Άννυ Σοφιανοπούλου: “Ως στάση ζωής επιδιώκω να στέκομαι με αισιοδοξία απέναντι σε όποια δυσκολία και να ατενίζω το μελλον προσδοκώντας μόνο θετικές εξελίξεις”

“Προτείνω κάθε ένας από εμάς να επικεντρωθεί στους στόχους του με ηρεμία, ελπίδα και αισιοδοξία όσο δύσκολες και αν είναι οι εποχές που ζούμε”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Βιώνοντας την εξέλιξη της covid19 παρακολουθούσα αμήχανα και με μεγάλη αβεβαιότητα τις άχαρες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Άγγιξε και άλλαξε την ζωή μας σε τόσα πολλά επίπεδα που έπρεπε να την προσδιορίσουμε από την αρχή.
Ένιωσα ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Παραταύτα ως στάση ζωής επιδιώκω να στέκομαι με αισιοδοξία απέναντι σε όποια δυσκολία και να ατενίζω το μελλον προσδοκώντας μόνο θετικές εξελίξεις.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η ανθρωπότητα βιώνει εδώ και καιρό μια απροσδόκητη κατάσταση και παρά τα προληπτικά μέτρα η πανδημία προπορεύεται. Πρόκειται για μια άνιση μέχρι, στιγμής μάχη με την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις σε δεύτερο χρόνο.
Λίγα ή πολλά, σωστά ή λάθος τα μέτρα πιστεύω ότι δεν θα είναι αυτά που θα μας δώσουν πίσω την ελευθερία και την υγεία μας αλλά καθαρά και μόνο η ιατρική επιστήμη και εκεί έχω εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; “Ο πολιτισμός δεν είναι τα πάντα” διάβασα κάπου “όμως δίχως πολιτισμό, δεν έχει τίποτα αξία”. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι που ασχολούνται, δραστηριοποιούνται ή εκφράζονται μέσα σε αυτόν ως καλλιτέχνες έχουν βιώσει περισσότερο από όλους τις βαριές συνέπειες της πανδημίας. Τα μέτρα ενίσχυσης είναι απαραίτητα γιατί όλοι αυτοί οι περιορισμοί λειτούργησαν ανασταλτικά στο παραγόμενο έργο. Σίγουρα τα σημάδια που θα αφήσει πίσω του αυτός ο ιός θα είναι έντονα και θα επηρεάσει τις τέχνες μακροχρόνια. Ευχομαι οι συνέπειες αυτής της κρίσης να αμβλυνθούν σύντομα και να ζήσουμε ένα φωτεινό και δημιουργικό μέλλον.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Κάθε καλλιτέχνης οφείλει στον εαυτό του να αφήσει κατά μέρους όλους τους ανασταλτικούς παράγοντες που του αποσπούν την προσοχή και επηρεάζουν το έργο του. Προτείνω κάθε ένας από εμάς να επικεντρωθεί στους στόχους του με ηρεμία, ελπίδα και αισιοδοξία όσο δύσκολες και αν είναι οι εποχές που ζούμε.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για το 2022; Η πορεία μέσα στην πανδημία είναι δύσκολη και αβέβαιη. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε έντονη η αίσθηση του εγκλεισμού που όμως σε μένα λειτούργησε πολύ δημιουργικά. Είχα την ευκαιρία να περάσω ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο μου όπου μελέτησα, σχεδίασα, ζωγράφισα… Ακολούθησα μια καλλιτεχνική ροη που δεν διακόπηκε από εξωτερικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου τα έργα που παρήχθησαν είναι αρκετά και είμαι έτοιμη να τα παρουσιάσω αφότου τελειώσουν οι περιορισμοί.