Το καλοκαίρι ως θέμα στη ζωγραφική τέχνη

Το καλοκαίρι υπήρξε ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μοτίβο ανάμεσα στους ζωγράφους όλων των εποχών και αποτυπώθηκε με τρόπο μαγευτικό στον καμβά!

Γράφει ο εικαστικός επιμελητής
Πετρίδης Χρήστος

Βρισκόμαστε προ των πυλών από την έναρξη της εποχής του καλοκαιριού! Του καλοκαιριού που φέτος μπορεί να φαντάζει διαφορετικό από τα προηγούμενα αλλά σίγουρα θα φέρει μαζί του στιγμές πιο ανέμελες, πιο όμορφες, πιο φωτεινές και μαζί του πολλοί θα ταξιδέψουν κάτω από τον λαμπερό ήλιο, σε γαλάζιες θάλασσες, σε αμμουδερές παραλίες σε λιβάδια πράσινα, σε πλαγιές ή απλά θα περπατίσουν σε κάποιο σοκάκι που θα στολίζεται από όμορφα λουλούδια!

Το καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο, το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Επίσης το καλοκαίρι ονομάζεται έτσι, διότι είναι καλός ο καιρός (καλό + καιρός = καλοκαίρι)!

Το καλοκαίρι αναμφίβολα επηρεάζει τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, κυρίως θετικά και πλημμυρίζει την καρδιά με αισιοδοξία. Αλμύρα, κύματα, χαμόγελα, έρωτας, ανάπαυλα, διακοπές, χρώματα, φως . . .

Έτσι αποτυπώθηκε από τη ζωγραφική Τέχνη αυτή η εποχή του χρόνου και το καλοκαίρι αποτέλεσε αντικείμενο καταγραφής πολλών μεγάλων ζωγράφων!

Το ψάθινο καπέλο που αποτυπώνει ο Νικόλαος Λύτρας σε αυτό τον πίνακα είναι το σύμβολο του καλοκαιριού. Ο συγκεκριμένος πίνακας μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του πρώιμου ελληνικού Μοντερνισμού. Ο πίνακας μας μεταφέρει σε κάποιο νησιωτικό τοπίο, μια καλοκαιρινή μέρα με πολλή ζέστη. Το ηλιοκαμένο δέρμα και τα ξερά χόρτα άλλωστε προδίδουν την εποχή του χρόνου.

Το γαλλικό καλοκαίρι σε ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες είναι το καλοκαίρι που αποτύπωσε ο Claude Monet σε αυτόν τον πίνακα. Το ομπρελίνο είναι το αξεσουάρ των γυναικών εκείνης της εποχής και ο κατακόκκινος αγρός «τυλίγει» ειδυλλιακά τη γυναίκα και την κόρη του Monet.

Μία όμορφη γυναίκα στέκεται μόνη στο κατώφλι του σπιτιού, κάτω από το εκτυφλωτικό φως του καλοκαιρινού ήλιου, ενώ το αεράκι ανεμίζει την κουρτίνα του διπλανού παραθύρου. Ο Edward Hopper εμπνεύστηκε αρκετά από το καλοκαίρι και φιλοτέχνησε πολλούς πίνακες με τα χρώματα της θάλασσας και του ήλιου.

Ένας εξαιρετικά ρεαλιστικός πίνακας που μεταδίδει όλη την ξεγνοιασιά και την οικειότητα του καλοκαιρινού τοπίου. Η μοναδική διέξοδος σε μια τέτοια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα η βουτιά στη δροσερή πισίνα.

Η κατακκόκινη φράουλα είναι ο αγγελιαφόρος του καλοκαιριού και το πρώτο καλοκαιρινό φρούτο. Στον πίνακα του Chardin, ένα βουνό από άγριες φράουλες βρίσκεται δίπλα ακριβώς σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό και δύο λευκά γαρίφαλα. Το ροδάκινο και τα κεράσια βρίσκονται κι αυτά λίγο παραπέρα ολοκληρώνοντας την εικόνα της φρέσκιας καλοκαιρινής σοδειάς.

Μια γυναίκα με το ομπρελίνο της βρίσκεται ανάμεσα στην άγρια καλοκαιρινή βλάστηση ενός αγρού ή κήπου. Πολύχρωμα λουλούδια συνθέτουν ένα απόλυτα καλοκαιρινό και πολύχρωμο τοπίο.

H Τέχνη πάντα αποτύπωνε κάθε τι όμορφο και κάθε τι που προκαλεί ευφορία στο ψυχή του ανθρώπου! Το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να μην γίνει μέγα θέμα στη ζωγραφική Τέχνη!
Καλοκαίρι, μια λέξη και εννέα γράμματα, χιλιάδες αναμνήσεις και άλλες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον!
Χίλιες δυο αναμνήσεις που σε κάνουν να βρίσκεις τη παιδική ανεμελιά ξανά.