Τάσος Λούκος: “Η μουσική ήταν ανέκαθεν δεδομένο και μεγάλο κομμάτι στη ζωή μου…”

Την περίοδο αυτή δουλεύω τον πρώτο κύκλο 10 τραγουδιών μου τα οποία θα δημοσιεύονται ως αυτόνομα releases στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες. Το πρώτο από αυτά είναι το «Γιατί δεν μιλάς μωρό μου;»

Καλώς ήρθες στο Polismagazino.gr. Λίγα λόγια για σένα και γι’ αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς σας βρίσκω και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση για κουβέντα! Είμαι μουσικός/τραγουδοποιός και γράφω τραγούδια από ανάγκη να πω αυτά που με τρώνε και θέλουν να βγούνε έξω. Ό,τι κάνει δηλαδή κάθε καλλιτέχνης, απλά σε μένα τυχαίνει το μέσον να είναι η μουσική και συγκεκριμένα το τραγούδι. Επίσης, είμαι Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Παίζω κιθάρα από 10 ετών, έχοντας ως πρότυπο και πρώτο μου δάσκαλο το μεγάλο μου αδελφό Σπύρο Λούκο. Όταν ήμουν 12 ετών επανενώθηκαν οι Socrates, είδα τον Τρανταλίδη να παίζει ζωντανά και τότε κατάλαβα ότι το όργανό μου είναι τα ντραμς. Το πρώτο μου μουσικό ερέθισμα είναι ο πατέρας μου, ο πιο ανοιχτόμυαλος ακροατής που γνωρίζω.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Έχω δύο εικόνες: Η μία είναι να παρακολουθώ τον πατέρα μου να επιλέγει τραγούδι-τραγούδι τη μουσική σε κάθε οικογενειακή γιορτή ανάμεσα σε βινύλια, cd και κασέτες. Από τότε ένοιωσα την ευαισθησία που χρειάζεται να έχει κανείς για να κάνει ουσιαστικά μουσική επιμέλεια. Η άλλη είναι να είμαι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σε διαδρομή καλοκαιρινών διακοπών και να ζητάω μετά μανίας το Τελευταίο ποτηράκι του Μ. Χιώτη και της Μ. Κολοκοτρώνη στην εκτέλεση του Μ. Λιδάκη.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Η μουσική ήταν ανέκαθεν δεδομένο και μεγάλο κομμάτι στη ζωή τη δική μου και των αδελφών μου, λόγω του ερασιτέχνη μουσικού και σκληροπυρηνικού μουσικόφιλου πατέρα, αλλά και της ευαισθησίας και της διαπερατότητας της μητέρας μας. Άλλωστε νομίζω ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να είσαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος για να αφεθείς να σε διαπεράσει η τέχνη, ένας άνθρωπος, ένα τοπίο.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Ο πρώτος μουσικός έρωτας ήταν οι Πυξ Λαξ, στη συνέχεια ο Σαββόπουλος και ύστερα οι Socrates. Ταυτόχρονα, όσο μεγάλωνα με στιγμάτιζαν ολοένα και περισσότερο κάποιες φωνές όπως του Δάντη και του Μπίγαλη. Παράλληλα, ήρθα πολύ κοντά και με άλλα ιδιώματα, μέσα από τους Active Member, τους Pink Floyd, τον Randy Newman κ.α. Νομίζω επίσης ότι με έχει ποτίσει αρκετά η μουσική των cartoon που έβλεπα μικρός. Φυσικά, μεγάλη επιρροή ήταν στην αρχή ο μεγάλος μου αδελφός ο οποίος, όντας μεγαλύτερος, άρχισε πρώτος να γράφει τραγούδια κι έτσι παρακολουθούσα ως πρώτος ακροατής το γράψιμο και την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Νομίζω επίσης ότι η εμπειρία των σπουδών της Αρχιτεκτονικής δόμησε τη σκέψη μου με τρόπο που έχει επηρεάσει τη μορφολογία των τραγουδιών μου.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Είναι ένα θέμα πολύπλοκο αυτό. Σίγουρα ονειρεύομαι μια μουσική ζωή 24/7, με δισκογραφία, περιοδείες, τον κόσμο να φιλοξενεί τα λόγια και τις μελωδίες μου στο στόμα του και την ψυχή του και φυσικά όλο αυτό το όνειρο να μου εξασφαλίζει ένα επίπεδο ζωής τέτοιο, που να μην χρειάζεται να εργάζομαι εκτός μουσικής. Από την άλλη, όντας προφανώς φιλόδοξος, σε ένα βαθμό εγωκεντρικός και άλλα παρόμοια που βασανίζουν έναν δημιουργό καλλιτέχνη, φοβάμαι μην χάσω κάποια στιγμή την όποια εσωτερική ισορροπία έχω και εκφυλιστώ σε μια επηρμένη εκδοχή του εαυτού μου. Φυσικά, όλα αυτά με δεδομένο ότι το όνειρο θα βγει πραγματικό! Γιατί υπάρχει πάντα η περίπτωση να με πάει αλλού η ζωή.

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Την περίοδο αυτή δουλεύω τον πρώτο κύκλο 10 τραγουδιών μου τα οποία θα δημοσιεύονται ως αυτόνομα releases στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες. Το πρώτο από αυτά είναι το «Γιατί δεν μιλάς μωρό μου;» το οποίο μιλάει για αυτό που φαντάζεστε! Το «μωρό» δεν έλεγε με τίποτα να μου σηκώσει το τηλέφωνο κι έτσι αναγκάστηκα να της το γράψω σε τραγούδι μπας και το σηκώσει! Οι στίχοι, η μουσική και η ενορχήστρωση είναι δική μου, σε αυτό παίζω όλα τα όργανα πλην του solo του πιάνου, το οποίο παίζει ο μεγάλος μου αδελφός Σπύρος Λούκος και των σαξοφώνων που τα παίζει ο μικρός μου αδελφός Θάνος Λούκος. Γενικά επιδιώκω να δίνω μορφή στο υλικό μου παρέα με συγγενείς και φίλους.

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Παλαιότερα, με το αγγλόφωνο progressive rock συγκρότημα «Άπολις», συνέπραξα στο κομμάτι της τραγουδοποιίας με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή Σίμο Μελισσουργό και στο κομμάτι της ενορχήστρωσης με τον επίσης παιδικό φίλο Χρήστο Κυρκιλή. Όσον αφορά στα ελληνόφωνα τραγούδια μου στίχοι, μουσική, ενορχήστρωση, ερμηνεία και σχεδόν όλες οι εκτελέσεις των μουσικών οργάνων είναι από μένα. Παρ’ όλ’ αυτά και αυτό το καλλιτεχνικό προϊόν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, καθώς πάντα η ηχοληψία και η μίξη γίνεται από έναν τρίτο παιδικό φίλο και σπουδαίο κιθαρίστα, τον Χρήστο Ζαντιώτη, ενώ το mastering από τον, πρώτα απ’ όλα εξαιρετικό άνθρωπο και ύστερα εκλεκτό μηχανικό ήχου, Απόστολο Σιώπη. Η αισθητική της λήψης και της επεξεργασίας του ήχου είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου αποτελεί μέρος της ενορχήστρωσης.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Να βγούμε να παίξουμε live φυσικά! Πώς να το πω, είμαστε όλοι «διψασμένοι» να πατήσουμε παλκοσένικο! Ελπίζω επίσης να έχω πάντα έναν μουσικό λόγο για να σας απασχολώ! Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τις ερωτήσεις σας. Κάποιες από αυτές με έκαναν να θυμηθώ πολύ όμορφα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλες και όλους για το υπόλοιπο αυτής της καραντίνας που έχει πια χρονίσει.

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7lEADnp7bcIYPnEqbqgIaQ

Instagram: https://www.instagram.com/tasosloukos/?hl=el

Facebook: https://www.facebook.com/tasosloukos.gr/

Twitter: https://twitter.com/LoukosTasos

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5rpxDXyxVdTvMByW6yuMzq

Tάσος Λούκος – Γιατί Δεν Μιλάς Μωρό Μου – Official Video Clip © 2020

https://www.youtube.com/watch?v=EwI2GVJkB98