Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος: “Έχουμε μάθει πλέον να αποδεχόμαστε τα κακά και τα παράλογα κι αυτό είναι που με στεναχωρεί περισσότερο από όλα”

Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, Συγγραφέας – Φιλόλογος, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Προσπαθώ να χαρώ με αυτή τη διαφορετική συνθήκη. Το προσπαθώ! Τα τελευταία καλοκαίρια έμενα πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι μου. Διάβαζα, έγραφα, μαγείρευα… Θέλω να πιστεύω πως βιώνω λοιπόν κάποια διαφορετικά “καλοκαίρια” στη Θεσσαλονίκη με διάβασμα, γράψιμο και μαγείρεμα. Είναι καλύτερα αυτά τα ιδιόρρυθμα “καλοκαίρια” εγκλεισμού γιατί το πρωί έχω και τα διαδικτυακά μαθήματα στο σχολείο.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν εντυπωσιάζομαι εύκολα. Όλοι ξέρουμε τι γινόταν και τι γίνεται σε διάφορους χώρους. Και στο χώρο του βιβλίου γίνονται πολλά! Κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα ακούσει! Κάποιοι κατά καιρούς τα γράφουμε κιόλας… Μπορώ να σας παραπέμψω σε άρθρα μου. Τίποτα δε γίνεται δυστυχώς! Ακούμε πράγματα, γνωρίζουμε πράγματα που δε μπορούμε να τα αποδείξουμε. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας; Να βγούμε στο δρόμο και να τα φωνάζουμε; Θα γεμίσει ο τόπος γραφικούς! Εσείς οι δημοσιογράφοι είστε οι πρώτοι που τα ξέρετε και κάποιες φορές οι πρώτοι που τα καλύπτετε… Σκέφτεστε να κάνετε κάτι εσείς; Τα δικά σας τα χέρια είναι επιλεκτικά δεμένα ή λυμένα;
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας τώρα!

“Όταν αισθάνθηκα βία, σηκώθηκα και έφυγα από τον εργασιακό χώρο που βρισκόμουνα κι ας μην είχα μια δραχμή στην τσέπη. Δραχμές υπήρχαν τότε…”

Και μάλιστα σε μια άλλη περίπτωση όταν αισθάνθηκα πως με αδικούν, πήγα στο δικαστήριο αυτούς που θεώρησα πως με αδικούν, ενώ όλοι μου έλεγαν πως με αυτό που έκανα δε θα έβρισκα πουθενά δουλειά!

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πού να ξέρω πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα εμβόλιο; Φιλόλογος είμαι! Δεν είμαι γιατρός! Ακούω τις απόψεις των επιστημόνων και πράττω. Θα εμβολιαστώ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όταν θα έρθει η ώρα… Εμάς τους καθηγητές που καθημερινά βρισκόμαστε ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά, δε θα έπρεπε να μας έχουν εμβολιάσει; Δεν ήρθε ακόμα η ώρα μας; Ρητορικό το ερώτημα!

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Στερήθηκα τους απογευματινούς καφέδες με φίλους, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τα ταξίδια μου. Το εξοχικό μου σπίτι στο Πήλιο μού έχει λείψει, θέλω να πάω να δω τα πεθερικά μου στην Πελοπόννησο, τον πατέρα μου στην Καβάλα, τον γιο μου στην Αλεξανδρούπολη. Στερήθηκα τους φίλους μου! Το αντιμετωπίζω όλο αυτό… όπως όλοι οι άνθρωποι. Μένω στο σπίτι μου, υπακούω σε όσα μου λένε και περιμένω να περάσει αυτή η πανδημία! 

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Δε χρειάζεται να έχει κανείς τη φαντασία ενός μέτριου συγγραφέα, ούτε να είναι άριστος εργατολόγος για να απαντήσει στο ερώτημά σας. Ήδη έχουν έρθει τα πάνω κάτω στον εργασιακό χώρο. Πολλά κακά περιμένω! Έχουμε μάθει πλέον να αποδεχόμαστε τα κακά και τα παράλογα κι αυτό είναι που με στεναχωρεί περισσότερο από όλα. Μακάρι να βγω ψεύτης! Σας ευχαριστώ!