Ταξιδεύοντας με τα Αστεράκια του Ιωάννη Μαρίνου

Συνέντευξη στη Λίτσα Καποπούλου

Ποιο ήταν το πρώτο σκίρτημα ανάγκης συγγραφής και πότε; Το πρώτο σκίρτημα, όπως λέτε, έγινε μετά από ένα ατύχημα που είχα. Ένα ατύχημα που έφερε Μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου, με έκανε να δω τον κόσμο μας αλλιώς και να αναθεωρήσω πολλά πράγματα που μέχρι τότε τα έδινα μεγάλη αξία. Μία από τις αλλαγές που έγινε μέσα μου, ήταν πως διαπίστωσα ότι θα μπορούσα να γράψω, πως θα ήθελα να εκφραστώ μέσα από τη γραφή και να περάσω τα δικά μου μηνύματα και αξίες.

Έχετε μετανιώσει για κάτι, που γράψατε, ή δεν γράψατε και γιατί; Όχι δεν έχω μετανιώσει. Έχω ασχοληθεί με όλα τα είδη γραφής, έχω γράψει από παιδική λογοτεχνία, μυθιστόρημα, παραμύθια, θεατρικά, κινηματογραφικά σενάρια και ποίηση. Το κάθε είδος γραφής είναι ξεχωριστό, έχει τις ιδιαιτερότητές του και πρέπει να το προσεγγίζεις και να το βλέπεις ξεχωριστά. Αλλιώς είναι να γράφεις ένα μυθιστόρημα για ενήλικες κι αλλιώς είναι να γράφεις για τα παιδιά, που θα πρέπει να περνάς τα σωστά μηνύματα και τις σωστές αξίες.

Ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά σας κατά τη δημιουργία των πονημάτων σας; Είναι η ερώτηση της ηθικής ανταμοιβής ενός συγγραφέα. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να γράψεις για ένα θέμα και αρχίζεις την έρευνά σου πάνω σε αυτό, μπαίνεις σ ένα ξεχωριστό κόσμο, μπορεί να είναι φανταστικός ή να είναι κάποιας άλλης εποχής και όταν αρχίζεις να μεταφέρεις τις ιδέες σου πάνω στο χαρτί νιώθεις πως είσαι ένας θεός, μπορείς να κάνεις τα πάντα, να δημιουργήσεις τον ιδεατό δικό σου κόσμο, όπως εσύ θέλεις. Οι πρωταγωνιστές σου, οι ήρωες σου δηλαδή, θα έχουν τους χαρακτήρες που εσύ θα τους δώσεις με τα δικά σου πιστεύω και τις αξίες.

Ποιο από τα πολλά είδη λογοτεχνίας, με τα οποία έχετε ασχοληθεί, προτιμάτε; Σε ποιο θεωρείτε ότι έχετε τη μεγαλύτερη επιτυχία; Και γιατί; Μου αρέσουν όλα, αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη βιβλιογραφία μου. Έχουν εκδοθεί θεατρικά έργα μου, μυθιστορήματα, παιδική λογοτεχνία, παραμύθια, τα οποία όλα σχεδόν έχουν δοκιμαστεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχουν κριθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν από γραφή και έχουν βραβευτεί. Λένε τα βιβλία είναι τα παιδιά ενός συγγραφέα, πείτε μου εσείς, ποιο από όλα να διαλέξω;

Ποια ερώτηση θα θέλατε να σας υποβληθεί και τι θα απαντούσατε; Η ερώτηση που θα ήθελα να μου υποβληθεί είναι για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί με τους εκδοτικούς οίκους και τους συγγραφείς. Μία κατάσταση που στηρίζεται όχι και σε τόσο αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά “σε δούναι και λαβείν”. Δηλαδή ο υποψήφιος συγγραφέας δίνει ένα ποσό για να εκδώσει το βιβλίο του, χωρίς ο εκδότης να εξετάζει αν τα γραφόμενά του μπορούν να σταθούν στις σελίδες ενός βιβλίου.

Καλοτάξιδα τα βιβλία σας, κύριε Μαρίνο και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το χρόνο σας. Ευχαριστώ πολύ κα. Καποπούλου, που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω και να “εκτεθώ” μέσα από την φιλόξενη στήλη του polismagazino.gr.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Ιωάννης Μαρίνος γεννήθηκε στο Μικρόκαμπο Κιλκίς και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Αρθρογραφούσε στον Ε.Ο.Ε. και τώρα αρθρογραφεί στο Discovery Arts.
Γράφει μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, παραμύθια, θεατρικά έργα και ποίηση.

ΒΡΑΒΕΎΣΕΙΣ:
Βραβεύτηκε με έπαινο από την ‘Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών’ για τη νουβέλα του «Αστεράκια ταξιδεύουν» .
Βραβεύτηκε από την ‘ Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας’ και το ‘Ιωνικό Θέατρο’ για το θεατρικό μονόπρακτό του
«Πατρίδα δεν είναι τα χώματα».
Βραβεύτηκε με 2ο βραβείο στην κατηγορία Θεατρικού παραμυθιού από την ‘Εταιρία Τεχνών, Επιστήμης & Πολιτισμού Κερατσινίου’ για το έργο του « Οι παράταιροι » .
Βραβεύτηκε από τον ‘Ελληνικό πολιτιστικό όμιλο Κυπρίων ΕΠΟΚ’: Α΄ βραβείο για το ποίημα « Το πάγωμα και η φωτιά », Β΄ βραβείο για το παραμύθι « Ο σοφός βάτραχος », Β΄ βραβείο για το ποίημα « Θάλασσα φιλήδονη », Β΄ βραβείο για το ποίημα « Τρεμιθιά », Γ΄ βραβείο για το διήγημα, « Τσάτσου ».
Βραβεύτηκε με Β΄ βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κέφαλος’, για σατιρικό στίχο. Βραβεύτηκε με Γ΄ βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κέφαλος’, για έμμετρο στίχο. Βραβεύτηκε με Γ΄ βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κέφαλος’, για ελεύθερο στίχο. Βραβεύτηκε με 1ο έπαινο από το 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κέφαλος’, για χαϊκού.
Βραβεύτηκε με έπαινο από την ‘ Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου’ για το θεατρικό έργο, “ Η παλιά τηλεόραση ”.
Βραβεύτηκε με έπαινο από το ‘Πετρίδειον Ίδρυμα Κύπρου’ για το θεατρικό του έργο « Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ». Βραβεύτηκε από την ‘Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου’, στον 20ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό κατηγορία Παραμύθι με 3ο βραβείο «Το Λιβάδι της αγάπης».
Έπαινος από την ‘εταιρεία Τεχνών , Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου’, για το θεατρικό έργο « Οι βαλκάνιοι ».
Έλαβε Τιμητική διάκριση από το ‘Σωματείο Λόγου και Τέχνης Αλκυονίδες’ για το ποίημα, «Η βροχή».
Έλαβε τιμητική διάκριση από την ‘καλλιτεχνική Ένωση Ulysses’ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης και εξάλειψης του ρατσισμού για το ποίημα « Θνητοί ». Έλαβε τιμητική διάκριση από τη ‘Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών’ για το ποίημα, « Ο δρόμος ». Έλαβε τιμητικό έπαινο από το ‘Ράφι της αγάπης ‘για την προσφορά του στον Πολιτισμό και στη συμβολή στη ενότητα των λαών με το ποίημα, « Τον άνθρωπο τον ονειρεύομαι ».

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:
Ένωσης σεναριογράφων Ελλάδος με τίτλο «Τα πάντα γύρω από το σενάριο».
Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση με τίτλο « Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
Μυθιστόρημα « Αστεράκια ταξιδεύουν » Νοέμβριος 2017 , εκδόσεις ‘Ανάτυπο’ .
Συμμετείχε με ποίησή του στο βιβλίο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος« ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ » 2017,
εκδόσεις ‘Εχέδωρος’.
Θεατρικό μονόπρακτο « Πατρίδα δεν είναι τα χώματα » , Σεπτέμβριος 2018 , εκδόσεις ‘Άπαρσις’.
Μυθιστόρημα « REPTILES » Ιανουάριος 2019 , εκδόσεις ‘Ανάτυπο’.
Θεατρικό παραμύθι «Οι παράταιροι», Φεβρουάριος 2020, εκδόσεις ‘Ανάτυπο’.
Θεατρικό έργο « Η παλιά τηλεόραση » Οκτώβρης 2020, εκδόσεις ‘Αναζητήσεις’.