσει αυτή η δύσκολη εποχή, οραματίζομαι την έκθεση των τοπίων μου στην Αθήνα.