Το αρχοντικό Αναργύρου στις Σπέτσες

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Στις Σπέτσες υπάρχουν 35 κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Ορισμένα από τα αρχοντικά και κτήρια που ξεχωρίζουν είναι το Αρχοντικό Χατζηαναργύρου, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, το ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη, το σπίτι/μουσείο της Μπουμπουλίνας και το Αρχοντικό Αναργύρου.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, ένα από τα στολίδια του νησιού, το σπίτι του Σωτήριου Ανάργυρου, ευεργέτη του νησιού και προσωπικού φίλου του Ελευθερίου Βενιζέλου να αποκατασταθεί.

Το Αρχοντικό Αναργύρου στις Σπέτσες το οποίο βρίσκεται στην Ντάπια, είναι ένα εμβληματικό κτίριο για το νησί, το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αχρησία, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημίες – κυρίως όσον αφορά στη στατικότητα των δαπέδων. Η αποκατάσταση του αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η αποκατάσταση της οικίας και η μετατροπή της σε πολιτιστικό χώρο, έργο προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, σηματοδοτεί το τέλος της περιπέτειας του ιστορικού κτιρίου.

Η ιστορία του Αρχοντικού

Το αρχοντικό του Αναργύρου έχει ιστορία 100 περίπου χρονών και συνδέθηκε στενά με την συναρπαστική ζωή και του ιδιοκτήτη του, επιχειρηματία και ευεργέτη του νησιού. Ήταν το σπίτι που υποδέχθηκε εστεμμένους και προσωπικότητες της εποχής, εκεί έγιναν ατελείωτες συζητήσεις για έργα μεγάλα και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής βοήθησε ανθρώπους στερημένους και ταλαιπωρημένους. Στα κατοχικά και τα πρώτα μετακατοχικά χρόνια, στέγασε τις δημοτικές αρχές και το δημοτικό νοσοκομείο. Έκτοτε πέρασε χρόνια αγωνίας, καθώς το Ίδρυμα της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούσε να το αναστηλώσει.

Μετά την επιστροφή και τη μόνιμη εγκατάσταση στη γενέτειρά του, το 1899, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωτήρη Ανάργυρου ήταν η κατασκευή οικίας αντάξιας της οικονομικής του επιφάνειας. Το 1902 βρέθηκε το οικόπεδο, στο κέντρο ακριβώς της πόλης, ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά της Μπουμπουλίνας και του Μπόταση, σε κυρίαρχη θέση, με μια…

Η συνέχεια εδώ: https://bit.ly/3xcNLEj