Εγκαίνια της σπουδαίας έκθεσης προσφυγικών κειμηλίων στη Θεσσαλονίκη

Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον προσφυγικό Ελληνισμό η Μιμή Ντενίση και η Χάρις Αλεξίου.

Τα εγκαίνια και η σπουδαία έκθεση με τίτλο «Μικρά Ασία, Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης» διοργανώθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα. Πραγματοποιήθηκαν, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στο κατάμεστο θέατρο της Μονής Λαζαριστών όπου τίμησαν με την παρουσία και την ομιλία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Β’ και η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, έντυπες εκδόσεις καθώς και άλλα σπάνια κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, φιλοξενούνται στην έκθεση για πρώτη φορά.

Το παρόν επίσης στην εκδήλωση έδωσαν, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, όλοι οι Δήμαρχοι Δυτικής Μακεδονίας, η Πρόεδρος των Φίλων του Κέντρου Δελφών κα Δήμητρα Φιλίππου, Επίσκοποι της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Η εκκλησία βράβευσε την κυρία Μιμή Ντενίση για την προσφορά της παγκοσμίως στον προσφυγικό Ελληνισμό με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου.

Βραβεύτηκε επίσης και η κυρία Χάρις Αλεξίου για την προσφορά της μέσω του τραγουδιού. Η συμβολή τους στην ανάδειξη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από την τέχνη τους είναι αξιοσημείωτη.