Το μήνυμα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας 30 Μαΐου και οι δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ

Τι είναι Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι δράσεις που γίνονται ενόψει της  Παγκόσμιας ημέρας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση 

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση  (MS) είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές σε νεαρούς ενήλικες και επιδρά στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.

Υπάρχουν τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως. Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω της φροντίδας κάποιου με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Τα περισσότερα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 40, με περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες  από τους άνδρες.

Η αιτία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης  δεν είναι ακόμη γνωστή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν  ορισμένες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο για τη σοβαρότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κάποιου ατόμου, την πορεία που ακολουθεί η νόσος και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θάμπωμα στην  όραση, αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών , μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης, κόπωση και ουρολογικά προβλήματα.

Για ορισμένα άτομα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπής και ύφεσης (που σημαίνει ότι βελτιώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιτεθεί από καιρό σε καιρό), ενώ για άλλους έχει προοδευτικό μοτίβο (που σημαίνει ότι επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα προβλήματα πολύ γρήγορα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις δράσεις του μήνα Μαΐου:

8 Μαΐου: Στο πλαίσιο του 16ου Αθλητικού Φεστιβάλ, η Ελληνική  Εταιρία για την ΣκΠ (ΕΕΣΚΠ) ως καλεσμένη και τιμώμενη από το Κολέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης μέσα από δράσεις με την συμμετοχή εθελοντών και φίλων, ενημέρωσε το κοινό, καθώς επίσης παρουσίασε ειδικό δρώμενο αναφορικά με την εξειδικευμένη γυμναστική που παρέχει στα μέλη της.

12-14 Μαΐου: Στο 8ο Διακλινικό Συμπόσιο για την ΣκΠ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική, η ΕΕΣΚΠ έλαβε τιμητική βράβευση από τους διοργανωτές του Συμποσίου παρουσιάζοντας ποικίλα project καθώς και την συνολική της δράση.

18 Μαΐου:  ώρα: 18.30, Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Διάγνωση, Θεραπεία και Καθημερινότητα», με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, στον φιλόξενο χώρο της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκη.

21 Μαΐου: Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα υπήρχε ενημερωτικό stand καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα οφέλη της άσκησης και της διατροφής.

22 Μαΐου: Πραγματοποιήθηκε  ενημερωτικό webinar, πανελλαδικής κάλυψης, αφιερωμένο στην ολιστική θεραπεία των ασθενών. Εξειδικευμένοι επιστήμονες στη διατροφή, τη ψυχολογία και τη διαχείριση ουρολογικών ζητημάτων συζητούν ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θέτουν ερωτήσεις και απορίες.

Στο πάρκο του Άη Γιώργη στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε διαδραστική εκδήλωση σε συνεργασία με την ομάδα “Lifewalkers” με τη διεξαγωγή πρωτοκόλλων άσκησης προσιτά για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό, από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

28 Μαΐου:  ώρα 19: 30 Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής από άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ακολουθεί μουσική εκδήλωση με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Κωστή Παπάζογλου, αφιερωμένη στους πάσχοντες από τη νόσο. Είσοδος ελεύθερη.

29 Μάϊου: ώρα  11:30  Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Κολυμβητήριο του Δήμου Καλαμαριάς, όπου  μαθητές σχολείου,  αθλητικοί σύλλογοι,  ασθενείς και κοινό  θα συμμετάσχουν σε κολυμβητική σκυταλοδρομία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει  ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης. Είσοδος ελεύθερη.

30 Μαΐου: Στην Πλατεία  28ης Οκτωβρίου του Δήμου Ηλιούπολης) (Αττική) , ώρα 10: 00 – 20:00  θα πραγματοποιηθεί πρωτότυπη δράση, στην οποία  θα κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Στην  Πλατεία Γεωργίου (Πλακάδα) στην Κέρκυρα ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στην οποία  θα κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό πρόγραμμα άσκησης από εξειδικευμένο γυμναστή καθώς και μουσικό δρώμενο στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τον φωτισμό των Δημαρχείων, μνημείων και άλλων εμβληματικών χώρων πανελλαδικά στις 30 Μαΐου με την στήριξη της ΚΕΔΕ.

Η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας  συντονίζει τις επιμέρους δράσεις και αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Ελλάδας στην Παγκόσμια Κοινότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και ακολουθήστε μας στα social media για να ενημερωθείτε σχετικά με τις επερχόμενες εκδηλώσεις:

Website: http://www.gmss.gr

Facebook page: https://www.facebook.com/greekmssociety/

Facebook group:  https://www.facebook.com/groups/gmssgr/

Instagram: http://gmss.gr

YouTube: Greek Multiple Sclerosis Society

Μήνυμα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (30 Μαΐου)

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τη συμπλήρωση των 30 ετών λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. 

Στο μήνυμα της αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των πασχόντων και της  ενημέρωσης του κοινού. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη σωστής διαχείρισης της νόσου, όσο και την υποχρέωση της Πολιτείας να στέκεται δίπλα στους πάσχοντες.

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που κάνει εδώ και 30 χρόνια η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας για αξιοπρεπή, ισότιμη και ενεργή συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας στην κοινωνική ζωή.

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέκεται κοντά στους ασθενείς, τους συγγενείς στους  φροντιστές καθώς και στους επαγγελματίες υγείας και τους επιστήμονες, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την Πολλαπλή Σκλήρυνση διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο,  που αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη πανελλαδικά και έχει γραφεία στην Αθήνα. Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Τρίκαλα και Τρίπολη. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992 με στόχο:

  • την υποστήριξη των ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ώστε να πετύχουν την αυτονομία, το συντομότερο δυνατόν και με το λιγότερο κόπο,
  • τη βελτίωση της καθημερινότητας τους με σκοπό τη συμμετοχή τους στο καθημερινό παραγωγικό γίγνεσθαι,
  • την επανένταξη τους μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης στο κοινωνικό σύνολο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος,
  • την συμβολή τόσο στη σωστή χρήση της υπάρχουσας θεραπείας, όσο και στην έρευνα για την εύρεση οριστικής θεραπείας,
  • την έγκυρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων (ασθενών, θεραπευτών, συγγενών κ.α.) σε θέματα γύρω από τη νόσο.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΕΕΣΚΠ) γιορτάζοντας την ολοκλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας  δίπλα στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, διοργανώνει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, έχοντας ως σημείο αναφοράς τους ασθενείς, συγγενείς, φίλους, επαγγελματίες υγείας καθώς και τους εθελοντές.

Φετινή θεματική της καμπάνιας είναι οι Συνδέσεις των Ασθενών με την Κοινωνία χρησιμοποιώντας τα hashtags:

#Iconnect / #Weconnect / #greekMSsociety / #worldMSday2022 / #MSconnections