“Τα Ριζά” Ακουστικά Sessions στο Café του Γαλλικού Ινστιτούτου 12/03/2020

Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες τους στο Ωδείο Αθηνών και στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Τα Ριζά (Rizà), εμφανίζονται στο Café του Γαλλικού Ινστιτούτου την Πέμπτη 12 Μαρτίου.

Τα Ριζά, είναι το τρίτο κατά σειρά σχήμα που θα εμφανιστεί στα «ακουστικά sessions» του Café. Τα «ακουστικά sessions» είναι ένας νέος μουσικός θεσμός, σε επιμέλεια της Φωτεινής Μπάνου και του Δημήτρη Αλεξάκη, που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους μουσικούς από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλα σημεία του κόσμου, διαφορετικών μουσικών εκφραστικών τάσεων.
Ο ιδιαίτερος ήχος των Ριζών διαμορφώνεται από τη φωνή του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, γνωστού κυρίως από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους ως ηθοποιός και περφόρμερ στις παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη και των Bijoux de Kant, αλλά και από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με ρεμπέτικα, «Κοντραμπατζήδες»∙ το πιάνο του Κωστή Ζουλιάτη aka Costinho, με προϋπηρεσία σε σχήματα όπως οι Night On Earth και οι Ρεμπετέητορς, με συνεργασίες (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Κώτη κ.ά.) αλλά και σόλο παρουσία στον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση για το θέατρο∙ και το κοντραμπάσο του Πέτρου Λαμπρίδη, με συνεχή δισκογραφική και επί σκηνής πράξη σε πολλά και διαφορετικής φύσεως σχήματα (Ματ σε 2 Υφέσεις, Night On Earth, Johnie Thin Trio, Σοφία Σαρρή, Αθηναϊκή Μαντολινάτα κ.ά.).
Η πρώτη και ομότιτλη δισκογραφική δουλειά τους κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο σε βινύλιο και CD, και υπογράφεται από το label «από», το οποίο δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, αλλά και για αντίστοιχες δημιουργικές προτάσεις στο μέλλον.
Τα Ριζά επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, με λιτή ενορχήστρωση και ακουστικό χαρακτήρα – που αντανακλά ένα εύρος ηχητικών αναφορών: από τους δίσκους της ECM Records και τη μεσογειακή jazz μέχρι τα field recordings και τον DJ Shadow. Χωρίς απαραίτητα την πρόθεση για διασκευή ή τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, εμπιστεύονται περισσότερο την πεποίθηση ότι η έννοια της εξέλιξης ενυπάρχει στην ίδια την παράδοση.
Το υλικό τους περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, προερχόμενα κυρίως από νησιά της Ελλάδας – ανάμεσά τους τραγούδια και σκοποί από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Αίγινα, τη Λέσβο αλλά και τα παράλια της Μικρασίας.

Πέμπτη 12 Μαρτίου, ώρα έναρξης 20.00
Café, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σινά 31, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0339 8600

Είσοδος ελεύθερη

Τον προγραμματισμό των ακουστικών sessions επιμελήθηκαν οι Φωτεινή Μπάνου/Fotini Banou και Δημήτρης Αλεξάκης/Dimitris Alexakis (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / ΚΕΤ / https://polychorosket.gr/)

Επικοινωνία: Βασιλική Μπόγδανου, [email protected]
http://www.ta-riza.com| https://soundcloud.com/ta-riza | www.facebook.com/tariza.band |