Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας ταξιδεύει τον πολιτισμό μας από την Αγία Πετρούπολη έως τη Νέα Υόρκη

«Οι ωραίες παραγωγές δεν πρέπει να σταματούν να ταξιδεύουν»

Εντυπωσιακή η φθινοπωρινή εκκίνηση για τον φορέα πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κέντρο Πολιτισμού ξεκίνησε το πρόγραμμα του με μια ευχάριστη συναυλία στη Μονή Λαζαριστών με το συγκρότημα Gadjo Dilo, με ελεύθερη είσοδο.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή: Συνεργασία με το Θέατρο «St Petersburg Chamber Opera», της Αγίας Πετρούπολης. 100 μουσικοί και λυρικοί τραγουδιστές ταξίδεψαν από την Ρωσία στην Θεσσαλονίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρουσίασαν την Όπερα «Rigoletto» στην ΕΜΣ σε 4 παραστάσεις, όλες sold out.

Το κοινό της πόλης μας, απόλαυσε ένα υπερθέαμα, με ένα πολύ προσιτό εισιτήριο, μια που οι παραστάσεις υποστηρίζονταν οικονομικά από την Περιφέρεια.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο πάντα αυτής της συνεργασίας το Κέντρο Πολιτισμού προσκλήθηκε να παρουσιάσει σε ένα Διεθνές Φεστιβάλ στην Αγία Πετρούπολη την Όπερα παραγωγής του «Διδώ και Αινείας». 40 μουσικοί και καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα θέατρο πραγματικό κόσμημα, ενώ οι διθυραμβικές κριτικές στη Ρωσία, για την Ελληνική συμμετοχή, δεν κόπαζαν μέρες μετά.

“…ας κρατήσουμε από την ελληνική παραγωγή την αισθητική, την ομορφιά, την αρμονία μεταξύ ακουστικού και οπτικού αποτελέσματος. Και με αυτή την έννοια όλα τα συστατικά λειτούργησαν μεταξύ τους και για το συνολικό τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, η σοπράνο Σοφία Μητροπούλου αποδείχτηκε πραγματικά μια «Διδώ» πειστική σε όλες τις εκφάνσεις της. Χωρίς υπερβολή, το διάσημο τελευταίο λαμέντο της, μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της όπερας….”

https://www.classicalmusicnews.ru

Την ίδια ώρα που γράφονταν οι κριτικές στη Ρωσία, στην άλλη άκρη της γης, στην Νέα Υόρκη και σε ένα μεγάλο μουσικό site το New York Concert review δημοσιευόταν, 3 μήνες μετά το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ, ένα εγκωμιαστικό αναλυτικό άρθρο για την κεντρική παραγωγή του, την “Cavalleria Rusticana”, από έναν κριτικό που τυχαία βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη την περίοδο του φεστιβάλ και εξαίρει το μουσικό αποτέλεσμα, τη σκηνοθεσία αλλά και τη συνολική προσπάθεια της διοργάνωσης και ολοκληρώνει την κριτική του:
«…ήταν σίγουρα μια παράσταση άξια κάθε μεγάλου λυρικού θεάτρου παγκοσμίως. Με πολύ χαρά χειροκροτήσαμε κάθε ένα από τους εξαιρετικούς σολίστες, την ορχήστρα και την Μαέστρο της, την Χορωδία και τη διευθύντρια της καθώς και το χώρο και την άψογη ακουστική. Θερμά ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που μας παρουσίασε το πρώτο Φεστιβάλ Επταπυργίου και ελπίζω ο θεσμός αυτός να συνεχίσει επιτυχώς στα χρόνια που ακολουθούν»
Harry Saltzman για το New York Concert Review
Νέα Υόρκη Οκτώβριος 2019

«Οι ωραίες παραγωγές δεν πρέπει να σταματούν να ταξιδεύουν», δήλωσε η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κα Άννα Μυκωνίου, μόλις επέστρεψε η αποστολή από την Αγία Πετρούπολη. Άμεσα ξεκίνησε να οργανώνεται μια μίνι περιοδεία για την Όπερα “Διδώ & Αινείας” του Purcell, σε πόλεις της Περιφέρειας μας, πάντα με Ελεύθερη Είσοδο. Ήδη παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βέροια στις 25 Οκτωβρίου και στις Σέρρες στις 3 Νοεμβρίου, ενώ προγραμματίζεται από Ιανουάριο και σε άλλες πόλεις και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Το να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι σε ελληνικές πόλεις και να ταξιδέψει μια τόσο μεγάλη παραγωγή μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Οι άνθρωποι όμως του Κέντρου πολιτισμού έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα και οι φιλότεχνοι της περιφέρειας να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών μέσα στο «σπίτι» τους. Με αυτό εξάλλου το σκεπτικό καταρτίζεται και το πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού.
Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη παραγωγή είχε παρουσιαστεί, με απόλυτη επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη στην ΕΜΣ, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, το Μάρτιο του 2018 για 9 παραστάσεις, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Θανάση Κολαλά και σκηνοθεσία Δημήτρη Κυανίδη. Στα «γερά χαρτιά» του καλλιτεχνικού δυναμικού η κα. Ιωάννα Μανωλεδάκη, η οποία «έντυσε» με κοστούμια «αριστουργήματα» τους πρωταγωνιστές.

Μια άλλη δυνατή στιγμή για το Κέντρο Πολιτισμού το φετινό φθινόπωρο ήταν η συναυλία με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια σύμπραξη του καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης που απέδωσε μοναδικά, και για πρώτη φορά, τα αγαπημένα τραγούδια του με συμφωνικό ήχο.

Στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το κοινό καταχειροκρότησε τις έξοχες ενορχηστρώσεις, τη θαυμάσια ορχήστρα, τη δυναμική μαέστρο Λίζα Ξανθοπούλου, αλλά κυρίως τις μοναδικές ερμηνείες του Κραουνάκη σε κομμάτια που όλοι αγαπάμε: «Πάτωμα», «Πόσο σ’ αγαπώ», «Κουπαστή», «Κάστρο», «Καντήλια», «Γερνάω μαμά», «Αυτή η νύχτα μένει», «Δυο παλτά», «Σωτηρία της ψυχής».

Το επόμενο project του Κέντρου Πολιτισμού, που αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται καλλιτεχνικά από την εξαιρετική μουσικό Κατερίνα Κίτσου, είναι μια ιδιαίτερη συναυλία με 8 άρπες. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι μέσα από «376 χορδές».

Η παράσταση αυτή πρόκειται να ταξιδέψει σε πόλεις της Περιφέρειας μας, Πολύγυρος (10/11), Κιλκίς (24/11) και στην Πέλλα (1/12).

Στις περισσότερες εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού, κυρίως στις πόλεις της Περιφέρειας, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Γίνεται έτσι σαφές ότι ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όταν υπάρχει αντίτιμο, τα χρήματα συχνά ενισχύουν κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό ενώ στην περίπτωση του εισιτηρίου, αυτό είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το θέαμα που προσφέρεται, δίνοντας την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να το παρακολουθήσει.